Kokoškov: V Srbiji mi niso verjeli, da imam ponudbe iz NBA

Zdaj že nekdanji slovenski košarkarski selektor je v intervjuju za beograjski Nedeljnik razkril nekaj podrobnosti iz kariere.

Objavljeno
07. december 2017 10.52
Posodobljeno
07. december 2017 10.52
Eurobasket 2017
N. Gr.
N. Gr.

Beograd/Ljubljana - Igor Kokoškov je slovensko košarkarsko reprezentanco popeljal do zlatega odličja na evropskem prvenstvu, v finalu je premagal prav svojo Srbijo. A če bi se nekaj stvari odvilo drugače, kot je pojasnil v pogovoru za beograjski časnik Nedeljnik, bi Kokoškov kaj lahko v finalu sedel na nasprotni klopi.

»Po prihodu v ZDA sem hitro spoznal, da trenerska kariera ni noben bavbav. Z univerzo Duke sem navezal kontakte in sloviti trener Mike Kryzewski je odobril, da sem lahko njihov gost. Nato sem hitro dobil službo v Missouriju in po prvem letu so me poklicali iz srbske košarkarske zveze,« je začetke opisal Kokoškov.

»Srbi so želeli, da se vrnem in delam z mladimi selekcijami in ideja mi je bila zanimiva, zato sem se bil pripravljen vrniti. Postavljalo se je vprašanje, kje je moja prihodnost, zveza pa me je prepričevala, da je to pravi projekt za nas. Nato pa me je poklical moj prijatelj John Hammond, ki je odhajal v LA Clippers in mi ponudil mesto v trenerskem štabu slovite ekipe, meni je to zvenelo kot znanstvena fantastika,« je še povedal. 

Kokoškov je hitro poklical predstavnike srbske košarkarske zveze in jim pojasnil situacijo. Pripravljen se je bil vrniti v Srbijo, a so morali takoj sprejeti odločitev, če ga želijo. Srbom se je zdelo, da jih Kokoškov izsiljuje in odpravili so ga z besedami: »Če te res kličejo iz tega tvojega NBA, potem je mogoče najbolje, da ponudbo sprejmeš.« Kokoškovu kasneje ni bilo težko sprejeti odločitve, Srbija pa je ostala brez vrhunskega strokovnjaka, ki trenutno deluje kot pomočnik Quinnu Synderju pri Utahu. 

Opisal je še zanimivo srečanje z Greggom Popovichem leta 2001, ko je Kokoškov s Clippers gostoval v Teksasu. Po tekmi je Popovich pozdravil glavnega trenerja Clippers Alvina Gentryja in pozdravil sem ga tudi jaz, mlad in neumen kot sem bil. Dejal sem mu: 'Vi ste dober trener, ker ste Srb', on pa mi je odvrnil 'Nisem Srb, sem Črnogorec, in nisem dober trener, le v ekipi imam Tima Duncana', je svoje prvo srečanje z enim najbolj cenjenih strokovnjakov v ligi NBA opisal Kokoškov. 

Do celotnega intervjuja lahko dostopate tukaj