Košarkarski evropski pokal: Olimpija spet zmagala po podaljšku

Košarkarji Uniona Olimpije so se drugič zapored veselili zmage po podaljšku (83:82), prve v gosteh pri Vareseju.

Objavljeno
20. november 2013 18.33
jsu/kosarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Varese - Košarkarji Uniona Olimpije so se očitno specializirali za infarktne končnice. Potem ko so se pred dnevi do druge zmage v ligi ABA dokopali šele za zeleno mizo, ki je priznala trojko Jakova Vladovića v zadnji sekundi obračuna z Budućnostjo, so tudi v šesti tekmi evropskega pokala novi točki - prvi na gostovanjih - vpisali v sklepnih izdihljajih dvoboja z Varesejem. Kot že pred tednom dni v Stožicah proti pariškemu Levalloisu je zmagovalca odločil šele podaljšek, Ljubljančani so s 83:82 zmagali po odločilni trojki štiri sekunde pred koncem Deividasa Gailiusa, ki je bil najučinkovitejši mož na parketu s kar 31 točkami. V prihodnjem dvoboju bodo zmaji, ki so vpisali četrto zmago v sezoni evropskega pokala, v Stožicah gostili Asvel.

Katastrofalna prva četrtina Olimpije

Ljubljančani so prek Alena Omića prvi zadeli, nato pa z medlo igro in številnimi napakami gostiteljem dopustili, da so prešli v vodstvo in nato pridno višali razliko. Po trojkah Achilleja Polonare, Keydrena Clarka in Aubreyja Colemana so ušli s kar 21:6, Aleš Pipan je poskusil z minuto odmora, ki pa se mu ni obrestovala. Domači so imeli več kot polovično uspešen met za dve točki, gostje manj kot tretjinskega.

V drugi četrtini prebujeni Ljubljančani

V drugem delu je bilo na parketu videti povsem drugo Olimpijo, ponovil se je scenarij s prejšnjega medsebojnega obračuna, ko so Italijani prav tako vrhunsko začeli, nato pa jim je hitro pošla sapa in Pipanovi varovanci so Stožice ohranili nedotaknjene. Drugo četrtino so tokrat zmaji dobili s 24:11 in se do odmora približali na zgolj dve točki zaostanka, trojke so prispevali Deividas Gailius, Nebojša Joksimović in Dragiša Drobnjak, izkazal se je tudi Omić s petimi skoki. Na drugi strani je bil najzaslužnejši, da je zasedba Vareseja odšla na glavni odmor z minimalno prednostjo, Aubrey Coleman, ki je v prvi polovici dvoboja prispeval 14 točk (z metom iz igre 5:6).

Že po minuti in pol 3. četrtine zmaji spredaj

Natanko 97 sekund so potrebovali slovenski podprvaki, da so prek Gailiusa po dolgem času spet prišli v vodstvo (40:38). Gostiteljem se je porušil sistem, v sedmih minutah in pol so dosegli pičlih pet točk, Ljubljančani pa so na krilih Joksimovića in Omića višali razliko (51:41). Varese je nazaj v igro vrnila trojka Clarka, v zadnjih treh minutah je za zmaje zadel le Sasu Salin, ki je s trojko poskrbel, da so Pipanovi fantje zadnjo četrtino vendarle začeli s štirimi točkami zaloge.

Pipanova četa v končnici zapravila vse

Manj kot osem minut pred koncem rednega dela so Ljubljančani po novi Finčevi trojki še vodili z udobnih +8 (62:54), po še enem uspešnem metu za tri Gailiusa pa so prednost ob polovici zadnjega dela še oplemenitili za dodatno točko, nato pa znova, kot že nazadnje v Stožicah, zrežirali infarktno končnico rednega dela. Clark je z dvema trojkama Varese približal na -1, s še tretjim njegovim uspešnim poskusom za tri točke pa so gostitelji po dolgem času 52 sekund pred koncem celo vodili (71:69). Z dvema prostima metoma je izenačil Cedric Jackson. Olimpija je imela zadnji napad v četrti četrtini, a je Gailius zadel nekaj trenutkov prepozno.

Odločilna trojka Gailiusa štiri sekunde pred koncem

Ljubljančani so morali torej še drugič zapored v dvoboju evropskega pokala v podaljšek. Pred tednom dni se jim je izšlo proti Levalloisu, tudi tokrat so imeli v končnici več sreče, saj je štiri sekunde pred koncem - po ponesrečenem protinapadu tekmecev - trojko zadel Deividas Gailius, ki se je ustavil pri 31 točkah (in desetih skokih) in bil daleč najučinkovitejši mož pri Olimpiji, s 15 točkami (in devetimi skoki) mu je uspešno sledil tudi Alen Omić, na drugi strani je Clark zmogel 23 točk (pet trojk), Ebi Ere pa eno manj (ob osmih skokih).

Zmaji so tako vpisali četrto zmago v evropski ligi in prvo v gosteh, niz neporaženosti v obeh tekmovanjih, v katerih trenutno nastopajo, pa so podaljšali že na štiri tekme (po dve v evropski ligi in ligi ABA).

VARESE : UNION OLIMPIJA 82:83 (71:71, 50:54, 36:34, 25:10)

Varese: Ščekić 9 (5:6), Coleman 14 (2:2), Clark 23 (2:2), De Nicolao 4 (1:2), Hassell 2, Ere 22 (4:4), Polonara 8 (1:2).

Union Olimpija: Jackson 6 (2:2), Joksimović 9, Salin 6, Gailius 31 (9:13), Bubnić 2, Omić 15 (1:3), Drobnjak 8 (1:2), Stepheson 6 (0:1).

Prosti meti: Varese 15:18, Union Olimpija 13:21.

Met za tri točke: Varese 11:37 (Clark 5, Ere 2, Coleman 2, De Nicolao, Polonara), Union Olimpija 8:17 (Gailius 4, Salin 2, Drobnjak, Joksimović).

Osebne napake: Varese 22, Union Olimpija 22.

Pet osebnih napak: Hassell (37.), Ščekić (39.).