Helios v Stožice brez kančka strahu

Košarkarska liga Nova KBM: drevi (20) v Stožicah prva ljubljansko-domžalska tekma 4. kola lige za prvaka.

Objavljeno
29. marec 2016 21.43
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Če že na parketu niso najhitrejši, se bodo košarkarji Uniona Olimpije podvizali vsaj pri organizaciji tekme 4. kola lige Nova KBM za prvaka in že drevi gostili Helios. Dvoboj v Stožicah bo prvi med moštvoma v tej sezoni, nehote pa bo obudil spomine na eno od vse številnejših neslavnih poglavij v zgodovini gostiteljev.

Maja lani so Domžalčani spretno izkoristili razvejenost tekmovalnega sistema slovenskega DP in se prek lige za obstanek uvrstili v četrtfinale končnice, v njem pa dvakrat prekosili Olimpijo, ki je v ligi za prvaka zasedla drugo mesto za Krko. Razplet je sprva odmeval kot atomska bomba, njen učinek pa je bil še manjši, kot ga ima premočena pasja bombica. Agonija Ljubljančanov se namreč še kar vleče kljub remontu moštva, v katerem so ostali le Luka Rupnik, Gregor Hrovat, Blaž Mahkovic in Vasilije Vučetić, ki imajo letos vse manjše vloge. Veliko hrupa je takrat zganjalo tudi vodstvo Heliosa, a od njihovih visokoletečih napovedi so v glavnem ostale neuresničene želje in negotovost po rokadi v vrstah glavnega pokrovitelja kluba. Da so pred slabim letom pripravili bum v dvorani Komunalnega centra, pa se od košarkarjev živo spomnijo le Jan Močnik, Aljaž Korošec in Luka Vončina, ki je zaradi zdravstvenih težav doslej odigral le tri tekme DP.

Ritem igri Domžalčanov zdaj dajejo hrvaški center Marjan Čakarun (povp. v celotnem DP 13,7), nekdanji občasni slovenski reprezentančni krilni center Željko Zagorac (13,4), krilo Hugh Robertson (13,4) in visoki branilec Đorđe Lelić (12,2). Po uvodnem porazu v Rogaški Slatini so v ligi za prvaka premagali Krko v domači dvorani in Tajfun v Šentjurju, zato bodo drevi ničkaj sramežljivo poskusili doseči hat-trick. »Olimpija je v dokaj težkem položaju, saj ima za seboj slab začetek lige za prvaka, v katerem je doživela dva poraza. Poskusili bomo izkoristiti njene težave in igrati karseda dobro. Če bomo Ljubljančanom enakovredni pri skoku in se dobro branili pred njihovimi akcijami 'pick'n'pop', bomo imeli možnosti za ugoden rezultat,« pravi Heliosov trener Jakša Vulić.

Od jeseni naj bi se vsa najboljša slovenska moštva srečevala že v prvem delu DP. K temu jih bo silil novi pravilnik KZS, ki želi povečati interes med gledalci, pokrovitelji in mediji, četudi za ceno nevarne osamitve za domače meje. Na razpotju so tudi v Srbiji, kjer pa so klubi precej podjetnejši, zato samostojno vodijo državno ligo. Miodrag Ražnatović, prvi mož Mege Leksa, ki čaka na začetek finala lige ABA s Crveno zvezdo, je denimo odločen zagovornik regionalne povezave. »Vsi člani srbske reprezentance so plod igranja v ligi ABA. Če bi jih omejevali zgolj na srbsko ligo, danes sploh ne bi vedeli zanje. Zato bi močno škodili naši košarki, če bi vztrajali pri spuščanju najboljših klubov na raven domače lige. Za udeležence lige ABA ni alternative, saj bi jih z zapiranjem v krog nacionalnih prvenstev obsodili na izgubo pokroviteljev, ki imajo poslovne interese v regiji, veliko težje pa bodo tudi privabili mlade košarkarje. Precej boljša se mi zdi zamisel, da bi se še tri ali štiri srbska moštva povzpela na regionalno sceno. Končno bi morali spraviti k življenju 2. ligo ABA, o kateri govorimo vsaj deset let.«

Po zadnji predlagani različici bi bila 2. liga ABA sestavljena iz dveh skupin, vsaka pa bi štela 12 ali 14 moštev. V zahodni bi igrale zasedbe iz Slovenije, Hrvaške in BiH, v vzhodni iz Srbije, Črne gore in Makedonije.

Pari 4. kola lige Nova KBM za prvaka, danes: Union Olimpija – Helios Suns (20); sobota: Zlatorog – Tajfun (19), Rogaška – Krka (19).