Hornacek povečal Dragićeva pooblastila

Phoenixovega asa je upočasnil zvin gležnja, kmalu nared za navezo z Ericom Bledsoejem.

Objavljeno
20. oktober 2013 20.39
Clippers Suns Basketball
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Pred letošnjim EP je slovenske navijače spreletel srh že ob misli, da bi se lahko poškodoval Goran Dragić. Eurobasket je prestal v velikem slogu in se uvrstil v najboljšo peterko prvenstva, zdravstvene težave so se ga lotile šele po vrnitvi v ZDA. Med dvobojem s Sacramentom si je zvil gleženj, toda kot pravi, nezgoda ni hujše narave.

Phoenixovega asa je bolj vznemirilo, da si je že tretje leto zapored poškodoval skočni sklep med vadbenim obdobjem in ga upočasnil pri pripravah na prvenstvo NBA, ki se bo za Sonca začel 30. t. m. z domačo tekmo proti Portlandu. Potem ko se je v prejšnji sezoni uveljavil kot prvi strelec (povp. 14,7), podajalec (7,4) in »kradljivec« žog (1,6) v moštvu, je namreč njegov cilj kolektivni uspeh, saj je Phoenix spomladi pristal na zadnjem mestu v zahodni konferenci NBA s pičlimi 25 zmagami v 82 nastopih. V poletnih mesecih je ostal brez treh vidnejših članov zasedbe – 2. strelca Luisa Scole (odslej Indiana), 4. Jareda Dudleyja (LA Clippers) in 6. Michaela Beasleyja (Miami) – toda s svežimi možmi so Sonca prikazala nekaj obetavnih ogrevalnih predstav. Doslej so zmagala trikrat v petih tekmah, Dragić pa je ob precej manjši minutaži, kot ga čaka v »resnih« dvobojih, zbral 63 točk in 17 asistenc.

Pomembna novost zanj je prihod branilca Erica Bledsoeja (23 let, 185 cm), ki je v prejšnjih treh sezonah branil barve LA Clippers in v senci Chrisa Paula lani dosegel povprečje 8,5 točke in 3,1 asistence. Mnogi so ga sprva videli kot neposredno konkurenco za našega reprezentanta, toda novi Phoenixov trener Jeff Hornacek ju v veliki meri vidi kar skupaj na parketu. Dragiću, Bledsoeju in centru Marcinu Gortatu je že rezerviral mesto v udarni peterki, medtem ko se bitka za preostali dve mesti še nadaljuje. Ob tem pa bo svoji branilski navezi dal domala neomejena pooblastila.

»Goran in Eric nista med najvišjimi, sta pa zelo hitra. Zato bom izbor napadalne akcije v glavnem prepustil njima. Ne moreš graditi igre na nasprotnih napadih in tranzicijski igri, če se morajo košarkarji nenehno obračati proti trenerju, da bi videli, kakšen napad jim je ukazal. Želim, da bi se oba naša branilca navadila samostojnosti,« napoveduje Hornacek, Dragić pa se veseli takšne igre: »Hiteli bomo gor in dol, pri poskusih nasprotnih napadov pa ne bom več osamljen daleč pred soigralci. Zdaj imamo več hitrih fantov in poskusili bomo dosegati čim več 'lahkih' košev.« Bledsoe je resda za pet centimetrov nižji od Dragića, vendar je zelo čvrst in celo najuspešnejši pri blokadah med branilci, zato tudi v obrambi ne pričakuje težav. B. E.