»Jagoda« pred stožiškimi vrati

Košarkarji Uniona Olimpije drevi v ligi Telemach za prvaka gostijo nekdanjega kapetana Gorana Jagodnika.

Objavljeno
01. april 2014 01.26
Slovenija.Ptuj.20.07.2011 Goran Jagodnik na vcerajsnji tiskovni konferenci slovenske kosarkaske reprezentance.Foto:Matej Druznik/DELO
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Po najslabši regionalni sezoni zadnjih osmih let (10. mesto) in izgubljenem naslovu v pokalu Spar po šestih zaporednih zmagoslavjih ima Union Olimpija pred seboj le še en cilj: prvič pripeljati lovoriko za državnega prvaka v Stožice. Zadnjo je namreč osvojila leta 2009 – na tivolskem parketu.

V uvodni tekmi 3. kola lige Telemach za prvaka bodo Ljubljančani že danes gostili polzelske Hopse in poskusili vsaj deloma ublažiti razočaranje po nedeljskem porazu v Zadru. Zadnji nastop v ligi ABA, ki je razblinil njihovo upanje na vzpon do 7. mesta, je bil pač prispodoba celotne regionalne sezone, med katero so igrali v vidno nižji prestavi kot v evropskem pokalu. Vnovič so se pretirano zanašali na trojke (7:28), čeprav so bili uspešnejši pod obročem, zgrešili so kar deset prostih metov, krivulja njihove igre pa je bila podobna skoku z mostu z elastiko. Slednjič je poskusil iztrgati zmago z metom za tri točke Dino Murić, v tej regionalni sezoni med najmanj natančnimi (za tri 4:26) v moštvu zelo podpovprečnih strelcev z vseh razdalj.

Olimpija je bila denimo po izkoristku poskusov za tri točke (28 %) predzadnja v ligi ABA (Krka 8. z 31 %), 12. pri metih za dve točki (48 %, 8. Krka 50 %) in zadnja pri prostih metih (58 %, 13. Krka 64 %). Ljubljančani so zato zmogli komaj 68,7 točke na tekmo, s čimer so prehiteli samo Zadar, medtem ko je Krka le malo boljša (11.) z 69,8 točke. Ob takšnih številkah kajpada ni zdržala tradicionalna trenerska teorija, da napad sicer navdušuje gledalce, da pa so rezultati na dolgi rok odraz kakovosti obrambe. Olimpija je bila peta po številu prejetih točk (69,4), Krka šesta (69,6), pred njima so le Crvena zvezda, Cedevita, Partizan in Budućnost. Na končni lestvici pa so Novomeščani zaostali za pet zmag za zadnjim udeležencem finalnega turnirja in Ljubljančani kar za šest.

»Serijske podprvake Slovenije«, kot jih zbadajo na Dolenjskem, čaka danes poseben izziv, saj jih bo s Hopsi obiskal njihov nekdanji kapetan Goran Jagodnik. Priljubljeni »Jagoda« bo 23. maja dopolnil že 40 let, vendar je po odhodu Hugha Robertsona v Libanon še vedno prvi strelec (povp. 4,8) in najboljši skakalec (9,2) polzelskega moštva v ligi Telemach. Da za zimzelene ni meja niti v sodobni košarki, potrjuje podatek, da je Steve Nash kot trenutno »najbolj izkušeni« igralec v ligi NBA starejši od Jagodnika (40 let in dva meseca), le malo mlajši pa so Ray Allen, Tim Duncan, Kevin Garnett, Emanuel Ginobili in Paul Pierce, ki še vedno igrajo zelo vidne vloge v svojih moštvih.

Union Olimpija je v uvodnih kolih lige Telemach za prvaka odpravila Rogaško in Zlatorog s skupno prednostjo 70 točk, ki priča, kolikšna je razlika med moštvi iz lige ABA in DP. Toda njen trener Aleš Pipan spoštljivo pričakuje Hopse: »Seveda, saj so v prejšnjem krogu pošteno namučili Helios in izgubili šele po dveh podaljških. Gre za izjemno nevarno ekipo z dobrimi in izkušenimi posamezniki. Maksimalno bomo morali spoštovati naše dogovore in igrati kolektivno.« Njegov polzelski kolega Jernej Kobale dodaja: »Olimpija je v zadnjem času v izredni formi in je nesporen favorit. Za nameček je namreč vprašljiv nastop organizatorja igre Danijela Vujasinovića, ki se je poškodoval na naši zadnji tekmi. A to ne pomeni, da ne bomo storili vsega, kar je v naši moči, in da ne bomo poskusili zmagati.«

Pari 3. kola lige Telemach za prvaka, danes: Union Olimpija – Hopsi Polzela (19); sreda: Rogaška – Zlatorog (18), Helios – Krka (20).