Klobčič se vse bolj odvija v smeri proti FIBA

Klubi in zveze so popustili pritisku in prilagodili statut nove lige ABA, zato v nedeljo pričakujejo blagoslov mednarodne zveze.

Objavljeno
26. junij 2015 13.28
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Od včeraj je žogica v košarkarskem ping pongu med FIBA in ligo ABA, zaradi katerega so klubi v vse bolj negotovem položaju in jim skrajšuje čas za nemoteno pripravo za novo sezono, vnovič pri mednarodni organizaciji. Na sestanku v Beogradu so se klubi in zveze odzvali na njeno zadnjo zavrnitev statuta nove regionalne lige, tokrat v prepričanju, da bo v nedeljo le dala zeleno luč za začetek sezone.

Primež, v katerega FIBA že tedne stiska vse vpletene strani, očitno rojeva sadove. Izvršni odbor mednarodne zveze je namreč pred tednom poslal jasno sporočilo, da ni zadovoljen s preoblikovanjem lige ABA, po katerem so klubi v celoti njeni lastniki. Zahteval je, da najpozneje do 29. t. m. v memorandum vnesejo dodatne spremembe. FIBA se je namreč spotaknila ob niz določb, med drugim tudi ob dogovor, da bi z ligo ABA v prihodnje še naprej upravljalo podjetje Sidro, ki naj bi ga liga ABA najela za organizacijske, logistične in marketinške naloge. Vse bolj v javnosti prevladuje ocena, da gre nekomu pri FIBA očitno eden ali več prejšnjih individualnih lastnikov lige hudo v nos, saj se je z ogorčenjem odzvala tudi na novico, da je prehodnemu sestanku klubov in zvez prisostvoval tudi predstavnik Sidra. Včeraj so, kot kaže, predstavniki klubov in zvez odpravili tudi to oviro, zato je pri prisotnih prevladovalo prepričanje, da bodo v nekaj dneh lahko začeli priprave za novo tekmovalno sezono.

Zbrani v Beogradu so se namreč uklonili novim zahtevam FIBA, Sidro se bo odslej ukvarjalo le s prodajo televizijskih pravic in pridobivanjem pokroviteljev, s čimer so prejšnjih šest solastnikov lige (Danko Radić, Josip Bilić, Božo Miličević, Roman Lisac, Radovan Lorbek in Zmago Sagadin) izločili iz športnih odločitev. V naslednjih 14 dneh mora liga določiti direktorja in sodniškega komisarja ter izvesti žreb za novo sezono. Igrala se bo po pravilih FIBA, sodili jo bodo sodniki, ki jih priznava mednarodna zveza, klubi pa bodo spoštovali koledar FIBA in njena pravila glede sodelovanja košarkarjev pri reprezentančnih akcijah. Vsekakor bo v prihodnjih tednih zanimivo videti, kako bo nova liga zdaj napolnila proračun, katerega pomembni del so bila tudi plačila posebnih povabil tujih klubov (t. i. wild card). Novi statut namreč vstop klubov iz držav, ki ne spadajo na področje nekdanje Jugoslavije, kot denimo v prejšnji sezoni Szolnok, dovoljuje le ob posebnih pogojih, predvsem pa ga morajo odobriti tako nacionalne zveze kot FIBA. Zanimivo, da je včeraj prevladovalo mnenje, da bo takšen razvoj dogajanja sprejela tudi evroliga. »Zaradi Crvene zvezde in Cedevite, ki sta si zagotovili nastop v evroligi, kot tudi Uniona Olimpije in Budućnosti, ki merita na evropski pokal, verjamem, da bomo po spremembah zadržali status v evroligi in tudi ECA. Menim, da težav s prehodnostjo za sezono 2015/16 ne bo,« je prepričan novi predsednik lige ABA Dragan Bokan.

Medtem ko lahko Krka v miru pričakuje vsakršno različico novega tekmovanja, pa včeraj novega dogajanja niso komentirali pri Unionu Olimpiji. Po klavrnem zaključku sezone si pač ni zagotovila mesta v ligi ABA in je odvisna od tega, koliko klubov bo štela nova liga oziroma od odločitve Tajfuna, ki si je mesto v tekmovanju priigral po osvojenem naslovu državnega prvaka in ima vsekakor prednost pred vse bolj povprečnim ljubljanskim klubom. So pa v sredo pri Olimpiji pod streho spravili redno letno skupščino kluba, ki je po pričakovanju minila brez večjih sprememb. Člani so potrdili nadaljevanje mandata dosedanjemu predsedniku Janiju Möderndorferju in štiriletne mandate članom upravnega odbora. V njem bodo sedeli predstavniki Pivovarne Union, Zavarovalnice Triglav, BTC in Telekoma Slovenije, na predlog sveta pokroviteljev ostaja član Aleš Pogačnik, UO pa se bo pridružil tudi dolgoletni sodelavec kluba Janez Drvarič. Lani je imel klub 3.471.346,00 evrov prihodkov in 3.471.346,00 evrov odhodkov, v tem mesecu pa je odplačal ves kredit. Konec leta 2014 je imel klub 1.616.412,0 evrov dolga do igralcev, trenerjev in dobaviteljev iz preteklih sezon, 195.753,00 evrov so znašale obveznosti iz naslova danih predujmov sponzorjev, 194.600,00 evrov je bil dolg DDV, 46.454,00 evrov davek od dohodka in 16.289,00 evrov druge kratkoročne obveznosti.