Kaj bodo Zdovcu razkrili sosedi?

Ukrajina, Finska in Italija bodo do nedelje gostje Bonifike. Slovenija drevi za začetek z Ukrajino.

Objavljeno
20. avgust 2015 15.27
Jaka Klobučar,Ljubljana Slovenija 04.08.2015
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Strokovni štab zagotavlja, da je igra slovenske košarkarske reprezentance bistveno bolj tekoča, kot je bila na prvih petih pripravljalnih tekmah, in da dobiva pravo podobo. Toda navijači nikomur ne verjamejo na besedo in se želijo prepričati na lastne oči. Priložnost bodo dobili od danes do nedelje v dvobojih z Ukrajino, Finsko in Italijo.

Koper je bil nekoč pogosto in prijetno zavetišče najboljših slovenskih košarkarjev, saj so na Obali odigrali deset tekem in izgubili le prvo. Tik po odprtju dvorane Bonifika leta 1999 je na njenem parketu z 61:53 zmagala Italija, ki je manj kot mesec dni pozneje osvojila naslov evropskega prvaka. »Azzurri« so hkrati tudi zadnji, ki so obiskali Koper. Toda pred dvema letoma so izgubili s 84:92 in kmalu nato klonili proti Sloveniji še v Stožicah na EP. Ker je med izidi očitno vsaj simbolična povezava, bo zanimivo spremljati novo sosedsko soočenje v nedeljo zvečer, a tudi uvodne dvoboje tridnevnega turnirja. Ukrajina, leta 2013 šesta v Evropi, lahko denimo Sloveniji prekriža pot v osmini finala letošnjega eurobasketa. Finska pa je že dve leti njena dolžnica, saj jo je pred dvema letoma ugnala v drugem delu EP v Ljubljani kar z 92:76.

Selektor Jure Zdovc se strinja: »Trije nastopi v treh dneh ne bodo mačji kašelj. Ko smo z Avstralijo igrali dvakrat zapored ali z Latvijo po soočenju s Poljsko, smo drugi dan vidno popustili. Nimamo dovolj kakovosti, da bi lahko ostali na visoki ravni brez nihanj, toda v Kopru bomo poskusili dobiti vse tekme. Moj pomočnik Gašper Potočnik, ki ni bil z nami na turnirju v Rigi, mi je v Podčetrtku dejal, da moštvo že deluje drugače. Obogatili smo taktični nabor, našli pa smo tudi sedem, osem košarkarjev, ki se dobro razumejo med igro.«

Med njimi očitno ni Jake Klobučarja, saj je v Rigi igral le 18 minut v dveh dvobojih. Je imel selektor poseben razlog? »Pri takšnih stvareh je vedno razlog. Od Jake sem pričakoval več, glede na sestavo moštva pa pride vsaka njegova napaka toliko bolj do izraza,« pojasnjuje Zdovc, ki pri šepajoči organizaciji igre bistveno bolj zaupa Nebojši Joksimoviću. Zdaj ima tudi bogatejšo ponudbo visokih mož. »Minuli teden, ko nismo imeli na sporedu pripravljalnih tekem, smo izkoristili za dva interna dvoboja in preizkusili marsikatero taktično različico. Igral je tudi Sašo Zagorac in po operaciji kolena deloval presenetljivo dobro, zanj pa celo velja, da več pokaže na tekmah kot na treningih. V napadu sem zadovoljen z njim, v obrambi pa mu precej manjka. Miha Zupan se je še malo lovil, zato je nekatere stvari nadomeščal z izkušnjami in močjo,« je potrdil selektor, ki ima na voljo še 13 kandidatov za EP, zadnjega odvečnega pa bo našel med visokimi košarkarji.

»Zadnji rez bo prišel na vrsto tik pred EP. Pri zunanjih igralcih nimamo več rezerve, v primeru poškodbe bi mobilizirali enega od fantov, ki so že zapustili priprave, denimo Blaža Mahkovica ali Bobana Tomića. Lahko pa bi tudi izkoristili raznovrstnost Jureta Balažiča, saj se znajde tudi v krilni vlogi, tako kot nam je lani prišlo prav, da se je Edo Murić spretno sukal tudi med krilnimi centri,« poudarja Jure Zdovc.

Spored turnirja v Kopru, danes: Finska – Italija (17.15), Slovenija – Ukrajina (20.05); sobota: Italija – Ukrajina (17.15), Slovenija – Finska (20.05); nedelja: Ukrajina – Finska (17.15), Slovenija – Italija (20.05).