Jeftićeva trojka vredna suhega zlata

Zlatorog vrnil udarec Heliosu in v Domžalah v finalu DP izenačil na 1:1.

Objavljeno
31. maj 2016 23.28
Helios-Laško Domžale 31.5. 2016 [košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Domžale – Vse do 36. minute košarkarji Zlatoroga niso dovolili Heliosu, da bi prevzel vodstvo v drugi finalni tekmi lige Nova KBM, toda na koncu so se znašli v resnih težavah. Iz njih so se rešili, kot se spodobi za zrelo moštvo. Nadomestili so primanjkljaj štirih točk ter si s trojko Dejana Jeftića 5,2 sekunde pred koncem priigrali zmago in izenačenje skupnega rezultata. Tretja tekma v dvoboju do treh zmag bo v petek ob 18. uri v Laškem.

Kar v četrtfinalu ni uspelo Rogaški in v polfinalu Krki, je včeraj Zlatorogu – kot prvi je v letošnji končnici DP osvojil dvorano Komunalnega centra. V njej se je zbralo staro in mlado ter po najboljših močeh poskušalo pomagati domačemu moštvu, da bi povišalo rezultat finala na 2:0, toda skupni trud je bil zaman. Laščani, ki jim je stala ob strani skupina dobro opremljenih in glasnih navijačev, so tokrat igrali precej bolje kot v nedeljo in bili precej bolj podobni moštvu, ki je dobilo pet od sedmih tekem z Unionom Olimpijo. Razlika resda ni bila opazna v napadu, v katerem niso mogli računati na poškodovanega Jamarja Abramsa in njegovih 14,6 točke, kolikor jih dosega v DP. Medtem ko so na prvi tekmi zmogli le 62 točk ob 38-odstotnem metu iz igre, so jih tokrat zbrali še sedem manj ob enakem izkoristku metov, a napredovali v kopici prvin. Predvsem pri skoku in obrambi.

»V torek se marsikaj ne bo več ponovilo,« je po nedeljskem porazu zagotavljal Zlatorogov kapetan Goran Jurak in s soigralci ostal mož beseda. Začetne težave z neučinkovitostjo so prebrodili s potrpežljivimi akcijami za Chrisa Bookerja in Miho Vašla, predvsem pa z izjemno čvrsto obrambo. Domžalčani so v uvodni četrtini dosegli le deset točk, težave pa so imeli tako njihovi centri, tudi običajno zelo učinkoviti Marjan Čakarun (v prvem polčasu štiri točke), kot zunanji strelci. Helios je do glavnega premora zadel le eno trojko (Jan Močnik šele v 19. minuti), do tedaj pa je Zlatorogu popolnoma uspelo nadzorovati ritem igre in pobegniti na 26:16. O odločnosti njegovih košarkarjev zgovorno priča podatek, da so v prvem polčasu dobili skok z 22:13 in ujeli 11 žog pod tekmečevim obročem (Booker sam pet), kar jim je omogočilo, da so dosegli 20 točk iz rakete.

Sredi tretje četrtine je še kazalo, da se dogajanje na parketu ne bo bistveno spremenilo, saj so Laščani še naprej prevladovali ter po zaporednih trojkah Vašla in Daniela Vujasinovića povišali prednost na 40:29. Pri 44:34 v 28. minuti pa je prišlo do nekakšnega preskoka v glavah Domžalčanov. Nenadoma so začeli igrati bistveno bolj odločno in agresivno, pomembno vlogo pa sta v obrambi odigrala branilca Jure Močnik in Luka Vončina. Zlatorog več kot šest minut ni dosegel niti točke, v vrvežu akcij gostiteljev se je izgubil tudi Booker in v drugem polčasu ostal pri ničli. V 31. minuti je Helios izenačil na 44:44, kar je spravilo na noge polne tribune, toda domači gledalci so morali potrpeti še celih pet minut na prvo vodstvo njihovih ljubljencev. Štiri minute pred koncem je zanj poskrbel Jure Močnik, v drugem polčasu prebujeni Čakarun pa je povišal naskok na 50:46, vendar se Vašl in Goran Jurak nista vdala. Poskrbela sta za izenačenje in za to, da je laška obramba vnovič postala neprepustna, mož odločitve pa je vendarle postal Jeftić. V petem poskusu je le zadel za tri točke, toda koš je bil vreden suhega zlata.

»Tekma je bila podobna kot v Laškem: napeta in ne preveč lepa, toda zanimiva za gledalce. Pomembno je bilo, da smo dobro odprli tekmo, nadzorovali potek in si priigrali že kar lepo prednost. Spet pa so prišle naše čudne minute. Proti agresivni igri smo na hitro izgubili tri žoge in tudi ritem. Na koncu smo zmogli toliko moči in zbranosti, da smo se z odličnim Jeftićevim košem oddolžili Heliosu. Prišli smo po zmago in jo dobili, v petek pa bomo spet igrali doma, bržkone z Abramsom, ki je danes dobil zeleno luč zdravnikov,« je ocenil trener Zlatoroga Aleš Pipan.

Strateg Heliosa Jakša Vulić je poudaril: »Zamudili smo lepo priložnost. Jeftićeva trojka je bila težka, našim košarkarjem pa lahko očitam, da so tekmecu dovolili kar 16 napadalnih skokov. Skrbi me tudi, da smo začeli igrati, kot smo se dogovorili, šele sredi tretje četrtine. Tekma ni bila pretirano kakovostna, toda to je finale.«