Izpadu iz lige ABA se bo Slovencem vse težje izogniti

Vsi trije slovenski člani regionalnega tekmovanja so si tri kola pred koncem s porazi močno poslabšali izhodišče.

Objavljeno
09. februar 2016 00.19
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Trije slovenski košarkarski klubi v ligi ABA so si močno zapletli položaj pred zadnjimi tremi tekmami rednega dela, potem ko v 23. kolu niso vknjižili zmage. Tajfun ima le še teoretične možnosti, da se izogne izpadu, medtem ko Union Olimpija in Krka nezaželenemu predzadnjemu mestu – letos izpadeta dve moštvi – zdaj bežita zgolj za eno zmago.

Četudi je bila tokrat pred najtežjo nalogo, so se morebitnemu uspehu še najbolj približali Ljubljančani, ki pa na koncu niso znali izkoristiti priložnosti, ki se jim je ponujala proti oslabljeni evroligaški Cedeviti. Navzlic ponovno zelo slabi obrambi so vodili večji del prvega polčasa in v 27. minuti še vedno držali zelo ugoden rezultat (69:62), v zadnji četrtini pa je njihova barka povsem potonila in v štirih minutah so Zagrebčani z delnim izidom 13:0 ušli na odločilno prednost (84:73).

»Glavni razlog za poraz je bila preslaba obramba. Pred tekmo smo se dogovorili, da jo igramo po celem igrišču vseh 40 minut in s tem utrujamo načeto Cedevito. A tega nismo uresničili, mislim celo, da smo 'presing' držali le pet minut. Kar 91 prejetih točk je preveč, če želiš razmišljati o uspehu. Uspavali smo se in naredili točno to, kar je nasprotnik želel. V napadu nismo več imeli igre. Cedevita je v teh trenutkih tekme prišla do prednosti in na koncu dokaj zanesljivo zmagala. Žal mi je, saj mislim, da smo imeli lepo priložnost,« je bil jasen trener Gašper Potočnik, ki se dobro zaveda, da so zmaji pred zahtevnim izzivom, saj jih do konca čakata še dve gostovanji (Mega Leks, Metalac) in domači dvoboj s Partizanom. Tokrat je sicer lahko računal na vse nosilce igre z izjemo Luke Rupnika.

Še bolj bi znal poraz v gosteh boleti Krko, ki je izgubila pri predzadnjem moštvu tekmovanja, Sutjeski, in se bo do konca merila s kar tremi moštvi iz vodilne peterice (Mega Leks, Cibona, Crvena zvezda). Njeno porozno obrambo so domači izkoristili že v prvem delu in ji natresli kar 53 točk, a je imela ob izteku rednega dela vseeno priložnost za zmago. Matic Rebec (met iz igre 4:13) jo je s tremi trojkami zapored pripeljal do vodstva s 73:71, a potem, ko je mladi dirigent igre 23 sekund pred koncem zgrešil met za zmago, Dolenjci v podaljšku niso več našli rešitve za igro Črnogorcev.

»Ko ob polčasu zaostajaš za 17 točk, je to težko nadoknaditi in v prihodnje bomo morali biti veliko bolj modri in izkušeni, da bomo takšne tekme obrnili sebi v prid. Predvsem pa nisem zadovoljen z obrambo,« je bil kratek trener Dražen Anzulović, četudi so Novomeščani prepričljivo dobili skok (33:38) in izgubili tudi manj žog (12:16). »Čeprav smo nadoknadili zaostanek in je bila končnica izenačena, smo tekmo izgubili že v prvem polčasu!« je bil jasen Mirko Mulalić (met iz igre 3:14).

Tudi Šentjurčani so izgubili manj žog kot Metalac, a ob popolni podrejenosti v skoku z gostitelji vseeno dolgo držali korak. V 17. minuti so domači sicer ušli na 37:27, a so slovenski prvaki do odmora prepolovili razliko, se v 27. minuti približali zgolj na dve točki (51:53) in nato celo na eno (57:58), ampak v finišu niso našli rešitve za čvrsto domačo igro.

»Tekma je bila pomembna za oboje in oboji smo tudi pokazali, da si želimo zmago, a so domači zadeli nekaj res norih metov, s katerimi so na noge dvignili tudi navijače in dobili zagon,« je Domen Bratož obžaloval zapravljeno priložnost, ki Šentjurčane v prvi sezoni v regionalni ligi postavlja v kritičen in domala nerešljiv položaj pred dvoboji s Partizanom, MZT in Igokeo. »Vedeli smo, da je moštvo Metalca telesno močnejše in boljši skok mu je prinašal manjšo prednost, pa smo vseeno imeli pri zaostanku z 57:58 možnost, da tekmo prelomimo v našo korist. Tedaj je Rakočević zadel dve, Todorović še eno trojko, Rakičević pa dodal koš in Metalac je ušel. Stalno smo se vračali, a proti telesno tako pripravljeni ekipi je težko,« je dodal trener Dejan Mihevc.