Jagodnik pregnal soigralcem bledico z lic

Slovenski derbi zadnjega kola lige ABA v Stožicah Unionu Olimpiji. Za zasuk zaslužen Goran Jagodnik.

Objavljeno
21. marec 2015 23.25
Košarka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Kar trije pogoji bi se morali uresničiti v zadnjem kolu lige ABA, da bi košarkarji Krke prišli do 6. mesta in vstopnice za evropski pokal, sfižilo pa se jim je že pri prvem. Prekosila jih je Union Olimpija, ki je ob potrditvi 5. mesta v regiji dobila pomembno injekcijo samozavesti pred sredinim začetkom lige Telemach za prvaka.

»Igrati moramo čim hitreje. Imamo mlado moštvo in dovolj igralcev, 'šahiranje' pa bolj ustreza Novomeščanom,« je pred včerajšnjim dvobojem v Stožicah razmišljal trener domačega moštva Memi Bečirovič, ki je na zadnjih treningih opazil, da se je njegovih košarkarjev začela lotevati živčnost. Z domačimi derbiji pač nimajo prijetnih izkušenj, za Krko pa velja prav nasprotno. »Škoda, da v ligi ABA ne igra kar 13 Olimpij. Potem bi bili prvaki,« se radi pošalijo njeni navijači. V uvodnem delu je kazalo na ponovitev že večkrat videnega scenarija, saj so ga gostje dobili z 20:13 in ustavili glavna tekmečeva orožja, toda počasi so Ljubljančani le prišli do svoje igre. Za zasuk se lahko zahvalijo jeklenemu veteranu Goranu Jagodniku, ki je v drugi četrtini prispeval 7 točk, po 2 skoka in asistenci in 3 dobljene žoge, ki so omogočile nasprotne napade za prevzem vodstva s 36:28.

Novomeščani so prvič zadeli za tri točke šele v 23. minuti po devetih zgrešenih poskusih (na koncu 4:20, gostitelji 6:18), slednjič pa so izgubili skok s 25:33, 15 žog (Olimpija 14) in tudi tekmo. Vendar so kljub številnim težavam ohranjali stik z Ljubljančani. Najprej so se jim s koši Chrisa Bookerja približali na 47:50, niso pa se predali niti, ko se je Klemnu Prepeliču v strelski vlogi vidneje pridružil Marko Marinović. Ko so zaostali z 52:66, je kot običajno s simultanko potegnil Malcolm Armstead, toda pri 66:61 je domače moštvo le prebudilo Alena Omića, ki je do 35. minute dosegel le štiri točke, v finišu pa devet.

»Držali smo se načrta, igrali agresivno in gostom vsilili svoj ritem, a se nismo mogli ogniti nihanjem. Pomembno je, da smo zmagali, da smo prekinili Krkin urok in da gremo lahko samozavestno naprej, saj nas že prihodnjo soboto čaka novo soočenje z Novomeščani za točke DP. Mislim, da nam bo zaradi današnjega uspeha precej lažje,« je bil zadovoljen Bečirovič, Krkin trener Aleksandar Džikić pa je dejal: »Odločila sta naša neodločnost pri izvajanju prostih metov, saj smo jih zgrešili devet od 18, in dejstvo, da smo gostiteljem dovolili preveč skokov v napadu. Pogrešali smo tudi izkušnje Jasmina Hukića, ki bi po poškodbi lahko odigral nekaj časa, a smo se odločili drugače.«