Heliosu infarktna bitka živcev

Domžalski košarkarji so v prvi finalni tekmi lige Nova KBM v dvorani Tri lilije s 64:62 odpravili zasedbo Zlatoroga.

Objavljeno
29. maj 2016 23.35
Košarka Zlatorog:Helios
J. P.
J. P.

Laško - Košarkarji moštva Helios Suns so pripravili novo presenečenje. Potem ko so v polfinalu lige Nova KBM izločili favorizirano pokalno zmagovalko Krko, so v prvem finalnem dvoboju s 64:62 odpravili še zasedbo Zlatoroga in tako v seriji na tri zmage vodijo z 1:0. Do uspeha so se dokopali v dvorani Tri lilije, ki je doslej v slovenskem prvenstvu veljala za domala neosvojljivo trdnjavo. Zlatorog je namreč v njej izgubil le eno tekmo v sezoni, pa še to ob koncu prvega dela proti Rogaški, ko rezultat ni bil več v prvem planu. Odtlej Laščani več kot tri mesece ali devet dvobojev niso pokleknili na domačem parketu.

Domžalčani so po daljšem času zaigrali skoraj popolni, pridružil se jim je še kapetan Željko Zagorac. Gostiteljem so se hrabro postavili po robu, vodili večji del drugega polčasa, niso pa znali razbliniti vseh dvomov o zmagovalcu že pred končnico, ko so imeli kar nekaj zaporednih napadov za vodstvo s +10. A se jim je štiri minute in pol pred koncem ustavilo pri 63:56. Domači so njihov strelski mrk izkoristili in se minuto in tri četrt pred koncem približali zgolj še na točko zaostanka (62:63). V napeti končnici so odločali živci in malenkosti. Zlatorog, ki je igral brez svojega prvega strelca in skakalca Jamarja Abramsa, je v zadnjem napadu kar štirikrat poskusil izenačiti. Chris Booker (12 točk in 15 skokov) je bil nenatančen dvakrat, Goran Jurak enkrat, tik pred koncem je zgrešil še Dejan Jeftić.

Helios je ob pomoči glasnih navijačev storil velik korak k drugemu naslovu slovenskega prvaka (po letu 2007), Zlatorog, ki so ga spodbujali združeni navijači iz okolice Celja, pa bo moral zmagati tri od preostalih štirih tekem, če bo želel prvič v zgodovini dvigniti šampionsko lovoriko. Prvi strelec obračuna je bil Marjan Čakarun z 21 točkami in devetimi skoki, Jan Močnik je dodal 13 točk in šest asistenc. Pri poražencih je bil s 16 točkami najučinkovitejši Miha Vašl. Drugič se bosta zasedbi pomerili v torek ob 18. uri v Domžalah.

»Borbena in živčna tekma, kakršne so pač finalne, sploh prve so navadno najtežje. Zadovoljen sem predvsem s tem, kako smo nasprotniku parirali pri skoku, na čemer smo gradili vso taktiko, saj je skok pomemben segment v igri Zlatoroga. Naposled smo, tudi z nekaj sreče, zmagali, toda finalna serija bo še dolga in ta uspeh še zdaleč ne prinaša kakšne odločitve. Pred nami je regeneracija in analiza dvoboja, čez dva dni pa že nov obračun,« je poudaril trener Heliosa Jakša Vulić.

Njegov kolega na klopi Zlatoroga Aleš Pipan pa je dodal: »Nismo igrali, kakor znamo. Počeli smo stvari, ki jih običajno ne delamo, in po dolgem času pokleknili na domačem parketu Treh lilij. V napadu smo si privoščili preveč spodrsljajev, v obrambi tekmecu puščali preveč prostora. Heliosa se tako ne da premagati! Kar je, je. Jutri bomo vse skupaj analizirali, se začeli pripravljati na drugi dvoboj in skušali v Domžalah domačim vrniti milo za drago.«

ZLATOROG : HELIOS SUNS 62:64 (15:15, 30:33, 49:52)

Dvorana Tri lilije, gledalcev 1600, sodniki Boltauzer, Petek (oba Maribor), Krejić (Kranj).

Zlatorog: Jurak 6, Barič 2, Jeftić 6, Booker 12 (1:2), Krušič 2, Vašl 16 (5:5), Vujasinović 5 (1:2), Đekić 7 (1:2), Čebašek 6 (2:2).

Helios Suns: Ju. Močnik 4, Čakarun 21 (5:7), Ja. Močnik 13 (2:2), Atanacković 5 (1:2), Lelić 12 (4:6), Robertson 8, Vončina 1 (1:2).

Prosti meti: Zlatorog 10:13, Helios Suns 13:19.

Trojke: Zlatorog 6:25 (Jeftić 2, Đekić 2, Booker, Vašl), Helios Suns 5:19 (Lelić 2, Robertson 2, Ja. Močnik).

Osebne napake: Zlatorog 21, Helios Suns 22.

Pet osebnih: Atanacković (33.), Vašl (40.).