Ko so začeli gristi v obrambi, je šlo kot po maslu

Union Olimpija je s 14 trojkami drugič premagala madžarskega prvaka in si zagotovila mesto v drugem krogu evropskega pokala.

Objavljeno
04. december 2014 00.12
Paolo Marinelli,Ljubljana Slovenija 03.12.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Poduk s tekem z Bešiktašem, ki so ga ugnali v Istanbulu, nato pa v Stožicah klonili z rekordno razliko, je za košarkarje Uniona Olimpije še svež in očitno dovolj močan. Sinoči so precej bolj gladko premagali Szolnok kot na Madžarskem in si zagotovili napredovanje v drugi del evropskega pokala že pred dvema zadnjima koloma.

»V štirih dneh bomo dvakrat gostili Szolnok in obe tekmi bosta zelo pomembni. Sobotna za točke lige ABA bo morda še pomembnejša, zavedamo pa se, da bo vsaka zgodba zase. Igralcem poskušam vbiti v glavo, da se lahko v takšnih primerih zgodi marsikaj. Lahko dobiš prvo tekmo in se prepustiš prepričanju, da boš opravil tudi v revanši,« je Olimpijin trener Aleš Pipan pred dvobojem opozoril na nevarnost pogostega merjenja moči z istim tekmecem. Pa četudi gre za Szolnok, ki je v zadnjih letih vedno potegnil kratko v Ljubljani. In do sredine druge četrtine je kazalo, da so domači košarkarji premalo resno vzeli njegove besede. Namesto da bi poskusili ponoviti sobotno predstavo proti MZT, v kateri so prišli do uspeha s čvrsto in agresivno obrambo, so se z madžarskim prvakom spustili v dirjanje, kdo bo dosegel več točk. V napadu so sicer v lepi meri dosegli svoje nakane, vendar se niso mogli odlepiti, ker na drugi strani igrišča niso opravili dela.

Premalo haska je imelo tudi deset točk Marka Marinovića v prvi četrtini, saj so se košarkarjem Szolnoka ponujali odprti meti in skoki v napadu (na koncu so jih zbrali kar 21, tri več kot v obrambi), s katerimi so prvi prevzeli pobudo, po prvem prebujenju Uniona Olimpije za vodstvo s 25:19 pa so hitro našli pravi odgovor za prevzem vodstva z 28:27. Pri 29:29 pa so se le začeli kazati obrisi igre, kakršno je pričakoval njihov strateg. Stožiško moštvo se je z nizom 14:0 odlepilo na varno razdaljo, za katero je imel lepe zasluge Paolo Marinelli z metom za tri točke 4:4 v prvem polčasu, še veliko pomembnejše pa je bilo dejstvo, da je začelo za silo obvladovati skok in zatesnilo največje špranje v obrambi. Szolnok je v drugi četrtini zmogel le osem točk, medtem ko Ljubljančani v napadu niso popustili in so izenačili najbolj učinkoviti prvi polčas v evropski sezoni; 51 točk so dosegli tudi proti Zenitu, s katerim se bodo še enkrat pomerili prihodnji teden v St. Peterburgu.

Pri prednosti 20 točk v prav toliko minutah igre je običajno težko nadaljevati, toda Union Olimpija se je le na trenutke znašla v zadregi pri dokončanju dela. Padec si je denimo privoščila po vodstvu s 25 točkami razlike (67:42), ob katerem je Klemen Prepelič opozoril na svoje strelske sposobnosti, ki jih v tej sezoni preredko izkorišča. Szolnok je celo dobil tretjo četrtino z 19:16. Podoben ritem pa je imel tudi zadnji del tekme, v katerem je Pipan poslal na parket tako rekonvalescenta Dina Murića kot golobradega Vasilija Vučetića. Rezultat ni bistveno trpel, saj so Ljubljančani v 36. minuti vodili že s 26 točkami prednosti (85:59), čeprav so v drugem polčasu dosegli »le« 38 točk. Slednjič so se lahko pohvalili z odličnim izkoristkom metov za tri točke (14:28), pri katerih sta prednjačila izjemno natančna Marinelli (6:7) in Marinović (4:5), ki je zbral tudi sedem asistenc.

»S to zmago smo potrdili zadani cilj. Do nje smo prišli morda celo lažje, kot sem pričakoval. A v drugem krogu se bomo srečali s še boljšimi tekmeci in videli, kam sodijo naši igralci in nasploh naše moštvo. Veseli me vrnitev Dina Murića, videlo se je, da smo s tem dobili novo energijo. Ko bo povsem ujel ritem, bomo imeli še enega močnega igralca v rotaciji,« je bil po zmagi zadovoljen Pipan, trener gostov Dragan Aleksić pa je potožil: »Imamo velike težave s poškodbami, ritem v ligi ABA in evropskem pokalu je za nas preveč zahteven. V prvi četrtini, ko smo bili še sveži, nam je še šlo od rok, ko pa je Olimpija zaigrala trše, smo nehali igrati. Pri njeni prednosti 20 točk pa je bila tekma že odločena.«