Kazan le vmesna postaja pred dnevi odločitve

Union Olimpijo po današnjem slovesu od evropskega pokala čakajo ključne tekme v ligi ABA in pokalu Spar.

Objavljeno
09. februar 2016 20.43
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Pred odločilnimi soočenji z Mego Leksom, Metalcem in Partizanom, v katerih se bodo poskusili ogniti izpadu iz lige ABA, čaka danes Union Olimpijo ena od najlažjih tekem v sezoni. Zadnjega mesta v skupini M evropskega pokala se pač ne more otresti, njenemu gostitelju Unicsu Kazanu pa se prvo mesto nikakor ne more izmuzniti.

Šest let je že minilo, odkar so Ljubljančani končali evropsko sezono z zmago; v zadnjem nastopu v evroligi 2008/09 so v Berlinu odpravili Albo s 67:59 z 21 točkami Vladimirja Golubovića, 14 Mihe Zupana in devetimi Jasmina Hukića. Tudi letos so nekajkrat unovčili prednosti popolne sproščenosti, toda njihova tokratna naloga bo vendarle nekoliko drugačna. V mislih morajo namreč imeti pobeg od zadnjih dveh mest v regionalnem prvenstvu, pa tudi njihovim ruskim tekmecem ne bo prav vseeno, kako se bodo odrezali. Če bodo dosegli še šesto zmago v drugem delu evropskega pokala, si bodo kot edini neporaženi zagotovili prednost povratne tekme v domači dvorani v vseh dvobojih končnice, ki se bo začela 23. t. m. z osmino finala, končala pa 27. aprila s finalom. Končnega zmagovalca pa čaka lepa nagrada: mesto v 16-članski Ulebovi evroligi.

V njej bodo jeseni zagotovo igrali Barcelona, Real, Laboral Kutxa, CSKA, Maccabi, EA7 Milan, Olympiakos, Panathinaikos, Žalgiris, Fenerbahče, Anadolu Efes, naslednja vstopnica pa se obeta turški Darušafaki zaradi vpliva njenega pokrovitelja Doguša, ki namenja obilen kup denarja tudi elitnemu klubskemu tekmovanju. »Ni dvoma, da želimo podaljšati naš niz uspehov, hkrati pa imamo še vedno kar nekaj rezerv v igri, ki jo želimo izboljšati. V Ljubljani smo zmagali, a ne brez težav, Olimpijini košarkarji so bili trd oreh do zadnje sekunde. Vemo, kaj lahko pričakujemo,« meni Jevgenij Pašutin, trener Nižnega Novgoroda, ki uspešno nastopa tudi v severno-vzhodni regionalni ligi VTB. Z izkupičkom 16:2 je drugi na lestvici, trdno zasidran med CSKA (19:1), Himkijem (14:4) in Lokomotivom Kubanom (12:5), ki se ambiciozno potegujejo za mesto v četrtfinalu evrolige.

O kakovosti košarkarjev iz glavnega mesta Tatarstana priča tudi podatek, da sta njegova branilca Quino Colom in Keith Langford najbolje ocenjena košarkarja evropskega pokala, slednji pa je s povprečjem 20,7 točke prvi strelec tekmovanja. »Unics ima izjemno moštvo, ki domala ne pozna poraza, zato bi bila zmaga v Kazanu verjetno naš največji uspeh v sezoni. Zavedamo se, za kako nevarnega tekmeca gre, precej moči pa nam bo pobralo tudi naporno potovanje. Iz Rusije se bomo podali neposredno v Sremsko Mitrovico, prihodnji teden pa nas že čakajo odločilne tekme domačega pokala Spar. Unics nas je ugnal v Stožicah, toda ne glede na povsem različni izhodišči klubov se želimo ob koncu evropske sezone predstaviti v čim boljši luči in po najboljših močeh postaviti po robu favoriziranim gostiteljem. Če bo to dovolj za končni uspeh, pa težko napovem,« ocenjuje Olimpijin strateg Gašper Potočnik, ki bo lahko v Rusiji računal na popolno igralsko zasedbo.

Para 6. kola skupini M

Unics Kazan – Union Olimpija (17)

Maccabi – Nižnij Novgorod (19)

 

Vrstni red:

1. Unics Kazan 5 5 0 423:385 10 točk

2. Nižnij Novgorod 5 2 3 395:398 7

3. Maccabi Tel Aviv 5 2 3 385:399 7

4. Union Olimpija 5 1 4 376:397 6