Janković bi lahko dohitel tudi Ožbolta

Košarkarji Uniona Olimpije in Krke v finalu pokala Spar s srčnostjo nadomestili številne slabosti. 

Objavljeno
21. februar 2017 00.54
Olimpija pokalni prvak 2017,Ljubljana Slovenija 19.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Španski, italijanski in turški pokal so slovenski košarkarji in trenerji uspešno spravili pod streho, na domačih tleh pa so poskrbeli tudi za bržkone najbolj dramatični finale minulega konca tedna. Union Olimpija in Krka si ne moreta privoščiti vrhunskih asov, ponudili pa sta lahko ogorčeno bitko, ki se je razvlekla v podaljšek.

»Če bi tako igrali v ligi ABA, bi bili obe moštvi precej višje na lestvici,« je bila med najpogosteje izrečenimi mislimi po razpletu v Domžalah. S srčnostjo sta pač nadomestili več tehničnih in taktičnih slabosti, kar še posebej velja za Ljubljančane. Tako v polfinalu z Zlatorogom kot v finalu so delovali, kot da bi dobili krepčilno infuzijo šampionske krvi. Za hip so zašli v težave le, ko so prezgodaj pomislili, da je lovorika že njihova. Do 20. pokalnega naslova za stožiški klub, prvega po letu 2013, so prišli z minimalnim številom košarkarjev: v finalu jih je igralo le sedem, člani udarne peterke pa so v povprečju prebili na parketu 36,8 minute.

»Krka ni odnehala, izjemno se je vrnila že v polfinalu s Hopsi. V treh letih, kolikor igram za Olimpijo, smo prvič nekaj osvojili. Kemija v letošnjem moštvu je odlična, zato napredujemo, čeprav nas je vse manj,« je potrdil Gregor Hrovat, ki je igral dobrih 43 minut, nato pa navdušeno dvignil pokal. Med skrivnostno odsotnostjo Mirka Mulalića mora pač opravljati tudi kapetanske naloge, zato je prevzel v roke tudi tradicionalno »prho« za trenerja in poleg Gašperja Okorna obilno poškropil še zbrano sedmo silo. Tudi on je bil v skrbeh, ali ne bo imel še manj soigralcev, saj poškodba Devina Oliverja v četrtfinalu s Heliosom ni obetala nič dobrega. »Tik preden smo začeli zbirati za venec, pa je nenadoma oživel in zaigral v svojem znanem slogu,« so se pošalili Olimpijini košarkarji, potem ko je 24-letni Američan na sklepnem turnirju prispeval 30 točk in 17 skokov v dveh tekmah.

Še bolj je bil razpoložen najboljši igralec obeh dvobojev Nikola Janković in šele kot tretji v 25-letni zgodovini slovenskega pokala presegel mejo 30 točk v finalu. Prvi je bil Miljan Goljović z 32 točkami ob porazu Bavarie Wolltexa s Savinjsko Polzelo (84:94) leta 1996, drugi Sašo Ožbolt z 42 točkami ob Olimpijini zmagi nad Pivovarno Laško (107:69) leta 2005. Spretni srbski center je dosegel 33 točk (za dve 13:17, prosti meti 7:11), prav toliko kot celotno moštvo Lastovke v lanskem finalu, in bi bržkone presegel tudi rekord, do katerega je Ožbolt prišel z metom za dve (7:8, za tri 8:11 in prostimi meti 4:5), če njegovi zunanji soigralci ne bi bili tako sveto prepričani, da imajo odličen strelski dan. A jim meti z velikih razdalj niso šli najbolje od rok: Hrovat je zgrešil vseh sedem poskusov za tri točke, Jure Pelko je metal 2:8, Brandon Jefferson 2:9 ... Pri Krki ni bilo veliko drugače: Ron Curry je v polfinalu zadel pet trojk v zadnji četrtini, v finalu pa metal 1:6, Marko Luković 2:7, Matic Rebec 3:13, Sandi Čebular (0:2) pa se sploh ni vpisal med strelce. Olimpijina igra je vendarle imela razsežnost več – odlično obrambo.

Košarkarsko dogajanje se bo že jutri nadaljevalo s 23. kolom lige ABA, v katerem bo Union Olimpija pričakala Budućnost, Krka pa gostovala pri Igokei. Oba njuna tekmeca sta konec tedna osvojila pokalno lovoriko, Budućnost črnogorsko s finalno zmago nad Mornarjem z 72:68, Igokea pa je v BiH ugnala Bosno z 79:69. Med udeleženci regionalnega prvenstva je spodrsnilo le MZT in Ciboni. Skopska zasedba je v makedonskem polfinalu izgubila s Fenijem iz Kavadarcev, naslov pa je slednjič z 80:69 pripadel Karpoš Sokolom. Zagrebčani so izpadli v hrvaškem polfinalu z Jollyjem iz Šibenika, ki v finalu s Cedevito (66:102) ni imel niti najmanjše možnosti. V Srbiji je lovoriko osvojila Crvena zvezda z zmago nad Partizanom s 74:64.