Hitro so pokvarili sobotni vtis

Slovenska košarkarska reprezentanca se vrača iz Rige z zmago in porazom.

Objavljeno
10. avgust 2015 00.44
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Riga – Jure Zdovc od začetka priprav ponavlja, da mora slovenska reprezentanca ustaviti tekmece pod 70 točkami, da bi imela realne možnosti za uspeh. Seveda so tudi izjeme. Proti Avstraliji je gladko izgubila, čeprav je prejela 66 točk, klonila pa je tudi včeraj, potem ko je Latvija prebila »čarobno mejo» šele po nizu taktičnih osebnih napak v finišu.

Zadnje predstave slovenskih košarkarjev pričajo, da je pomembna tudi razlika v napadalni učinkovitosti. Ob stožiškem porazu proti prvaku Oceanije so metali za tri točke le 1:17, v sobotnem nastopu na turnirju v Rigi pa z odličnim izkoristkom 12:26 zmagali po podaljšku, čeprav je Poljska v rednem delu tekme dosegla 84 točk. Včeraj so bili »nekje vmes«, trojke so metali 6:18 (po enkrat so bili natančni Joksimović, Prepelič, Blažič, Dragić, Balažič in Slokar), toda gostitelji so zadeli dve več in na koncu je razlika res znašala šest točk, saj sta bili moštvi pri drugih prvinah izenačeni. Slovenija je bila uspešnejša pri skokih (38:32), a tudi izgubila več žog (15:12), pa čeprav je Latvija preračunljivo nastopila brez nekaterih pomembnih mož. Manjkali so denimo krilni center Kaspars Berzinš ter branilci Janis Blums, Janis Strelnieks in Kristaps Janičenoks, ki so bili med najboljšimi ob petkovi zmagi gostiteljev nad Poljsko s 84:82.

Pogled na zasedbo tekmecev je očitno uspaval slovenske košarkarje, saj so začeli povsem razglašeno ter zaostali z 0:9 in 10:26. Toda nato so le ujeli ritem ter odločili drugo in tretjo četrtino sebi v prid in se približali na 35:39, s sedmimi zaporednimi točkami brez odgovora v začetku zadnje dela tekme pa prevzeli vodstvo z 58:55. Prednost pa ni dolgo trajala in v zadnjih petih minutah je bila na strani Latvijcev tudi sreča. Krilo Žanis Peiners, ki je bil z 19 točkami najboljši strelec dvoboja, je pri 61:59 za Slovenijo nehote zadel z desetih metrov od table, ko je želel podati žogo soigralcu pod obročem. Izjemno pomembna pa je bila trojka za 69:63, ki jo je 37 sekund pred koncem zadel branilec Dairis Bertans, starejši brat nekdanjega Olimpijinega košarkarja Davisa Bertansa.

Zdovc po drugem porazu v petih pripravljalnih tekmah dejal: »Čeprav sem pričakoval takšen potek, je bilo težko gledati tekmo, saj fantje niso bili pravi. Vseeno nisem preveč razočaran, saj smo po visokem zaostanku prikazali boljšo igro v obrambi in ujeli tekmece, žal pa nam je manjkala pika na i. Poraz je zame nesprejemljiv, še posebej, ker smo znova začeli medlo. Moja naloga ni, da zbujam igralce, temveč da jih taktično vodim skozi tekmo. V končnici smo naredili nekaj neumnih napak in imeli malo smole, pa tudi sodniki so bili na strani gostiteljev.«

Selektor je opozarjal na obrambne težave že po sobotnem dvoboju. Zanj je bilo pač nesprejemljivo, da so slovenski košarkarji kljub 12 trojkam zmagali šele po podaljšku, ali da so Poljaki v prvem polčasu dosegli 43 točk, čeprav niso zadeli niti ene trojke. »Skrbi me tudi sebičnost v napadu,« je poudaril Zdovc. Njegovi izbranci so imeli največ težav pri pokrivanju Washingtonovega centra Marcina Gortata (za dve 7:9, prosti meti 10:11 in 8 skokov), ki je dajal ton igri Poljakov. Ti so prevladovali pri metih iz neposredne bližine (v točkah s 50:30), skokih (35:28) in točkah iz drugih akcij (14:4), vendar so si v izjemno izenačeni tekmi priigrali največ štiri točke naskoka. Sloveniji se je ponudila priložnost za zmago že v 40 minutah igre, a met Zorana Dragića tik pred zvokom sirene ni zadel cilja. V podaljšku pa je bila prepričljivo boljša in si z delnim rezultatom 12:0 priigrala odločilno prednost.