Kokoškov ne želi, da bi moštvo zaspalo na pripravah

Drevi ob 20. uri bo slovenska reprezentanca odigrala proti Makedoniji predzadnjo ogrevalno tekmo pred kvalifikacijami za EP.

Objavljeno
24. avgust 2016 03.18
Alen Omić na tekmi EP v košarki med Slovenijo in Makedonijo,Zagreb Hrvaška 10.09.2015 [Košarka,šport]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Maribor – Monotost je največja sovražnica slovenske reprezentance, saj njene priprave trajajo že pet tednov, kvalifikacije za EP 2017 pa se bodo začele prav zadnji dan avgusta. Do tedaj bo odigrala še tri ogrevalne tekme: po sinočnji preizkušnji z Makedonijo za zaprtimi vrati se bo danes (20) udarila z isto tekmico v Mariboru, v soboto se bo preizkusila s Črno goro v Stožicah.

Ostre besede selektorja Igorja Kokoškova po sobotni zmagi nad Veliko Britanijo, potem ko je Slovenija na domačih tleh prejela 13 trojk in 80 točk, niso v skladu z dosedanjo uspešnostjo reprezentance. Toda izkušeni srbski trener ve, da morajo športniki nenehno živeti pod pritiskom, da se ne uspavajo. In letošnji ciklus, med katerim njegovo moštvo ne bo imelo priložnosti za primerjavo niti z enim evropskim prvokategornikom, je lahko še posebno nevarna past. Košarkarji kajpada imajo dovolj izkušenj, da se zavedajo pasti, ki prežijo nanje.

»Naša glavna napaka na tekmi z Veliko Britanijo je bila, da nam je prezgodaj popustila zbranost. Če nisi z glavo povsem pri stvari, se lahko vse kaj hitro zasuka v nepravo smer. To je bila dobra šola, da bomo v kvalifikacijskih dvobojih bolj pozorni. Pravšnji test bodo že Makedonci, ki imajo še vedno dobro zasedbo. Nekateri njihovi starejši košarkarji so se poslovili, prihajajo pa mladi upi. Upam, da bomo dobro izkoristili priložnost in že prešli na tekmovalni pristop tekmam,« razmišlja Edo Murić.

Klemen Prepelič je prikimal: »Preizkusiti moramo vse naše taktične različice v obrambi in napadu, zato vabim navijače na našo predzadnjo pripravljalno tekmo. V makedonski zasedbi ni več Antića, Gečevskega, Ilievskega, Samardžiskega in McCalebba, toda na položaju krilnega centra, na katerem je naša reprezentanca najšibkejša, se je okrepila z Američanom Romeom Travisom. Čaka nas zahteven preizkus, saj, kot pravi naš selektor, je Slovenija veliko ime v evropski košarki in ga mora upravičiti.«

Dvorana Tabor je sicer staro zavetišče slovenske izbrane vrste. V njej je prvič nastopila 6. junija 1992 proti ameriški komercialni selekciji Lee Jeans, iz katere je pozneje prestopil k Unionu Olimpiji branilec Eric Cooper. Pred njenimi tribunami je odigrala vrsto kvalifikacijskih tekem za eurobasket in vselej ostala neporažena, zadnjič pa se je v njej predstavila avgusta 2010 na turnirju pred svetovnim prvenstvom ter se preizkusila proti Novi Zelandiji, Rusiji in Srbiji.

Pred šestimi leti zatišja so zadnji obiskali dvorano Tabor poznejši svetovni in olimpijski podprvaki Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica, Nemanja Bjelica & Co. ter komajda odnesli zmago z 82:81. Drevi bodo njen parket preizkusili Makedonci, ki so prav tako doživeli svetle trenutke z osvojitvijo četrtega mesta na EP 2009, toda njihova sedanjost je po zamenjavi rodov bolj težavna. Na celinskem prvenstvu 2013 so bili pod vodstvom Aleša Pipana šele 21., na lanskem EP pa 19. z eno samo zmago. Izgubili so tudi s Slovenijo z 51:62 in upokojili večino preostalih asov.

Pred začetkom kvalifikacij, v katerih Makedonijo čakajo Velika Britanija, Madžarska in Luksemburg, ima selektor Dragan Raca le nekaj prepoznavnih imen. Med njimi sta dvojčka Vojdan in Damjan Stojanovski, ob zmagi nad Belgijo (72:67) ter porazih s Črno goro (73:77) in BiH (69:75) v pripravljalnih tekmah prejšnjega tedna je strelsko izstopal še krilo Marjan Janevski. Raca nestrpno pričakuje še okrevanje naturaliziranega krilnega centra Romea Travisa in kar 226 cm visokega Marka Dujkovića. V seštevku gre vendarle za zasedbo, ki ne bi smela biti previsoka ovira za Slovenijo.

Novega delodajalca si je medtem našel še eden odpadlih reprezentančnih kandidatov. Blaž Mahkovic, ki je zadnji sezoni nosil dres Uniona Olimpije, je postal član prvaka BiH Igokee, v stožiško moštvo se je vrnil Dražen Bubnić.