Kljub obisku Šaolina so jih znova dobili po glavi

Slovenija tudi v finalu Stankovićevega pokala klonila proti Rusiji B, Dragić in Prepelič v peterki turnirja.

Objavljeno
04. avgust 2014 23.46
B. E., šport
B. E., šport
Luoyang – Ni veliko pomagalo, da so slovenski košarkarji željno pričakovali priložnost za oddolžitev ruski reprezentanci B ali da so dan pred finalom Stankovićevega pokala obiskali znameniti samostan Šaolin, zibelko kung fuja. Vodili so domala vso tekmo, v finišu pa jim je zmanjkalo bojevniške sle.

Rusi so sicer nastopili brez junaka prvega soočenja v Luoyangu, branilca Artema Vihrova, ki se je ob zmagi nad Slovenijo izkazal s 17 točkami. Toda še vedno so delovali bolj kolektivno in zbrali kar osem asistenc več (17:9) kot moštvo Jureta Zdovca. V njem je Jaka Klobučar organiziral igro 31 minut brez asistence, a s tremi izgubljenimi žogami in metom iz igre 4:11, kar je v dobršni meri nadomestil Zoran Dragić. Zbral je 5 podaj, 7 skokov in 4 dobljene žoge, od rok pa so mu bolje šli meti za dve točki (4:6) kot za tri (1:7). Tudi drugi strelci z zunanjih položajev z izjemo Klemna Prepeliča (za tri 3:4) niso bili pretirano natančni, zato je bilo prvo obetavnejše vodstvo (29:20 v 17. minuti) predvsem plod obrambnega truda in prodornosti.

Toda Rusi so se hitro vrnili s spretnim izvajanjem »pick'n'rolla« in trojkami ter v 29. minuti izenačili na 50:50, tri minute pozneje pa je semafor kazal rezultat 55:55. Takrat je Sloveniji s koši Prepeliča, Dragića in Alena Omića končno uspel nekoliko daljši niz in sredi zadnje četrtine je pobegnila na 65:57. Namesto da bi s čvrsto obrambo odbila zadnji tekmečev juriš, pa je njena igra postajala vse manj dinamična, noge košarkarjev svinčene, roke pa lesene. Le 47 sekund pred koncem tekme so ruski košarkarji prvič prevzeli vodstvo (68:67) po rezultatu 10:8, v končnici pa dovolj natančno izvajali proste mete. Zato je Dragićeva trojka tik pred iztekom igralnega časa le ublažila drugi poraz slovenske izbrane vrste med pripravami za svetovno prvenstvo. Za obe je poskrbela druga zasedba države, ki se sploh ni uvrstila na letošnji mundial.

Pred današnjo vrnitvijo v domovino razpoloženja v moštvu ni popravila niti uvrstitev Zorana Dragića in Klemna Prepeliča v najboljšo peterko Stankovićevega pokala, ki ga je Slovenija osvojila v letih 2007 in 2010. Nezadovoljen je bil tudi selektor Jure Zdovc: »Po finalu sem veliko bolj razočaran kot po prvem porazu. Pričakoval sem težek dvoboj, saj nam mlada in hitra ruska ekipa enostavno ne ustreza. Naše moštvo je bilo počasno, utrujeno in bledo. V zadnji četrtini smo imeli osem točk prednosti, pa smo, podobno kot na prvi tekmi, naredili preveč neumnosti. Izgovora za to ni. Prepričan sem, da se fantje zavedajo, da je poraz nesprejemljiv. Izgubili smo 11 žog, kar ni veliko, toda znova smo delali osnovnošolske napake in zasluženo izgubili. Poraz je prišel v pravem času, prepričali smo se, kje imamo težave v igri. V Kranjski Gori jih bomo poskusili odpraviti.«

Domen Lorbek je dodal, da tekme niso odigrali, kot so si zamislili: »Videlo se je, da imajo Rusi več želje in energije, igrali so tudi bolje v obrambi. Poraz pa ni kritičen, saj smo še vedno sredi priprav.« Tretje mesto je osvojila Kitajska z zmago nad Angolo s 74:58.