Tudi brez Gorana Dragića prek čvrstih Irancev

Slovenski košarkarji so Telemachov turnir v Stožicah začeli z zmago nad Iranom (77:69), 15 točk Jureta Balažiča.

Objavljeno
21. avgust 2014 13.56
Posodobljeno
21. avgust 2014 19.00
košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Slovenski košarkarji so zadnji domač test pred skorajšnjim svetovnim prvenstvom v Španiji začeli z zmago, a z igro vnovič niso navdušili. V prvem dvoboju Telemachovega turnirja v Stožicah so namreč s 77:69 odpravili zasedbo Irana, ki se prav tako pripravlja na prvenstvo, izid pa je bil še tik pred koncem tretje četrtine izenačen (51:51). Jutri čaka izbrance selektorja Jureta Zdovca dvoboj z Brazilci, v soboto pa še z Litvo (obakrat ob 20.05).

»Fantje so bili spet nekoliko anemični. Moja glavna naloga je bila vnovič motivirati jih za ostrejši boj, pa se mi ni v celoti posrečilo. Zmaga ne prekrije napak, ki se nam pojavljajo, seveda pa so bile tudi dobre stvari,« je bil takoj po dvoboju jedrnat selektor Zdovc. Med njegovimi varovanci sta bila strelsko najbolj razpoložena Jure Balažič s 15 točkami (tri trojke) in Zoran Dragić, ki je prispeval točko manj.

Naši fantje so s tem nadaljevali trend zmag v medsebojnih obračunih z Iranci, tudi v četrtem poskusu so bili namreč uspešnejši. Tekmeci so pridno koristili svoje najmočnejše orožje, met z razdalje, pri katerem so bili več kot polovično uspešni (7:12), a so si po drugi strani privoščili kar 27 izgubljenih žog (!), gostitelji le enajst.

POTEK DVOBOJA

Telemachov turnir je že popoldne odprl dvoboj Litovcev in Brazilcev, ki se je razšel s tesno zmago evropskih podprvakov s 64:61, pri čemer ni odveč poudariti, da je Brazilija (z njo se bo četa selektorja Jureta Zdovca pomerila jutri) vodila že s +17, a v končnici popustila in tekmecu dovolila zasuk.

Poleg Erazma Lorbka, ki se je moral zavoljo resnih težav s poškodovanim kolenom včeraj odpovedati nastopu na skorajšnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, tokrat selektor Zdovc ni računal niti na prvega zvezdnika Gorana Dragića in Domna Lorbka, ki sta soigralce spremljala s tribun. Bo pa član Sonc iz Phoenixa v kadru v preostalih dveh obračunih na turnirju.

Uvodoma so Slovence na parketu zastopali Jure Balažič, Uroš Slokar, Jaka Blažič, Jaka Klobučar in Aleksej Nikolič, medtem ko je selektor Irana Memi Bečirovič (svojčas je sedel tudi na vročem slovenskem stolčku) največ upov polagal na 218 centimetrov visokega orjaka Hameda Haddadija, ki ima tudi že izkušnje iz lige NBA.

Iranci so začeli bolje in dvoboj odprli s trojko Hameda Afagha, nazadnje so vodili s 6:4, nato pa so gostitelji vendarle pljunili v roke in z delnim izidom 11:0 povsem preobrnili izid, tedaj je skušal Bečirovič slovenski nalet prekiniti z minutnim odmorom. Razigran je bil Jaka Blažič, ki je prispeval prvo domačo trojko, na parket pa so s klopi vskočili Alen Omić, Zoran Dragić, Miha Zupan in Edo Murić.

Zdovčeva četa je dobršni del zaloge zadržala do konca prvega dela, pa čeprav so bili tekmeci učinkoviti pri metih z razdalje (trojke 2:3). Naš selektor je bil med prvim odmorom zadovoljen s prikazanim, manj razlogov za dobro voljo pa je imel v drugi četrtini, ko so njegovi izbranci z nekaj zaporednimi spodrsljaji dovolili Irancem, da so se z delnim izidom 6:1 približali na zgolj -4 (25:29). Zdovc je agonijo prekinil z minuto odmora.

Poteza se mu je bliskovito obrestovala, gostitelji so bili v hipu spet enajst točk spredaj, piko na i je s trojko pritisnil Zoran Dragić in tudi Bečiroviča prisilil, da se je poslužil minutne prekinitve. In tudi on je s tem potegnil pravo potezo, njegovi fantje so bili namreč z dvema trojkama spet zraven, kar je Slovence vendarle spodbudilo, da so tik pred polčasom spet pohodili plin in na glavni odmor odšli z desetimi točkami zaloge (40:30). Najučinkovitejša dotlej sta bila Zoran Dragić z 10 in Jaka Blažič s 7 točkami.

Tretja četrtina se ni začela po slovenskih načrtih, saj so Iranci spet dvakrat uspešno sprožili z razdalje (dotlej so trojke metali kar 6:7) in se približali na zgolj štiri točke zaostanka, po dveh prostih metih pa celo le na dve. Za nameček so imeli še napad za prevzem vodstva, a so si privoščili osebno napako v napadu. Zdovc je reagiral in pod koš namesto neopaznega Omića spet poslal Slokarja. V prvih štirih minutah in pol drugega polčasa so gostitelji dosegli pičli dve točki.

Domača zasedba se je igrala z ognjem, kar se ji je maščevalo pol minute pred koncem tretjega dela, ko so Bečirovičevi fantje z delnim izidom 12:3 po dolgem času znova poravnali izid (51:51). Da so odšli Slovenci na zadnji odmor s prednostjo, je poskrbel Dragić s trojko malo pred koncem. Na enak način so Zdovčevi fantje začeli zadnjo četrtino: z razdalje je bil uspešen Jaka Klobučar, kmalu zatem še Balažič, ki je povišal na +7 (60:53).

Ko je Iran spet vrnil udarec in se približal na -3, je Zdovčevo moštvo iz zagate s trojko potegnil Murić, takoj za njim pa še Balažič, ki je bil tedaj že pri 15 točkah. Slovenci so zadržali spodobno prednost do konca in se veselili pričakovane zmage, vendar pa z igro vnovič niso navdušili. Morda bo jutri, ko bo 25 minut na parketu tudi Goran Dragić, vendarle nekoliko drugače.

SLOVENIJA : IRAN 77:69 (54:51, 40:30, 19:12)

Slovenija: Balažič 15 (4:4), Slokar 8 (0:2), Blažič 7, Klobučar 13 (1:4), A. Nikolič - prva peterka; Prepelič 3 (1:2), E. Murić 10 (3:4), Zupan 5 (1:2), Z. Dragić 14 (4:6), Omić 2 (0:2), Rebec.

Iran: Kamrany 10 (2:2), Afagh 14, Sahakian 5 (3:3), Nikkhah 6 (1:2), El Haddadi 18 (4:8) - prva peterka, Arghavan 2, Mashayekhi 2, Yakhchalidehkordi 8 (2:2), Naeini 2 (2:2), Pour, Kardoust, Jamshidi 2 (2:2).