Kdor ni zmožen prenašati pritiska, ni za šport

Slovenski košarkarski superpokal bo prvi preizkus, kam lahko v novi sezoni posežejo državni prvaki iz Domžal.

Objavljeno
27. september 2016 01.58
Košarka med Helios Suns in Zlatorog, kjer so Helios Suns postali državni prvaki v Domžalah, 5. junija 2016 [Košarka,Helios Suns,Zlatorog,Domžale]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Pravijo, da je na vrh lažje priti, kot na njem ostati, to pa bodo v novi sezoni izkusili tudi državni prvaki, košarkarji domžalskega Heliosa. Prvo priložnost bodo imeli že jutri v Podčetrtku v slovenskem superpokalu proti Krki.

Na zadnji uradni tekmi pretekle sezone so košarkarji Heliosa osvojili državni naslov, že na prvi uradni tekmi nove sezono pa imajo priložnost, da klubsko vitrino oplemenitijo z novo lovoriko. Toda jutrišnji obračun za slovenski superpokal bo predvsem dober preizkus moči pred prihajajočimi precej težjimi ovirami. Skupno bo Helios poleg superpokala zaigral še v štirih tekmovanjih – državnem prvenstvu, slovenskem pokalu, Fibini ligi prvakov in Alpe Adrii.

Kljub velikim izzivom trener Domžalčanov Jakša Vulić opozarja na težave. Skrbi ga, ker njegovo moštvo še vedno ni sestavljeno, prav to je razlog za slabše treninge in poškodbe. »S pripravami ne moremo biti zadovoljni. V ekipi imam dvanajst igralcev, od tega so zraven trije mladinci, ti pa zaradi šole lahko trenirajo samo popoldan. Čakajo nas zahtevna tekmovanja, a za zdaj še nimamo dovolj igralcev, da bi lahko uspešno zaključili sezono,« je rekel hrvaški košarkarski strokovnjak.

»Drugi problem so poškodbe, v kratkem času smo ostali brez Coryja Remekuna, Tomaža Bolčine in Brandyna Curryja. Veseli me, da je zdaj to za nami. Jutri proti Krki bomo zaigrali z vsemi možnimi igralci,« je pristavil Vulić. »Skrbi me naša pripravljenost. Med pripravami smo pokazali zelo malo, to pa ni prava raven za prihajajoče izzive. V superpokalu ni favoritov, saj se s Krko dobro poznamo. Odločala bo boljša razpoloženost na dan tekme.«

Kljub vsemu ima Vulić predvsem eno željo, da čim prej pridobit še enega visokega košarkarja, ki bo zmožen prevzeti odgovornost. »Vsak trener želi čim boljše igralce, toda na trgu je malo slovenskih igralcev. Če nimaš kompletne ekipe, pa se pozna pri delu na treningu, še toliko bolj, če se nam kdo poškoduje. Na zunanjih položajih smo dovolj dobri. Med sezono pa bomo videli, ali se lahko pridruži še kdo,« je povedal.

Vulić je tradicionalno črnogled. A zakaj bi bil drugačen, saj se je pritoževal tudi pred končnico preteklega državnega prvenstva, nato pa nepričakovano z Domžalami osvojil naslov. »Res je, toda tokrat čutimo večji pritisk, saj so se zaradi lovorike dvignila pričakovanja. Za upravo, trenerje pa tudi za igralce. Toda kdor ni zmožen prenašati pritiska, ni za šport,« je odgovoril hrvaški trener.

Domžalčani imajo v mislih še dve tekmovanji. Za čast in slavo bodo zaigrali v Fibini ligi prvakov, saj bodo nasproti stali prestižni nasprotniki – Fraport Skyliners, Monaco, Aris, Nymburk, pa tudi Banvit s slovenskim trenerjem Sašom Filipovskim in igralcema Gašperjem Vidmarjem in Edom Murićem. »V Fibini ligi prvakov bomo imeli težko delo zaradi našega precej nižjega proračuna. To je močno tekmovanje, imeli bomo tudi številna potovanja,« je povedal Vulić. »Nasprotniki so izredni. Najti moramo kemijo in bojevitost, da bomo imeli nekaj več kot drugi, saj imajo tekmeci po petkrat, šestkrat višji proračun. Toda nikomur ni lahko, če izgublja. Veliko je neznank. Našo zdajšnjo raven igre moramo dvigniti.«

Druga skrajnost je tekmovanje Alpe Adria, kar bo priložnost za mlajše košarkarje. Vulić se je kot dober trener mladih igralcev izkazal kot hrvaški selektor mladinske reprezentance, saj je z njo leta 2012 postal evropski prvak. Pred novo sezono pri Domžalah je članski zasedbi priključil tri mladince Matica Vesela, Aljaža Bratca in Urmana Omana. »Glede na njihovo nezrelost bodo imeli manj priložnosti v Fibini ligi prvakov in več v ligi Alpe Adria, prav to je tudi razlog, da smo pristali na igranje v tem tekmovanju. Če si bodo zaslužili več, pa bodo mladi igrali tudi v zahtevnejših ligah,« je rekel prvi strateg Domžalčanov.