Kmalu bi se opekli, a so le zlezli na vrh

Union Olimpija s finalno zmago nad Krko po podaljšku do 20. pokalne lovorike.

Objavljeno
19. februar 2017 23.00
Olimpija pokalni prvak 2017,Ljubljana Slovenija 19.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Domžale – Kdor se igra z ognjem, se praviloma opeče, pravi rek, s katerim bi se v včerajšnjem finalu pokala Spar kmalu soočili tudi košarkarji Uniona Olimpije. V rednem delu tekme niso Krki niti enkrat prepustili vodstva, imeli so že 15 točk naskoka, vendar so do svoje jubilejne 20. lovorike prišli šele v podaljšku. Najboljši košarkar sklepnega turnirja je bil njen center Nikola Janković, ki je v dveh tekmah zbral 60 točk in 19 skokov.

»Zaradi takšnih tekem se trudimo vse leto. Dosegli smo moštveno zmago, celotni turnir smo odigrali na zelo visoki ravni. Krka ima dobre strelce, zato se je nekajkrat vrnila v igro, vendar smo vztrajali. Ko smo prvič zaostali po 41 minutah vodstva, nismo imeli časa za razmišljanje. Vztrajali smo do konca,« je po koncu prireditve utrujeno, a vidno zadovoljno izdavil Janković, ki se je v finalu izkazal z metom za dve točki 13:17 in 10 skoki ter izdatno nadomestil slabši strelski dan zunanjih soigralcev.

Pomembnost dvoboja je vplivala na natančnost obeh zasedb, saj sta obe prvič zadeli za tri točke šele v zadnjih sekundah prvega polčasa: Ljubljančani v 12. poskusu, Novomeščani v devetem. V nadaljevanju jim je šlo bolje od rok, a še vedno ne blesteče, kar je bolj ustrezalo Unionu Olimpiji. Prek Jankovića je 16. minuti pobegnila na 27:19, enajst minut pozneje celo na 57:42. Toda Krkini aduti niso niti pomislili, da bi se vdali, niti dve minuti pred koncem pri 68:58. Do podaljška je prišla z izjemno srčnostjo in trojko Marka Lukovića 11,7 sekunde pred iztekom 40 minut, pomagali pa so ji tudi tekmeci, ki so se prezgodaj videli s pokalom v rokah. V dodatnih petih minutah so le zbrali dovolj psihične moči, da so ga zares osvojili.

V petem pokalnem finalu med najuspešnejšima moštvoma tekmovanja (s 4:1 vodi Olimpija) se je končal niz treh zaporednih zmagoslavij Novomeščanov, ki so tako v soboto kot v odločilnem dvoboju prikazali precej manj želje in energije. Odkar so Ljubljančani leta 2013 zadnjič osvojili pokal, se je v njihovih vrstah izmenjala cela vrsta košarkarjev – uspeha v Celju se živo spomni le še Dražen Bubnić –, toda v Domžalah so igrali, kot bi jih gnali tudi neporavnani računi prejšnjih rodov. V finalu se je v igri izmenjalo le sedem košarkarjev in Gregor Hrovat je prebil na parketu kar 43 minut, rekonvalescent Devin Oliver, ki je v Domžalah nepričakovano vskočil v moštvo, le dve manj. Vendar sedmerica odločnih ni imela le Jankovića, odlikovala se je predvsem z odlično obrambo, s katero si je utrla pot do vrha po najtežji možni smeri. V četrtfinalu je z 2:0 izločila državnega prvaka Helios, ki se je po izpadu razšel z Brandynom Curryjem in Marcelom Jonesom, v polfinalu s +18 drugouvrščenega v DP Zlatorog, v finalu pa še branilko naslova in vodilno v ligi KBM Krko.

Olimpijin trener Gašper Okorn se je strinjal: »Mislim, da smo si zaslužili uspeh. Bili smo boljši v vseh štirih pokalnih nastopih, toda šteje le, da bomo končno odnesli v Ljubljano kakšno lovoriko. Dosežek je zelo pomemben za klub in moštvo, ki je daleč najcenejše v zgodovini kluba in zato omejeno, toda zelo motivirano bije svoje bitke.« Krkin strateg Dejan Mihevc je priznal: »Čestitke Olimpiji za zmago. Lep čas je bilo videti, kot da nam primanjkuje energije, kar je po svoje normalno, saj smo odigrali četrto tekmo v petih dneh. Fantje so se borili, ponudila se nam je priložnost, a smo v drugem delu podaljška igrali nekoliko nespametno zaradi utrujenih glav.«

Pred polfinalnim dvobojem z Zlatorogom so pri Olimpiji zagotavljali, da bodo morali nastopiti brez poškodovanega Oliverja. Toda Američan ni le zaigral v začetni peterki, temveč se je izkazal s 15 točkami, 6 skoki in 4 asistencami ter po učinku zaostal le za izjemno razpoloženim Jankovićem (za dve 10:11, za tri 1:2, prosti meti 4:7 in 9 skokov). Ljubljančani so po izenačenem prvem polčasu vodili že s 63:43, Laščani, ki ne pomnijo, kdaj so nazadnje zmogli le 49 točk, pa so doživeli najhujši poraz v sezoni. Trše delo so v soboto imeli Novomeščani, saj so v 22. minuti zaostajali za Hopsi s 37:50 in v 34. s 55:62. Vendar so se rešili iz brezna. V zadnji četrtini je Ron Curry zadel pet trojk, Matic Rebec dve, njuno moštvo pa je dobilo ta del tekme kar s 27:9.