Jaka Blažič: Obramba je postala naš zaščitni znak

Slovenski košarkarji so dosegli še četrto zaporedno zmago v kvalifikacijah za EP in se oddolžili Madžarski za poraz v Sombotelu.
Fotografija: Jaka Blažič (levo) je natančno zadeval in se vztrajno trudil v obrambi. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Jaka Blažič (levo) je natančno zadeval in se vztrajno trudil v obrambi. FOTO: FIBA

Z vstopnico za nastop na evropskem prvenstvu 2022 v žepih so slovenski košarkarji obljubili sproščeno in dobro igro v mehurčku v Kijevu ter oddolžitev Madžarski za lanski poraz v Sombotelu ob začetku kvalifikacij. Nihanjem se sicer niso mogli ogniti, a so ostali zvesti svojim besedam in s četrto zaporedno zmago opravili, kar so si želeli že novembra lani v Stožicah. Takrat so v zadnjem hipu ostali brez revanše zaradi okužb v nasprotnem moštvu, danes se jim Madžari niso mogli izmuzniti.



»Nadaljujemo v jesenskem ritmu. Naš zaščitni znak je postala obramba in danes smo bili dovolj agresivni od prve minute. Vesel sem zmage, čeprav ne pomeni veliko, nadaljevati moramo z enakim receptom,« je ocenil Jaka Blažič, ki je v Ukrajini potrdil, da je v odlični strelski formi. Dosegel je 24 točk z metom za tri točke 6:12, njegovi koši pa so imeli pogosto dvojno težo, saj je zadeval, ko je bilo najbolj potrebno.

Ko se stvari odvijajo v želenem ritmu, nenadoma pozabimo, da mora slovenska reprezentanca tako kot v neuspešnih kvalifikacijah za SP 2019 igrati v pisani zasedbi. Z zlatega EP 2017 so danes igrali le Blažič, Edo Murić in Žiga Dimec, manjkal je tudi pozneje naturalizirani Jordan Morgan. Toda vse skupaj je bilo več kot dovolj za Madžarsko, ki se v zadnjih pol stoletja ne more pohvaliti z omembe vrednim uspehom in je prav tako pogrešala dva aduta; glavnega zvezdnika moštva Adama Hango (Barcelona) in Roscoja Allena, ki je bil lani najučinkovitejši ob zmagi nad Slovenci.

Tudi Žiga Dimec je koristno opravil svoje naloge. FOTO: FIBA
Tudi Žiga Dimec je koristno opravil svoje naloge. FOTO: FIBA

 

Uspeh ni bil pod vprašajem


V začetni slovenski peterki so igrali štirje košarkarji Cedevite Olimpije in ubrali ostrostrelski slog, ki so ga vajeni v Stožicah. Luka Rupnik je nemudoma zadel tri trojke, Blažič je pristavil eno za vodstvo s 15:4. Nadaljevanje ni bilo tako blesteče, zato so se Madžari približali na pičle tri točke (25:22) in dobili drugo četrtino z 21:17. Toda Blažič je imel tako pravočasne odgovore kot dovolj zanesljivih soigralcev.

V 27. minuti je prednost Slovenije znašala 61:45 in nasmihal se je gladek uspeh, a nekaj lahkomiselnih trenutkov, pretiranega zapletanja akcij in vztrajanja pri metih z velike razdalje je bilo dovolj, da je naskok po treh četrtinah znašal le 65:58. V toplo-hladnih valovih je minil tudi zadnji del tekme, vendar zmaga ni bila niti za hip pod vprašajem.


 

Sekulić: Z moštveno igro smo popravili napake


»Pričakovano je bilo veliko nihanj, uspeh pa nam je prinesla moštvena igra v obrambi in napadu, s katero smo popravili napake,« je poudaril selektor Aleksander Sekulić.

V soboto ob 15. uri čaka Slovenijo še zadnji dvoboj kvalifikacij za 41. eurobasket. Tekmica bo Ukrajina, ki jo je novembra ugnala s 84:73, potem ko je že po uvodni četrtini vodila s 33:9.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: