Ko sta za ravs pripravljena celo trenerja

Slovensko moštvo kos italijanskim posameznikom, kar je poduk za evropsko prvenstvo.

Objavljeno
24. avgust 2015 15.43
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Koper – Ni prav veliko manjkalo, pa bi se Jure Zdovc in Simone Pianigiani zravsala ob začetku zadnje četrtine, kar je za košarkarske trenerje silna redkost tudi na najbolj vročih uradnih tekmah, kaj šele na pripravljalnih. Toda nedelja je bila nekaj posebnega. Slovenija in Italija sta bili pripravljeni za spopad na celotni fronti.

Z »azzurri« so naši košarkarji nazadnje izgubili na SP 2006, nato so bili uspešnejši v vseh štirih soočenjih (med drugim na EP 2007 in 2013) in se bolje uvrstili na vseh tekmovanjih. Letos pa so sosedi začutili, da že zelo dolgo niso imeli toliko vrhunskih košarkarjev in da so zdesetkani Slovenci sicer motivirani, a ranljivi, kot jih ne pomnijo. A so se še enkrat vrnili čez mejo poraženi in se spraševali: »Kdo vse bi še moral manjkati pri gostiteljih, da bi jih lahko premagali?«

Podobno presenečeni, resda prijetno, so bili slovenski navijači. Medtem ko so v petek kljub zmagi nad Ukrajino tarnali v slogu »saj smo vedeli, da na EP ne bo nič, s takšno igro bo vsega konec že v Zagrebu«, so jih po uspehih nad Finsko in Italijo že videli v bojih za visoko uvrstitev v Lillu. Tako je pač s pripravljalnimi nastopi, ki so zaradi svojih zakonitosti precej bolj namenjeni trenerjem kot gledalcem, in pokazalo se je, kako nepredvidljivo je moštvo Jureta Zdovca. Za stanovitne predstave sta potrebni tehnična in taktična kakovost s trdno garancijo v moštvenem duhu, takšnih reprezentanc pa ni v izobilju. Zato so srčni, kaj šele »fanatični« igralci, zelo nevarna ovira. Za tekmece in tudi zase.

Pripravljalno obdobje je potrdilo, da je za slovenske reprezentante izjemnega pomena, da si ne privoščijo niti ščepca zadržanosti, kaj šele podcenjevanja tekmeca. Čim so za hip poskusili gledati koga zviška ali so pričakovali, da bo zmaga prišla sama od sebe, že so jih dobili po glavi. Dokaz sta poraza v stožiški revanši z Avstralijo, v kateri med drugimi ni igral Andrew Bogut, in proti (iz taktičnih razlogov) prepolovljeni latvijski zasedbi v Rigi. Ni pa dosti manjkalo, da bi bil poguben tudi občutek, da Ukrajinci niso vredni pretiranega truda. Slovenija '15 pač ne more premagati niti »polovičarjev«, če ne vključi vseh motorjev.

Zato veseli napredek v marsikaterem moštvenem segmentu igre – izkoriščanju prostora na parketu, napadalni kombinatoriki in skoku –, s katerim je Slovenija imela težave v prvih petih ogrevalnih nastopih. Izkazala se je tudi obramba, ki je v treh tekmah prejela v povprečju le 62 točk. Največ proti Italiji, a še vedno le 67, kar je za nabor njenih odličnih strelcev zelo malo. Res pa je, da so ji delo olajšali kar gostje, ki so vztrajali pri posamičnih akcijah in domala niso poskušali z globinskimi podajami; 213 cm visoki Andrea Bargnani skorajda ni stopil v prostor za tri točke. V četrtek in soboto bo proti granitni Srbiji marsikaj drugače.

Koprski turnir je prinesel tudi nekaj individualnih pridobitev. Na prvih dveh tekmah se je otresel krča Jaka Blažič, ki ga je s tribun spremljal klubski trener Dejan Radonjić, da bi se prepričal, ali bi ga zadržal pri Crveni zvezdi. Proti Italiji je zablestel Uroš Slokar, na fronto pa je odločno stopil Primorec Mitja Nikolić in potrdil, da bo lahko sila koristen na EP. Ne le kot obrambni »komandos«, ampak kot dober strelec za tri točke. Trojke so sicer bolj domena Klemna Prepeliča, ki je v nedeljo grizel tudi v obrambi, ob tem pa zbral 6 asistenc, zato je v finišu nepričakovano organiziral slovensko igro. Trije dirigenti (Joksimović, Klobučar in Rupnik) očitno niso povsem prepričali selektorja.

»V lepi tekmi so Slovenci pokazali več potenciala, da igrajo kot moštvo,« je poudarila italijanska Gazzetta dello Sport, ki se je razumljivo ukvarjala predvsem s svojimi košarkarji. Najbolj s kapetanom Luigijem Datomejem, saj si je med nedeljsko bitko poškodoval dimlje, pa tudi z Danilom Gallinarijem, ki jo je izpustil. Denverjev as je imel v minulih letih toliko zdravstvenih težav, da v ligi NBA sila poredkoma odigra dve tekmi zapored v dveh dneh, zato se mnogi sprašujejo, kako bo na EP zdržal ritem petih dvobojev v šestih dneh.

Strelci za Slovenijo v Kopru: Dragić 39 (povp. 13), Slokar 29, Balažič 27, Omić 25, Blažič 21, Klobučar 19, Prepelič 17, Nikolić 15, Zagorac 10, Zupan 7, Joksimović 6, Rupnik 5, Dimec (igral le proti Ukrajini) 2. Najboljša skakalca sta bila Balažič (15) in Slokar (14), podajalca Joksimović in Prepelič (po 9).