Izgubili so Battla, a napovedujejo hudo bitko

Košarkarji Petrola Olimpije bodo v današnjem 2. kolu Fibine LP gostovali v Turčiji pri Filipovskem in Vidmarju. 

Objavljeno
18. oktober 2017 02.17
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Prepričljiv poraz v Strasbourgu ob začetku Fibine lige prvakov za Olimpijine košarkarje ni bil prijeten, a jih je spodbudil, da so v naslednjih dneh dosegli lepi zmagi nad Krko in Mego Bemaxom. Drugi evropski poskus bo zato poseben izziv. Danes ob 18.30 bodo gostovali v Turčiji pri Banvitu, ranjenemu levu trenerja Saša Filipovskega in kapetana Gašperja Vidmarja, ki je začel sezono s tremi porazi.

Kot nalašč je obetaven niz Ljubljančanov presekala nezgoda organizatorja igre Talorja Battla, ki si je na nedeljski tekmi poškodoval mečno mišico in bo potreboval vsaj mesec dni okrevanja. Ker bo vsaj še dva tedna odstoten tudi Jan Barbarič, bo torej moral toliko večje breme prevzeti Jan Špan, a vsega ne bo zmogel sam. Kakšna bo torej poteza v sili?

»Z direktorjem Romanom Liscem se bova pogovorila in ugotovila, kaj lahko storimo. Tudi če bi si lahko privoščili začasen najem nadomestnega dirigenta, je vprašanje, ali lahko v zelo kratkem času najdemo ustreznega košarkarja, ki ne bi porušil moštvenega ustroja. V Bandirmi bo moral stopiti v ospredje Špan, pomagal pa mu bo Roko Badžim,« je pred odhodom v Turčijo potrdil Olimpijin trener Gašper Okorn in namenil nekaj besed drevišnjemu tekmecu. »Drugič zapored gremo v LP na obisk k favoriziranemu tekmecu, saj je Banvit ob Strasbourgu in Umani Venezii najmočnejša zasedba v naši skupini. Ne smemo si privoščiti ponovitve predstave iz Francije, predvsem moramo igrati dovolj pametno. Z brezglavim divjanjem po igrišču in brez nadzora skoka ne bomo ničesar opravili proti tako dobro vodenemu tekmecu, kot je Banvit. Sašo Filipovski pač od nekdaj stavi na čvrst sistem,« je Okorn ocenil svojega nekdanjega šefa. Filipovski ga je namreč leta 2003 našel v Škofji Loki in mu v Tivoliju namenil vlogo pomočnika.

Ko je Okorn v sezoni 2006/07 sam prevzel moštvo, pa je bil med njegovimi aduti Domen Lorbek, ki je pred desetimi dnevi znova oblekel Olimpijin dres in po enoletnem okrevanju nemudoma spomnil na dneve, ko je bil dragocen član slovenske reprezentance. V dveh tekmah je dosegel 21 točk ob metu za tri točke 7:9. »Deset let je že minilo, odkar sem zapustil Tivoli. Trener je isti, moštvo pa seveda povsem drugačno, toda v karieri sem kar 14-krat zamenjal klub, znam se prilagoditi in najti svoje mesto. Po vrnitvi se počutim odlično. Presrečen sem, da lahko po enoletni odsotnosti igram na visoki ravni. Veliko število tekem mi po uspešni rehabilitaciji v Global Sports Clinic pri dr. Mitji Bračiču koristi, soigralci pa mi pomagajo, vsi so prijetni in pozitivno naravnani fantje. Niti enega problematičnega tiča nimamo v slačilnici, všeč pa mi je tudi, da je ekipa pri igri napadalno usmerjena,« meni zdaj 32-letni Lorbek.

Banvit, v minuli sezoni zmagovalec turškega pokala in 5. v DP, medtem še ni dočakal uspeha. V 1. kolu LP je po treh podaljških izgubil z Umano Venezio s 101:108, najboljši strelci moštva pa so bili krilo Adonis Thomas (25), krilni center poljske reprezentance Damian Kulig (19), organizator igre Tony Taylor (17), branilec Jake Odum (15) in Vidmar (13). Brez zmage je ostal tudi ob začetku turške lige. Po porazu s Fenerbahčejem (63:80) je bil v nedeljo spretnejši še Eskisehir in v gosteh zmagal z 58:55 (za Banvit Odum 13, Taylor 12, Kulig 9, Vidmar 6).