Pau Gasol s 40 točkami potopil Francijo, Španijo pa odpeljal v finale

Prvi polfinale letošnjega eurobasketa se je zaključil po podaljšku, Španija je po podaljšku premagala Francijo z 80:75.

Objavljeno
17. september 2015 19.29
Posodobljeno
17. september 2015 19.29
BASKET-EURO-2015-GRE-LAT
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Lille - Na evropskem košarkarskem prvenstvu je že znan prvi finalist. Dal ga je pravi košarkarski »classico«, napet obračun dveh košarkarskih velikanov, v katerem so Španci po podaljšku z 80:75 premagali branilce naslova in gostitelje Francoze. Tako so se tudi oddolžili za lanski boleči poraz na domačem mundialu, ko so izpadli že v četrtfinalu.

Špansko reprezentanco je poosebljal prvi zvezdnik Pau Gasol, ki je bil nezgrešljiv v zaključku tekme in praktično sam potopil Francijo, ki je sicer vodila vso tekmo. Vodstvo je zapravila tri minute pred koncem rednega dela, v podaljšku pa ji je zmanjkalo zbranosti in veliki finale pred domačo množico pa je splaval po vodi.

Gasol je tekmo končal z neverjetnimi 40 točkami, dodal jim je 11 skokov in podajo, Sergio Rodriguez jih je dodal 15. Pri Francozih sta bila s 14 točkami najboljša Nicolas Batum in Nando De Colo, njihov prvi zvezdnik Tony Parker jih je dosegel 10, ob štirih skokih in šestih podajah.

Španci se bodo v finalu pomerili z zmagovalcem petkovega drugega polfinala med Srbijo in Litvo.

Moštvi sta hitro upravičili svoj sloves in po nekoliko previdnem začetku odprli napet obračun. Francozi so ob spodbudi domačih navijačev prišli do vodstva, zgrešene španske mete so izkoriščali za protinapade in si nabrali prednost sedmih točk (6:13). Pred koncem prve četrtine so se Španci po zaslugi prvega zvezdnika Paua Gasola približali, ko sta za tri točko zadela Evan Fournier in Sergio Rodriguez je zaostanek znašal le tri točke (17:20). Druga četrtina je že bila bolj po španskem okusu. S trdnejšo obrambo so Španci ustavili francoske napade in nasprotnikom vztrajno sledili. Pred koncem polčasa je zablestel Rudy Fernandez in Španiji priboril prvo vodstvo. Vseeno je na odmor s točko prednosti odšla Francija (32:33).

V tretji četrtini so spet imeli svoje minute gostitelji. Hitro so prišli do novega visokega vodstva (39:46) in španski selektor je zahteval minuto odmora. Ta ni kaj veliko pomagala, Francozi so se razigrali, bili natančni z vseh pozicij, zlasti z razdalje in tako le še višali prednost. Ob trojki Joffreyja Lauvergneja je ta znašala že +11, v zadnjo četrtino pa so odšli s +6 (48:56).

A to nikakor ni bilo dovolj za miren zaključek. Po pričakovanjih se je tekma v zaključku spremenila v srhljivko. Francozi so v zadnji četrtini metali slabo (dosegli le 10 točk), Španci pa so navduševali na krilih izjemnega Paua Gasola, ki je bil nezgrešljiv z vseh mogočih položajev in jih tri minute pred koncem približal na 60:61. Sergio Rodriguez je naposled poskrbel za vodstvo s 66:63 in Francozi so že bili na robu izpada. Do konca je bilo le še 16 sekund, a Nicolas Batum je zadel trojko in izenačil. Španci so napad zapravili, do konca pa je bila le še sekunda, ki se je naposled prevesila v podaljšek (66:66).

V dodatnem delu si dolgo nobeno od moštev ni priborilo večje prednosti, nato pa je v zadnji minuti spet na svoj račun prišel Gasol in z zabijanjem postavil piko na i veliki zmagi (80:75).

Grčija in Italija v olimpijskih kvalifikacijah

Na sporedu sta bili tudi tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Zmagovalca teh tekem bosta nagrajena z olimpijski kvalifikacijami in že lahko odpotovala domov. Tekme za končno 5. mesto ne bo, se bosta pa poraženca pomerila na 7. mesto, ki še odpira pot na olimpijski kvalifikacijski turnir.

Grki do sedme zmage na prvenstvu niso prišli zlahka, v tretji četrtini so zaostajkali že za 15 točk, potem ko so v doživeli popoln mrk ob koncu prvega in na začetku drugega polčasa. Latviji je uspel niz 24:0, zaostanek 28:37 so spremenili v vodstvo 52:37. Vendarle je nato črni niz prekinil Yannis Bourousis in bil v zaključku tudi glavni junak grškega preobrata in zmage. Tekmo je končal z 20 točkami, šestimi skoki, ukradeno žogo in blokado. Pri Latviji je bil najboljši strelec Kristaps Janičenoks z 22 točkami, štirimi skoki in dvema podajama.

Latvija si lahko še pribori nastop v olimpijskih kvalifikacijah, za 7. mesto, ki še ohranja upe na Rio, se bo udarila s Češko. Ta danes ni imela moči za Italijo, ki je zmagala s 85:70. Andrea Bargnani je tokrat vpisal 21 točk, dve skoka in podajo. Čehe je tudi tokrat vodil Jan Vesely in dosegel 26 točk, 12 skokov in dve podaji.

 

EUROBASKET 2015

Tekmi za olimpijske kvalifikacije:

Grčija : Latvija 97:90 (17:24, 20:20, 23:17, 37:29)

Češka : Italija 70:85 (21:21, 16:21, 17:32, 16:11)

Polfinale:

Španija : Francija 80:75 (17:20, 15:13, 16:23, 18:10; 14:9)