Kapetan ne ve niti, v kakšnih dresih igra Kosovo

Jutri ob 20. uri bo slovenska košarkarska reprezentanca pričakala v Stožicah popolnega novinca v boju za EP.

Objavljeno
30. avgust 2016 02.08
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Ker je več kot polovica – od 24 kar 13 – udeležencev EP v košarki 2017 že znanih, bi pričakovali, da se bodo jutri podali v boj za zadnje vozovnice podali zgolj drugokategorniki. Toda med zamudniki sta dva nekdanja prvaka stare celine Rusija in Nemčija, med reprezentance z ugledom pa sodi tudi Slovenija. Pripadla ji bo nenavadna dolžnost, saj bo v prvem nastopu gostila Kosovo, ki bo v Stožicah odigralo svojo prvo uradno tekmo nasploh.

Ko je Mednarodna košarkarska zveza FIBA marca lani sledila zgledu Mednarodnega olimpijskega komiteja in sprejela v svoje članstvo Kosovo, je pričakovano izzvala velik revolt v Srbiji. Spravila je v dvom tudi nekaj košarkarjev kosovskega porekla, ki so se že vključili v reprezentančne ustroje drugih držav. Tako kot Turek Kenan Sipahi sta bila nekaj časa v precepu Gezim Morina in Erjon Kastrati, ki sta že nosila slovenski dres in sta se odločila, da mu bosta ostala zvesta. V Peći rojeni branilec kosovskega prvaka Sigala iz Prištine, Dardan Berisha, pa bo šest let po krstnem nastopu za Poljsko začel zastopati svojo pravo domovino.

Njegovi soigralci so v glavnem velika uganka, saj nam imena ne povedo domala ničesar. Izjema je kajpada naturalizirani Američan Justin Doellman, 206 cm visoki krilni center, ki je v zadnjih dveh sezonah nosil dres Barcelone (lani v evroligi 9,6 točke na tekmo), pred tem pa se je uveljavil pri Valencii in Manresi. Brez njega se je Kosovo pred dnevi pomerilo s Ciprom in gladko izgubilo z 62:79.

Goran Dragić, kapetan slovenske reprezentance, ki je nazadnje igrala v kvalifikacijah pred EP 2005, je zagotovil, da se bo s soigralci resno lotil naloge: »Res je sicer, da prav nič ne vem o košarkarjih Kosova. Ne vem niti, kakšne barve dresov nosijo. Po imenu pa poznam le Doellmana. Toda podcenjevanja si zagotovo ne bomo privoščili, čeprav naš rod še nikoli ni igral v kvalifikacijah. Osredotočiti se moramo zgolj na našo igro in poskusiti ugnati vse reprezentance na poti do evropskega prvenstva. Preizkusili smo se v devetih pripravljalnih tekmah ter se prepričali, katere so naše odlike in šibkejše točke, zdaj pa moramo čim bolje odigrati šprinterski niz šestih kvalifikacijskih dvobojev s Kosovom, Bolgarijo in Ukrajino v ritmu sreda-sobota. Na žalost se nismo mogli preizkusiti proti kakšni reprezentanci iz elitnega mednarodnega razreda, saj so vse igrale na olimpijskih igrah ali dodatnih kvalifikacijah zanje. Toda sam pri sebi imam dober občutek.«

Je torej moštvo prebrodilo uvodno nelagodje pri spoznavanju načina dela novega selektorja? »Fantje so imeli sprva nekaj težav s privajanjem na zahteve Igorja Kokoškova in tudi z njegovim načinom poimenovanja akcij. Toda z vsakim skupnim treningom je bila zadrega manjša. Nekaj stvari moramo popraviti še v obrambi, ki na zadnjih ogrevalnih tekmah z Veliko Britanijo in Črno goro ni bila na želeni ravni,« meni Dragić.

Na EP 2017 se je poleg štirih gostiteljev (Izraela, Romunije, Finske in Turčije) neposredno uvrstilo devet najuspešnejših reprezentanc z eurobasketa 2015: Španija, Litva, Francija, Srbija, Grčija, Italija, Češka, Latvija in Hrvaška. Za preostalih enajst mest se bo 25 moštev potegovalo v sedmih kvalifikacijskih skupinah od 31. t. m. do 17. septembra. Na prvenstvo se bodo uvrstili zmagovalci skupin ter štirje najuspešnejši med drugouvrščenimi.

Pari 1. kola kvalifikacij za EP 2017, skupina A: Belgija – Ciper, Islandija – Švica; skupina B: Nemčija – Danska, Nizozemska – Avstrija; skupina C: Rusija – BiH, Švedska prosta; skupina D: Poljska – Portugalska, Estonija – Belorusija; skupina E: Slovenija – Kosovo, Ukrajina – Bolgarija; skupina F: Črna gora – Slovaška, Gruzija – Albanija; skupina G: Madžarska – Velika Britanija, Makedonija – Luksemburg.