Kokoškov želi najprej dobro proučiti novo dvorišče

Novi selektor slovenske košarkske reprezentance Igor Kokoškov s pomočniki trenutno spremlja kar 50 igralcev.

Objavljeno
12. februar 2016 22.59
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Obisk novega selektorja košarkarske reprezentance Igorja Kokoškova v Sloveniji bo resda minil v bliskovitem slogu, saj ga v četrtek že čaka naslednja tekma njegovega Utaha v ligi NBA, a Srba včeraj prav nič ni skrbelo, da bi mu v slabih dveh dneh zmanjkalo časa za dogovore z najbližjimi sodelavci. V Matjažu Smodišu je namreč dobil dejavno desno roko in ob prihodu ga je že pričakalo ogrodje programa pripravljalnega obdobja.

Od 18. januarja, ko je izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije 44-letnika potrdil za desetega selektorja v času slovenske samostojnosti, sta oba visoko zavihala roke. Četudi na daljavo, sta ob vsakodnevnem sodelovanju začela graditi projekt za kvalifikacije za EP 2017, za katere pa bo treba še lep čas počakati, s katerimi orožji se bo Slovenija podala v lov za 13. nastopom na evropskem turnirju. Kokoškov se je namreč odločil, da bodo dlje časa spremljali skoraj 50 igralcev, preden bo sestavil ožji seznam. »Ekipo bomo oblikovali s fanti, ki so voljni in željni igranja, temu pa bom podredil tudi košarko, kakršno bomo igrali. Vse je pač odvisno od sestavin, ki bodo na voljo. Kot svojo prednost vidim to, da se zlahka prilagajam, doslej sem delal z mladimi, pa z moštvi, ki igrajo zelo počasi ali zelo hitro, takšnimi, ki imajo dominantne centre,« napoveduje Kokoškov.

Nemudoma je začel uresničevati tudi napoved, da namerava v svoji delovni ekipi demokratično razdeliti obseg nalog. Smodiš tako ne bo le klasični športni direktor reprezentance, marveč nanj ob organizacijskih nalogah računa tudi ob parketu, pri vodenju reprezentance mu bosta pomagala še Rado Trifunović in Aleksander Sekulić. Še vedno pa ni pokopal tudi misli o vključitvi Jake Lakoviča, a je njegova igralska kariera za zdaj, kot kaže, še ovira. »Vesel sem, da mi bo Matjaž pomagal ne le po organizacijski plati, temveč tudi ob parketu, predvsem z avtoriteto in izkušnjami, medtem ko sta Sekulić in Trifunović z igralci tudi že prej sodelovala. Drugače je z Lakovičem, ki si želi biti zraven, vendar ni vse odvisno le od njega. Se pa nadejam ugodnega razpleta,« je potrdil Kokoškov, ki je imel kar nekaj težav, da je pri Utahu dobil zeleno luč za novi reprezentančni izziv po Gruziji.

»Na koncu so tudi oni pristali, saj se vendar zavedajo, da gre pri takšni ponudbi tudi za priznanje dobremu delu v klubu. Premor v ligi NBA pa sem izkoristil za skok v Slovenijo iz dveh razlogov: želel sem izkazati spoštovanje vsem ljubiteljem košarke, obenem pa čas porabiti tudi za ustvarjalne pogovore s sodelavci glede prihodnjih načrtov in igralske zasedbe,« se je včeraj seznanil z izplenom obiska Smodiša in generalnega sekretarja Raša Nesterovića v Španiji, kjer sta se srečala z Luko Dončićem in Jako Blažičem, ki sta z Realom oziroma Laboralom sredi evroligaške sezone, a nista skrivala naklonjenosti vabilu na reprezentančne priprave. »Pri Luki me veseli, da razmišlja le o igranju za Slovenijo in da mu Španci doslej niso trkali na vrata z idejo, da bi oblekel njihov dres. Seveda nam glede letošnjega igranja ni mogel dati zagotovil, saj je še zgodaj, je pa toplo vabljen in zelo dobrodošel. Podobno je z Jako, ki nama je zatrdil, da mu sistem dela v Španiji precej bolj ustreza kot prej pri Crveni zvezdi,« je Smodiš lahko razkril tudi del pripravljalnega načrta.

Priprave se bodo tokrat začele 20. julija na Čatežu, po uvodnem delu se bodo reprezentanti bržkone preselili v Kranjsko Goro, prvi tekmovalni preizkus pa jih bo čakal med 12. in 14. avgustom na turnirju v Avstriji, kjer se bodo merili z domačo reprezentanco, Poljsko in Islandijo. »Tedaj bomo prešli na ritem, kakršnega bomo imeli tudi v kvalifikacijah, torej izmenične tekme v soboto in sredo. Dogovorjeni smo tudi že za zadnja dva dvoboja priprav, ki bosta v Sloveniji, 24. avgusta z Makedonijo in 27. s Črno goro. Z reprezentancami, ki bodo med 4. in 10. julijem igrale olimpijske kvalifikacije, se pač ne moremo dogovarjati, ker se bodo pripravljale že veliko pred nami, tiste, ki se bodo prebile na OI, pa bodo spet imele drugačen ritem,« je razkril Smodiš. Še nekoliko prej, 16. junija, pa bo priprave začela tudi reprezentanca B pod vodstvom Rada Trifunovića, ki jo tudi letos čaka nastop na treh turnirjih na Kitajskem.

Kokoškov želi namreč najprej proučiti novo dvorišče in dobiti vpogled v vse igralce, od reprezentance B, mlajših članov do mladincev, preden bo določil ožji seznam. »Do nadaljnjega bomo ostali pri tem sistemu, ali bo v ožjem izboru 16 ali 20 imen, pa bomo še videli. Prvenstvo do 20 let se denimo konča šele 20. avgusta, vsi potencialni mladi, ki bi jih radi imeli zraven, Luka Kraljević, Blaž Mesiček, Dončić, Vlatko Čančar, torej ne bodo na voljo, ko bomo že začeli z delom. Zato bo marsikaj še odprto in bo tako tudi ostalo,« pojasnjuje Smodiš.