Kokoškov še čaka na pogovore, tudi z Dragićem

Novi selektor košarkarske reprezentance Igor Kokoškov je med odmorom v NBA priletel v Slovenijo in se predstavil  javnosti.

Objavljeno
12. februar 2016 17.35
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Potem ko je vodstvo Košarkarske zveze Slovenije (KZS) že 18. januarja izbralo srbskega košarkarskega strokovnjaka Igorja Kokoškova za novega selektorja moške članske reprezentance, ga je danes prvič tudi predstavilo slovenski javnosti.

Pomočnik trenerja NBA moštva Utah Jazz si je med premorom v severnoameriški košarkarski ligi vzel čas in priletel v Slovenijo. Skupaj s strokovnim štabom reprezentance se je že lotil sestave širšega seznama kandidatov za nastop v kvalifikacijah in obelodanil imeni dveh pomočnikov, to bosta Rado Trifunović in Aleksander Sekulić, trenerja, ki sta že prej sodelovala s slovensko reprezentanco in mu bosta lahko najbolje poročala o stanju v slovenski košarki. Najverjetneje bo v strokovnem štabu reprezentance sedel tudi Jaka Lakovič, dolgoletni kapetan, ki je trenutno še igra v Španiji, a ima velike trenerske ambicije.

»Standardi so postavljeni, pričakovanja visoka, tako da je to velik izziv za vsakega trenerja in vesel sem, da sem lahko del te ekipe. V zadnjem času smo imeli s sodelavci s KZS veliko pogovorov o organizaciji reprezentance in še ogromno jih bo v naslednjih tednih in mesecih, vse z namenom, da pripravimo čim boljše pogoje in sestavimo odlično ekipo za nastop v kvalifikacijah,« je ob predstavitvi Kokoškov.

Srbski strokovnjak je poudaril, da želi imeti ob sebi najboljše slovenske igralce, s katerimi pa se sicer še ni začel pogovarjati. Za to je pač še prezgodaj, saj imajo vsi v glavah klubske obveznosti. »Najbolj pomembno je, da ostanejo zdravi, da so v formi oziroma da igrajo za svoje klube, ko bo konec klubskih sezon, pa bomo videli, kateri bodo pripravljeni žrtvovati dva meseca prostega časa za nastop v državnem dresu. To velja tudi za Gorana Dragića, s katerim sva sicer v kontaktu, vendar se o reprezentanci ne pogovarjava,« je dodal.

Sta športni direktot reprezentance Matjaž Smodiš in generalni sekretar Rašo Nesterović že obiskala mladega Luko Dončića v Madridu. Košarkar Reala sicer ni potrdil igranja za Slovenijo, dejal pa, da ga seveda reprezentanca zanima.

»Novemu selektorju Slovenije Igorju Kokoškovu se lepo zahvaljujem, da si je vzel čas in v teh edinih prostih dnevih med sezono za kratek čas obiskal Slovenijo. To je še en dokaz več, da se je svojega dela lotil izjemno odgovorno, kar od njega tudi pričakujemo. Letošnja reprezentančna akcija zagotovo ne bo lahka, saj je pritisk uvrstitve na EuroBasket 2017 velik, obenem pa zvezo, selektorja in cel strokovni štab čaka nadaljevanje pomladitve reprezentance ter njena priprava za prihodnost. Verjamem, da nam bo vse to uspelo in, da bomo z delom novega selektorja zadovoljni,« pa je povedal predsednik KZS Matej Bergant.

 

Slovensko reprezentanco letos septembra čakajo kvalifikacije za eurobasket 2017, v skupini se bo merila s Kosovom, Ukrajino in Bolgarijo. Priprave se bodo začela 20. julija, znanih pa je že prvih pet tekmecev za prijateljske tekme. Na Dunaju se bo Slovenija pomerila z Avstrijo, Islandijo in Poljsko, pred domačimi gledalci pa z Makedonijo in Črno goro.