Himki s stotico premagal osem košarkarjev Olimpije

Zdesetkana vrsta Uniona Olimpije je v 7. kolu evropskega pokala proti Himkiju v Moskvi izgubila s 77:105.

Objavljeno
26. november 2014 14.57
Posodobljeno
26. november 2014 15.30
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije so v 7. kolu evropskega pokala v skupini D pričakovali poraz proti Himkiju. V Moskvo je namreč odpotovala močno oslabljena zasedba, le sedem je bilo zdravih košarkarjev. Za nameček je bil po dveh tehničnih napakah izključen Marko Marinović. Vrsta Aleša Pipana se je glede na stanje moštva še dobro borila in dosegla solidno število točk ob porazu s 77:105.

Najbolj zanesljiv pri zeleno-belih je bil tokrat Klemen Prepelič, ki se je vendarle strelsko prebudil in tekmo končal s 24 točkami, zadel je tudi šest trojk. Halil Kanacević je dodal 20 točk.

Poškodovana sta tekmo s klopi pospremila Dino Murić, ki po dveh posegih na kolenu sploh še ne trenira in Gregor Hrovat, ki so mu zdravniki svetovali počitek zaradi bolečin v preponi. Doma so ostali poškodovana Sasu Salin in Luka Rupnik ter Jaka Brodnik, ki ni imel urejenih osebnih dokumentov za pot v Rusijo.

Za varovance trenerja Aleša Pipana je to tretji poraz v zadnjih sedmih dneh. Izgubili so dve tekmi v evropskem pokalu, eno v ligi Aba, skupno razliko v koših v tem obdobju pa imajo minus 67.

K sreči so si zmaji v skupini že zagotovili dovolj dober položaj, s štirimi zmagami in dvema porazoma so praktično že uvrščeni v drugi del evropskega pokala. Priložnost za potrditev oziroma ponovitev lanskega dosežka pa bo imela  Olimpija v naslednjih kolih, ko bo v Stožicah gostila najslabši zasedbi v skupini, madžarski Szolnoki in latvijsko Rigo.

Olimpija začela (pričakovano) slabo

V skladu z zelo nizkimi pričakovanji so Ljubljančani tudi začeli tekmo. Če je bil Himki ob gostovanju v Stožicah zelo zadržan na začetku tekme, je bil v vlogi gostitelja veliko bolj motiviran. Vse od prve minute, je »letelo z vseh strani«, razpoložena sta bila zlasti Tyrese Rice, ki je samo v prvi četrtini dosegel 14 točk, od tega tri trojke, in Petteri Koponen (8). Prve točke za Olimpijo je s trojko dosegel Klemen Prepelič, še eno je dodal Hristo Nikolov, potem pa se je ustavilo. Rusi so po petih minutah že vodili za 10 točk (16:6), dve minuti pred koncem je razlika znašala že visokih 19 (29:10), ob koncu četrtine pa je semafor kazal 36:14.

Na začetku druge četrtine je bilo vendarle nekoliko več zmede v domačem moštvu, Ljubljančani so znižali zaostanek na 15 točk (40:25). A po minuti odmora se je niz Himkija nadaljeval, po delnem izidu 8:0 je razlika spet narasla. Rane v moštvu Olimpije so dodatno zasolili sodniki, z dvema tehničnima napakama izključen Marko Marinović, trener Aleš Pipan pa je tako lahko računal samo še na šesterico. A kljub temu Ljubljančane to ni povsem dotolklo, še naprej so vztrajno sledili nasprotniku in tudi sami, ob slabi ruski obrambi, dosegli solidnih 46 točk (63:46). Spodbudno je bilo dobro izvajanje prostih metov in prebujenje Prepeliča - dosegel je tri trojke in prvi polčas končal s 13 točkami, še tri več je vpisal Halil Kanacević.

Prebujeni Prepelič ni bil dovolj

Olimpija je že nekajkrat v tej sezoni po odličnem začetku in visokem vodstvu imela težave v tretji četrtini. A tokrat je bila v obratnem položaju, na začetku drugega polčasa je lovila Himki. Igrala je nekoliko bolje, predvsem s trdnejšo obrambo, več je bilo dobljenih skokov. Po petih minutah v tretji četrtini, ko je Prepelič zadel novo trojko, je izid znašal 69:58. Zmaji so zatem imeli priložnost, da se po dolgem času spustijo pod 10 točk zaostanka. A so se spet začele težave, nekaj izgubljenih žog in zapravljenih napadov, za nameček pa še nova dvomljiva tehnična napaka. Tako je dve minuti in pol do konca zaostanek spet znašal 20 točk (78:58), v zadnji del pa so košarkarji vstopili z izidom 83:61.

Zadnja četrtina se je začela z najvišjo razliko na tekmi (24 točk), kadrovske omejitve pa so vse bolj načenjale igro zmajev. Šesta trojka Prepeliča (97:68) ni popravila strelske suše, četudi so gostje ob novi tehnični napaki, tokrat na strani domačih, nanizali sedem točk v nizu. A tekma je že bila odločena. Domači pa so minuti in pol pred koncem že dosegli stotico, tekmo pa končali z zmago s 105:77.