Klobučar zaradi Dragića ne bo nesrečen

Košarkarski reprezentant Jaka Klobučar prvo ime uvodnih pripravljalnih tekem Slovenije.

Objavljeno
29. julij 2014 00.32
Košarka Slovenija Kanada 24.7.2014 Rogaška Slatina Slovenija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Rogaška Slatina – Včeraj je minilo natanko sedem let, odkar je Jaka Klobučar prvič zaigral za člansko košarkarsko reprezentanco. Njen dres je premierno oblekel na Stankovićevem pokalu na Kitajskem, kamor so včeraj odpotovali izbranci Jureta Zdovca. V četrtek jih v Luoyangu že čaka uvodna tekma turnirja z Rusijo.

V sedmih letih se je Klobučar ustavil na številnih klubskih postajah – pri Slovanu, Unionu Olimpiji (dvakrat), Partizanu, Krki (dvakrat) in italijanskemu Ostuniju –, od jeseni pa bo branil barve Ulma. V Nemčijo se bo podal bistveno zrelejši, kot najboljši košarkar finala letošnjega slovenskega DP in kot prvo ime reprezentančnega turnirja za pokal Adecca konec minulega tedna. Priznanji si je prislužil v vlogi organizatorja igre, o kateri na začetku kariere ni razmišljal.

»Na tem igralnem mestu me je prvi preizkusil Jure Zdovc pred šestimi leti, nato pa sem se vračal na položaj visokega branilca in krila. Če bi bilo potrebno, bi bil verjetno celo krilni center. Kot priučeni dirigent se sprva nisem najbolje znašel, potreboval sem le veliko časa z žogo v rokah, da sem dobil potrebne izkušnje. V prejšnji sezoni sem moral po poškodbi Malcolma Armsteada pogosto organizirati Krkino igro, kar mi je koristilo. Vem pa, da bo na SP v tej vlogi glavni slovenski adut Goran Dragić,« pravi 198 cm visoki levoroki Novomeščan, ki bo 19. avgusta dopolnil 27 let. In prav nič ni videti ljubosumen, ker bo moral ob polni vključitvi Phoenixovega asa v delo reprezentance čakati na dirigentske drobtinice ali se potegovati za igralne minute med visokimi branilci.

»Vsi me sprašujejo, če bom nesrečen, ko bo začel igrati tudi Goran. In vsem odgovarjam, da bom zelo vesel, saj bo velika pridobitev za naše moštvo. Vemo, kaj nam lahko prinese, zato čakamo na končno odločitev, koliko pripravljalnih tekem bo smel odigrati. Čim prej bo začel, tem bolje,« meni prvi podajalec (povp. 5,7) in »kradljivec« žog (1,7) ter tretji strelec (12,7) Slovenije na uvodnih pripravljalnih tekmah s Kanado, Gruzijo in Ukrajino. V igro so se mu prikradle tudi napake (povp. 3,3 izgubljene žoge), ki pa so bile v dobršni meri posledica splošne neuigranosti.

»Na mojem položaju moram predvsem gledati, kako bi pošiljal v ogenj soigralce. Velikokrat pa se je primerilo, da nekaterih akcij nismo znali odigrati, ker se je kakšen košarkar izgubil. Možnosti za napredek imamo pri vseh prvinah, dovolj pa bo tudi časa in ogrevalnih dvobojev. V prvih treh nastopih smo gledali le sami sebe, da bi lahko nadgrajevali igro. Obramba je bila vsakič nekoliko boljša, vidno se je izboljšala v primerjavi s prvo tekmo proti Kanadi. Seveda to še ni igra, kakršno si želimo. Morali bomo izkoristiti zadnje tedne priprav in uigrati sisteme,« pojasnjuje Klobučar, ki je z Zdovcem sodeloval že na EP 2009 in tudi pri Olimpiji v sezonah 2008-11. Je pri njem opazil kakšne novosti?

»Niti ne. Dobro poznam njegov način dela, že na prvem sestanku pa nam je povedal, da bo naša igra temeljila na obrambi in hitri igri. To je nedvomno pravilna odločitev, saj imamo veliko košarkarjev, ki lahko tečejo v nasprotne napade, in verjamem, da bodo naš močan adut tudi na SP. Da gre za hitro moštvo, priča podatek, da so tudi naši centri gibljivi in dobri strelci z zunanjih položajev. S svojimi sposobnostmi bodo lahko raztegnili obrambo tekmecev in soigralcem ponudili priložnost za prodore, po katerih bo obstajala tudi možnost za podajo navzven visokim fantom. Sem velik optimist in mislim, da lahko v Španiji dosežemo lep uspeh, če bomo do konca vztrajali v dosedanjem ritmu in gledali le na ekipno korist,« ocenjuje letošnja okrepitev Ulma, ki se tretjič odpravlja na tuje, tokrat z boljšim izhodiščem kot pred odhodom v Srbijo in Italijo. Je pri iskanju delodajalca pohitel, da bi pričakal začetek reprezentančnih priprav s čistimi mislimi, ali je bilo povpraševanje večje zaradi dobrih predstav v prejšnji sezoni?

»Želel sem si, da bi čim prej našel klub, saj sem prejšnja leta kar dolgo čakal. Drugi dejavnik je reprezentanca, da bi bil miren na pripravah. Povpraševanje je že bilo, toda pri nekaterih opcijah bi moral malo počakati, česar nisem želel. Menim, da sem se pravilno odločil. Nemška liga je vse močnejša, igrali bomo tudi v pokalu eurochallenge. Verjamem, da me čaka še ena lepa sezona,« je optimist Jaka Klobučar.