Klavrn začetek življenja brez Mirze Begića

Union Olimpija je sinoči doživela najhujši domači evropski poraz proti tekmecu, ki ga je ugnala v Istanbulu.

Objavljeno
20. november 2014 03.08
Košarka Union Olimpija - Bešiktaš Integral Forex Istanbul 19.novembra 2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Izguba Mirze Begića je zaokrožila težave Uniona Olimpije pred včerajšnjo revanšo z Bešiktašem, tako da se ni mogla resno potegovati za peto zmago v evropskem pokalu. Če upoštevamo še poškodbe Luke Rupnika, Sasuja Salina in Dina Murića in le simbolično prisotnost Jake Brodnika, je nastopila brez celotne peterke. In to vse prej kot slabe.

»Žal mi je navijačev, videli so našo najslabšo tekmo v sezoni. Namesto, da bi pritiskali na najboljše tekmečeve igralce, smo jim dopuščali ugodne mete. To so izkoristili in ko enkrat izkušenim košarkarjem steče met, zadevajo tudi prek rok. Begićev odhod v Španijo nas ne bi smel zmesti. Vedeli smo, da bo enkrat odšel, lahko bi bil spodbuda in motivacija za druge,« se je pridušal Olimpijin trener Aleš Pipan, potem ko so njegovi košarkarji izgubili vse štiri četrtine, dosegli le 57 točk in doživeli najhujši domači poraz v evropskih tekmovanjih od osamosvojitve. Barcelona je pred tremi leti zmagala v Stožicah z 22 točkami razlike.

Srečen konec, kakršnega so mu zaradi izjemne korektnosti privoščili tako soigralci kot navijači Uniona Olimpije, je zato imela saga Mirze Begića. Preselil se je na elitno sceno, v dresu Laborala Kutxe bo igral tako v španski ligi kot v evroligi, prvič bržkone že danes proti Neptunasu, saj se je novim soigralcem pridružil v Frankfurtu na poti v Litvo. Baskom resda ne cvetijo rožice, saj so v DP deseti s tremi zmagami v sedmih kolih, dobili pa so tudi le dve od petih evropskih tekem. Zasuka ni prinesel niti prihod Aleksandra Vujačiča pred tremi tedni, zato se je moral prejšnji petek posloviti trener Marco Crespi, ki ga je nasledil njegov pomočnik Ibon Navarro, zdaj pa je prišla na vrsto še centrska okrepitev. Še posebej, ker si je Lamont Hamilton poškodoval stopalo in bo moral počivati vsaj štiri tedne.

V Vitorii bodo tako združili moči nesojeni slovenski reprezentant in dva nekdanja Olimpijina košarkarja, poleg Begića še Davis Bertans. Ljubljančanom je medtem ostalo zdesetkano moštvo. Če upoštevamo, da bosta Rupnik in Salin hitro okrevala, bodo vrzeli najbolj opazne na centrskih položajih. Kolikšne preglavice čakajo Aleša Pipana, je bilo včeraj jasno že po nekaj minutah igre, saj je Bešiktaš učinkovito unovčil svoje prednosti. Po zaostanku Uniona Olimpije z 1:9 je sicer prišlo nekaj njenih minut za prvo (in zadnje) vodstvo z 10:9, toda po vstopu v igro najboljšega strelca evropskega pokala Chrisa Loftona, ki je dosegel kar 27 točk ob metu za dve 3:3 in za tri 6:10, je bilo veselja kmalu konec.

Ob pobegu Bešiktaša na 24:14 in 31:17 je statistika razkrila, da so največjo škodo stožiškemu moštvu povzročili zunanji košarkarji. Toda met turške zasedbe za tri točke 5:9 po uvodni četrtini je bil posledica tudi prevelike želje Ljubljančanov, da bi z agresivno obrambo nadomestili vrzel pod obročema. Ta je bila še toliko večja zaradi izjemno bledega polčasa novega priložnostnega kapetana moštva Alena Omića, ki še zdaleč ni upravičil statusa udeleženca letošnjega SP. Videti ga ni bilo niti v napadu (do glavnega premora met 0:5) niti v obrambi, v naročje pa mu je padla le ena odbita žoga. Bešiktaš je zato brez težav prevladoval v skoku, čeprav sta njegova najboljša visoka košarkarja JaJuan Johnson in Hilton Armstrong v uvodnih dveh četrtinah skupaj prebila na parketu le deset minut.

Več niti ni bilo potrebno, nasploh pa je gostom povzročala največ preglavic nizka Olimpijina peterka brez centra. Z »liliputanci« v igri je pripravila prvi zasuk in se v 19. minuti približala na 29:36, primanjkljaj pa bi lahko bil še nižji, če bi se Klemen Prepelič (za tri 0:7) počasi le približal pričakovani strelski formi. A tudi razlika 12 točk po izteku 20 minut igre je bila soliden zaostanek po videnem na parketu ter komaj 35-odstotnem izkoristku za dve točki gostiteljev (Bešiktaš 62 %) in trojkah 4:12 (7:15). Kdor se je spomnil, da je Union Olimpija v Istanbulu vodila že z 18 točkami naskoka in zadala Bešiktašu edini evropski poraz, pa je seveda imel manj prijetne občutke.

V drugem polčasu je Omić zaigral precej bolje, zato pa so njegovi soigralci izgubili zadnje ščepce navdiha in so se lahko oklenili le borbenosti, drugih adutov domala niso imeli. Bešiktaš je že v 25. minuti vodil s 55:32, ko so se mu gostitelji približali na 49:58, pa je Lofton hladnokrvno zadel tri trojke zapored, saj mu Prepelič ni mogel slediti. Končnica je bila tako le formalnost.