Košarkarska logika na strani Jureta Zdovca

Predsednik KZS Roman Volčič bo izvršnemu odboru predlagal kandidata, sprejemljivega za vse.

Objavljeno
14. januar 2014 20.01
iza*Zdovc
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Vloga selektorja košarkarske reprezentance je ena najbolj izpostavljenih javnih funkcij v državi, saj po slehernem porazu ali že ob neprepričljivi zmagi postane tarča ostrih kritik. In čeprav bi se moral zgoditi pravi čudež, da se za krmilo ne bi vrnil Jure Zdovc, znova ugotavljamo, da je postopek izbire bržkone najbolj skrivnosten med vsemi.

Do danes tako javnosti ni bil dostopen niti podatek, kdaj bo izvršni odbor KZS razpravljal o nasledniku Božidarja Maljkovića, še vedno pa pristojni skrivajo podatek, koliko trenerjev je sploh resneje v igri. Tudi predsednik KZS Roman Volčič, ki bo po spremembi statuta samostojno predlagal kandidata 13-članskemu izvršnemu odboru – v prejšnjih primerih si je delil odgovornost z generalnim sekretarjem Iztokom Remsom in direktorjem reprezentance Matejem Avanzom –, kajpada ni želel govoriti o konkretnih imenih. Iz njegovih besed pa lahko razberemo, da je prepričan, da bo njegov kandidat gladko prestal proceduro.

»Niti malo nisem v dvomih. Obetam si, da bo trener, za katerega mislim, da bo najbolje vodil našo reprezentanco v naslednjem tekmovalnem ciklusu, dobil vso potrebno podporo. Menim, da je moj kandidat sprejemljiv za vse. Takšnega, ki bi izzval polemike in razdelil košarkarsko srenjo, si nikakor ne želim ponuditi v glasovanje. Seveda pa se zavedam, da imamo ljudje različne okuse in da se vedno najde nekdo, ki bi storil kaj drugače. Zapletov ni le v absolutističnih ustrojih, kar KZS vsekakor ni,« je zagotovil Volčič.

Če poiščemo trenerja po takšnih merilih, najdemo le enega – Jureta Zdovca. Vodil je namreč Slovenijo že leta 2009 in jo popeljal do 4. mesta na EP, kar je najboljša uvrstitev na enajstih celinskih prvenstvih, in tudi sicer uživa velik ugled zaradi dosežkov v igralski in trenerski karieri. Nenazadnje je tudi Slovenec in odlično pozna razmere v naši košarki, kar sicer ni zapisano v pogojih, a je vse prej kot nepomembno. V primeru, če bi se odločili za Srba Igorja Kokoškova, ki ga košarkarski krogi prav tako omenjajo kot možnega kandidata, bi hitro naleteli na drugače misleče, ki bi lahko preglasili bistvo izbora. Selektor Gruzije na zadnjih dveh EP in pomočnik trenerja Mika Browna pri Clevelandu v ligi NBA sicer uživa veliko podporo Gorana Dragića, s katerim sta uspešno sodelovala v Phoenixu, toda podrejanje okusu igralcev in zahtevam njihovih agentov lahko le izjemoma prinese želeni rezultat.

Roman Volčič je tudi zagotovil, da je pri iskanju upošteval »demografske« razmere v slovenski izbrani vrsti in da bo njegov kandidat znal uresničiti strateški načrt za naslednje tekmovalno obdobje: »Izbral sem najboljšega glede na naša pričakovanja. Polovica pomladitve reprezentance je že za nami in nekaj je bržkone še treba postoriti. Zato se novi selektor ne bo mogel izgovarjati, da je pričakoval, da bo na letošnjem SP vodil zlati slovenski rod. Verjeti mora v moštvo, ki ga bomo lahko poslali v Španijo, na EP 2015 v Ukrajini in na naslednjega velika tekmovanja. Košarkarjev ne poznam tako dobro, da bi vedel, kako se bodo odzvali na imenovanje selektorja. Enim bo verjetno bolj všeč kot drugim, toda pomembno je, da bodo ohranili odnos do slovenskega dresa z letošnjega EP.«