Izenačenost DP navdušuje le večne optimiste

Olimpijini porazi so bili nekoč presenečenje, zdaj nikakor niso več. Vodilna Rogaška pričakuje še Krko.

Objavljeno
29. marec 2016 01.38
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Večni optimisti so navdušeni zaradi izenačenosti lige Nova KBM za prvaka, skeptiki pa utemeljeno sumijo, da majhne razlike med moštvi niso ravno odraz visoke kakovostne ravni. V soboto se je v vrste poraženih vključil še Zlatorog, tako da so na vrhu lestvice štiri izenačena moštva z za odtenek boljšim izhodiščem pred odločilnimi sedmimi koli.

Šok v Rogaški Slatini: Olimpija na kolenih! Tako nekako bi lahko povzeli medijske zapise po tretjem kolu lige najboljše slovenske šesterice, ki so prišli vsaj desetletje prepozno. Če je bil nekoč sleherni spodrsljaj Ljubljančanov proti domačim izzivalcem pravi šok, je zdaj za njihove navijače dan brez poraza prijetna osvežitev. Ali drugače: je senzacija, da je lanski državni podprvak na domačem parketu po podaljšku ugnal moštvo, ki se je lani poslovilo v četrtfinalu končnice, letos pa klonilo v Laškem in z zvrhano mero sreče doma premagalo Tajfun? V normalnih razmerah bi moralo odmevati kot precej večje presenečenje, da branilci naslova iz Šentjurja v prvih treh kolih edini še niso prišli do zmage.

Košarkarji Tajfuna resda pomirjajo duhove in spominjajo, da so v lanski ligi za prvaka dobili le tri od desetih tekem in začeli zmagoviti pohod v četrtfinalu končnice iz petega štartnega položaja. Letos jih za nameček nenehno pestijo poškodbe, med čakanjem na okrevanje dolgo poškodovanega centra Emirja Zimića pa se morajo tudi navaditi na življenje brez svojega donedavnega kapetana Dragiše Drobnjaka in novopečenega košarkarskega upokojenca Stanka Sebiča. Potem ko so proti Heliosu zadnjič vodili z 29:27, nato pa zaostajali tudi za 13 točk, je njihov trener Dejan Mihevc potožil: »V naši igri se v zadnjem času pozna, da smo neuigrani in da se še vedno borimo s poškodbami. Na zadnji tekmi sta se nam dodatno poškodovala še Sandi Čebular in Domen Bratož. Zaradi neuigranosti so v naši igri prisotna velika nihanja. Ko jih bomo odpravili, bomo kot moštvo izgledali precej bolje in prišle bodo tudi zmage.«

Čeprav je Krka sklatila Zlatorog z vrha razpredelnice, potem ko so Laščani pred zadnjimi tremi minutami vodili s 64:58, je bil nezadovoljen tudi njen strateg Vladimir Anzulović: »Jezen sem, ker smo prve tri četrtine odigrali povsem brez energije. Moramo se vprašati, zakaj je temu tako in slabosti odpraviti v prihodnjem tednu. S takšnim odnosom ne bomo pridobili gledalcev na svojo stran. V zadnjem mesecu smo prikazali nekaj dobrih predstav in padec v igri je po svoje razumljiv. Vendar se lahko pokaže v napadu, pri igri v obrambi pa je nedopusten. Naša ekipa mora nasprotnike premagovati z energijo in agresivnostjo.«

Novomeščane čaka v soboto še težje delo, saj bodo gostovali pri Rogaški, ki v tej sezoni še ni izgubila ligaške tekme v domači dvorani. V njej je klonila le v tekmi 5. kola pokala Spar s Heliosom (75:77), v državnem prvenstvu pa je okusila le dva poraza – v prvem delu v Šenčurju in v drugem v Laškem. V močno prenovljeni zasedbi izstopajo 183 cm visoki branilec Davis Darwin, ki se je proti Unionu Olimpiji izkazal z 18 točkami, 5 asistencami in zmagovitim košem tik pred iztekom 45 minut igre, lani poškodovani srbski krilni center Milivoje Mijović in center Cory Remekun, moštvo pa se odlikuje tako z dobrim napadom kot s čvrsto obrambo. Najučinkovitejša v prvih treh kolih lige za prvaka je bila sicer Olimpija (povp. 79,6) pred Rogaško (75,3) in Krko (73,7), toda Ljubljančani imajo tudi najskromnejšo obrambo (83) pred Tajfunom (79) in Heliosom (73,3).

Med posamezniki sta na vrhu lestvice najboljših strelcev Tajfunova Američana Ceola Clark (16,5) in Terell Parks (16), tretji je Sava Lešić (UO, 15,7), četrti Jamar Abrams (Zla, 14,3), peti pa Mijović (Rog, 14). Najučinkovitejši slovenski košarkar je Sašo Zagorac (UO, 13,3) na osmem mestu, najvišje uvrščeni domači košarkar, mlajši od 30 let, pa je na deseti stopnički Žiga Dimec (Krka, 13), ki se je lani poleti preselil iz Rogaške Slatine v Novo mesto.