Je ranjenemu levu ostalo kaj apetita?

Košarkarji Uniona Olimpije odpirajo drugi krog evropskega pokala pri Maccabiju.

Objavljeno
05. januar 2016 18.14
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Vse je enkrat prvič in po 12 soočenjih v evroligi in petih v ligi ABA se bosta Maccabi in Union Olimpija drevi premierno udarila za točke evropskega pokala. Tekma bo imela raznolik pridih. Izraelci so v šoku, ker se prvič po 22 letih niso prebili v top 16 celine, Ljubljančani pa bi se morali kot otroci veseliti takšnega praznika. Pa se ga?

Pred dvobojem v znameniti telavivski areni, ki je dolgo nosila ime po finskem proizvajalcu mobilnih telefonov, od 1. januarja lani pa je napis prepustila zavarovalnici Menori Mivtachim, je razmerje moči vsaj na papirju popolnoma jasno. Šestkratni evropski šampioni (nazadnje pred dvema letoma) in devetkratni podprvaki so resda daleč od nekdanjega blišča, toda kaj naj potem rečemo o stožiški zasedbi, ki v največjem izraelskem mestu še ni okusila zmage? V vse bolj pozabljenih zlatih časih je resda trikrat položila Maccabi na pleča v Tivoliju, toda zadnjič pred devetimi leti, v skupnem iztržku od osamosvojitve Slovenije pa je zaostala za današnjim tekmecem s 3:9 v evroligi in z 0:5 na regionalni ravni. Nanj jo veže tudi nekaj prav nerodno visokih porazov. Najvišjega je doživela prav ob zadnjem evropskem merjenju moči v sezoni 2010/11, ki se je končal z rezultatom 104:67.

»Velik tekmec vselej pomeni posebno motivacijo. Zavedamo se, koliko nihanj smo si privoščili doslej, toda upamo, da bo v letu 2016 marsikaj bolje,« obljublja Miha Lapornik, ki je proti Maccabiju že igral v Tel Avivu, toda v tekmi lige ABA pred štirimi leti se kot 18-letni branilski up ni utegnil vpisati med strelce laškega Zlatoroga. Tokrat bo eden od glavnih adutov Uniona Olimpije, na nasprotni strani igrišča pa ne bo takratnih asov Thea Papaloukasa, Davida Bluja, Liorja Eliyahuja ali Sofoklisa Schortsanitisa. V vrstah ranjenih izraelskih levov vztrajajo Guy Pnini, Yogev Ohayon in Devin Smith, ki je bil s povprečjem 12,7 točke v uvodnem delu evrolige drugi najučinkovitejši strelec moštva ob štirih zmagah v desetih nastopih. Prekašal ga je le 185 cm visoki branilec Taylor Rochestie (14), za obema pa sta zaostala krilo Sylven Landesberg (9,7) in organizator igre Jordan Farmar (8,9). Iz številk bi lahko sklepali, da Ljubljančanom grozi največja nevarnost z zunanjih položajev, toda Gašper Potočnik vztraja, da ima Maccabi dobro zapolnjena vsa igralna mesta.

»Čeprav Izraelcem ne gre vse po načrtih, lahko postavijo na parket odlično ekipo z zelo kakovostnimi košarkarji, ki so uigrani in so že osvajali evropske lovorike. Konec tedna so drugič v sezoni izgubili s Hapoelom iz Jeruzalema, zato verjamem, da bodo proti nam še toliko bolj nabrušeni. Običajno domala celotno tekmo pritiskajo z zelo agresivnim presingom in po napakah nasprotnega moštva dosegajo veliko 'lahkih' košev. Zato bo predvsem pomembno, da bomo premišljeno organizirali napade. Ne glede na strelski dan posameznikov pa morata biti ključni stalnici odločen skok in čvrsta obramba,« poudarja trener stožiških zmajev, ki bo lahko računal na celoten igralski kader, manjše težave s kolenom ima le Ronalds Zakis.

Krka drevi pri Rannikku

Večje možnosti za uspeh bo danes imela Krka, ki bo v 2. kolu drugega dela pokala FIBA ob 17.30 po slovenskem času gostovala v dvorani finskega prvaka Kataje.

Glavna nevarnost v zasedbi iz daljnjega Joensuuja, ki je v uvodnem kolu izgubila z Asvelom z 79:95, bodo naš stari znanec Teemu Rannikko (povp. 16,5 točke in 10,5 asistence na tekmo), visoki branilec Trevis Simpson (18,3 točke) in krilni center Lamayn Wilson (17,6).

Evropski pokal, para prvega kola drugega dela v skupini M

Maccabi Tel Aviv – Union Olimpija (20.05)

Unics Kazan – Nižnij Novgorod (17)

 

Pokal FIBA, para drugega kola drugega dela v skupini O

Kataja Basket - Krka (18.30)

Maccabi Rand Media - Asvel (19.40)

 

Lestvica

1. Asvel 1 1 0 95:79 2 točki

2. Krka 1 1 0 79:76 2

3. Maccabi Rand Media 1 0 1 76:79 1

4. Kataja Basket 1 0 1 79:95 1