Je Olimpija med premorom ujela sapo?

Helios pred 6. kolom lige za prvaka v čakanju na novice o prihodnosti.

Objavljeno
15. april 2014 20.01
Košarka Union Olimpija proti Zadar v Ljubljani,22. decembra 2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Da si je Krka po koncu lige ABA priigrala najboljše slovensko izhodišče in brez zagat drži najboljši ritem tudi v DP, gre zasluga tudi istoimenskemu pokrovitelju, ki za njo čvrsto stoji že vrsto let. Union Olimpija bo sredi dolgoletnega sanacijskega postopka poskušala prekiniti niz treh porazov v DP, pri Heliosu pa so glede prihodnosti še vedno v negotovosti.

Tega sicer pri njihovih rezultatih ni opaziti, saj še najbolje od vseh v ligi za prvaka sledijo vodilni Krki in tudi pri Zlatorogu bodo drevi v vlogi favoritov, a trener Zmago Sagadin zveni vse bolj pesimistično. »Glede na to, da se situacija v klubu ni obrnila na bolje, temveč le na slabše, je sila nepredvidljivo, kako bo naša ekipa videti na parketu. Igralci bodo zagotovo pokazali vse, kar znajo, a težko je malo in slabo trenirati, na terenu pa veliko dati. Razloga za optimizem pri nas tako ni. Prikazati bomo skušali naš trenutni maksimum. Če bo to dovolj, bomo veseli, sicer se vidimo v naslednji vojni,« je dejal domžalski strateg in sprožil ugibanja, ali so novi lastniki glavnega pokrovitelja nemara že potegnili prve poteze – na račun kluba?

A direktor Lado Gorjan zatrjuje, da za zdaj nimajo nikakršnih novic, naj bi pa prišla usoda kluba oziroma nadaljnja povezava s podjetjem na dnevni red jutri, kar v klubu z nestrpnostjo pričakujejo zaradi številnih odprtih vprašanj. »Veliko sestankov je v teh dneh, košarka je le ena od stvari, o katerih naj bi se pogovarjali novi lastniki, a upam, da bo situacija čim prej razjasnjena,« je napovedal premike do konca tedna, se pa kajpak zaveda, da je v nastali situaciji brez plač za igralce in denarja vsak dan tempirana bomba, do kdaj bo moštvo še imelo motiv.

Slednjega sicer ne bi smelo manjkati Union Olimpiji, ki je že davno porabila ves kredit in je od konca marca nanizala celo štiri zaporedne poraze, če bi mednje šteli še zaključnega v ligi ABA proti Zadru. Proti Rogaški bi ji v boljših časih prilepili nalepko favorita, v prvi tekmi lige za prvaka je Štajerce povozila za 40 točk, a se je marsikaj spremenilo. »V zadnjih dneh smo imeli nekoliko več časa za trening in verjamem, da smo ga dobro izkoristili. Rogaška je v DP že večkrat dokazala, da je izjemno nevarno moštvo, ki lahko preseneti vsakega. Vsako gostovanje v državnem prvenstvu je zahtevno. Zagotovo bomo igrali brez Jakova Vladovića, ki si je na naši zadnji tekmi poškodoval mečno mišico,« trenerju Alešu Pipanu nikakor ne uspe sestaviti popolne zasedbe za posamezni dvoboj, četudi je bil vmes enotedenski premor v ligi za prvaka.

Sicer pa je vodilno moštvo lige Krka generalko za drevišnji dvoboj s Hopsi opravilo že v soboto, se veselilo zmage s 85:76, česar pa trener Aleksandar Džikić ni označil za popoln uspeh. »S predstavo določenih igralcev nisem bil zadovoljen. Upam, da bo tokrat bolje. Ves čas opozarjam, da v ligi za prvaka ni lahkih tekmecev. Hopsi so to dokazali v soboto, da pa znajo odlično odigrati tudi v gosteh, so pred tem potrdili z zmago v Stožicah,« je opozarjal svoje košarkarje pred reprizo, ki bi jih lahko še učvrstila na vrhu.

Liga za prvaka, 6. kolo: Krka – Hopsi, Zlatorog – Helios (obe ob 19), Rogaška – Union Olimpija (20); za obstanek, 8. kolo: Grosuplje – Maribor Nova KBM (18), Tajfun – Slovan (19), Elektra – Portorož (20).