Izgubili Hrovata, dobili Lorbka

Košarkarji Petrola Olimpije brez izključenega kapetana niso bili kos Crveni zvezdi.

Objavljeno
09. oktober 2017 02.38
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Strah, da bodo včeraj v Stožicah prevladovali škotski nogometni navijači in v Tivoliju srbski košarkarski zanesenjaki, medtem bi Slovenci v lepem vremenu uživali v nabiranju gob in kostanja, ni bil za lase privlečen, a je bil pretiran. Tudi Petrol Olimpija je imela v 3. kolu lige ABA lepo podporo, po odličnem začetku pa ni bila daleč niti od zmage nad Crveno zvezdo. Slednjič je šla »po gobe«, tudi zaradi sodniških odločitev.

Tekma v hramu slovenske košarke je imela slavnosten uvod, saj se je novo Olimpijino vodstvo ob stoječih ovacijah gledalcev spomnilo 80-letnice Iva Daneva, predsednik Tomaž Berločnik pa tudi slavljenčeve soproge Katje z lepim šopkom rož. Prve minute igre so nato sprožile nenavadne občutke. V zasedbah prvakov obeh finalistov letošnjega EP je bil namreč le en reprezentant – Srb Branko Lazić –, ki na eurobasketu skorajda ni igral zaradi načete mišice. Presenetil pa je tudi odličen Olimpijin začetek.

Obroč prvakov zadnjih treh regionalnih sezon in rednega člana evrolige so polnili z izjemno lahkoto, v uvodni četrtini dosegli 29 točk, pri vodstvu z 31:18 v 11. minuti pa je prišel bržkone odločilni dogodek dvoboja. Sodniki, med katerimi je bil najbolj dominanten Hrvat Sreten Radović, so najprej namenili Gregorju Hrovatu nešportno osebno napako, ko je poskušal prekiniti nasprotni napad tekmecev, le nekaj sekund pozneje pa so ocenili, da je želel odigrati osebno napako v napadu, in mu prisodili še tehnično, kar je pomenilo izključitev. Medtem ko je domači kapetan korakal v slačilnico, si je tehnično napako prislužil še trener Gašper Okorn, nato še Jordan Morgan, kar so Beograjčani temeljito izkoristili ter s koši Ognjena Dobrića in Stefana Jankovića odšli na glavni premor z minimalno prednostjo.

V tretji četrtini se je Petrol Olimpija poskusila vrniti v ritem iz uvodnih minut, toda škoda je bila že prevelika. Zadnjič je vodila z 49:48, v 29. minuti pa je že zaostajala s 53:62. Njeni napadi so bili namreč preveč »divji« glede na pešajočo natančnost, Crvena zvezda je tudi brez Jamesa Feldeina in Pera Antića nizala nasprotne napade in napadalne skoke (na koncu jih je zbrala 15), organizator igre Taylor Rochestie in center Mathias Lessort pa sta bila pretrd oreh za obrambo Ljubljančanov. Priložnost se je vendarle ponudila, saj je po znižanju na 63:67 Roko Badžim imel na voljo neoviran met za tri točke, toda štiri minute pozneje je bil Crvena zvezda že vodila z 78:67 in se ognila dramatični končnici.

Gašper Okorn se ni prepustil malodušju. »Našim fantom lahko le čestitam za več kot pošten boj. Po porazu s Cibono sem bil prepričan, da se lahko dobro kosamo s Crveno zvezdo v Tivoliju, in dvoboj smo začeli nad pričakovanji, a prelahko zapravili vodstvo. Nimamo dovolj izkušenj, da bi se lahko odzvali na določene stvari, ki so se dogajale na parketu, in Beograjčani so nam pobegnili na varno razdaljo. Imeli smo veliko odprtih metov za tri točke in zadeli le petkrat, ko se bo odstotek izboljšal, se bodo stvari postavile na svoje mesto,« je ocenil Olimpijin strateg in se ognil analizi Hrovatove izključitve.

»Vemo, kaj pomeni za naše moštvo, izguba ključnega moža nas je presekala. Ob njegovem odhodu s parketa je bila Crvena zvezda 'razkosana', nato pa je stavila na 'agresivno' obrambo, ki jo lahko vidimo na razne načine,« je zagotovil in spregovoril o prijetnejši temi: »Domen Lorbek je novi član Petrola Olimpije in bo z nami potoval v Strasbourg na sredino tekmo Fibine lige prvakov. Z nami trenira že teden dni, prestal je zdravniški pregled in je tekalno solidno pripravljen, upoštevati pa moramo, da se je poškodoval lani oktobra in da celo leto ni igral. Vsi bomo morali biti potrpežljivi, saj mora znova pridobiti občutek za igro 5:5 in trše kontakte s tekmeci. Pod mojim vodstvom je igral že pred desetletjem, zato ne bi razpravljal o njegovih sposobnostih, prišel pa nam bo zelo prav, tudi zaradi odsotnosti Jana Barbariča.«

Olimpijin direktor Roman Lisac je potrdil, da bo Lorbek ostal vsaj do konca januarja, morda pa tudi celo sezono, če ne bo našel premožnejšega delodajalca v tujini.