Krka bo močno potrebovala pomoč rojakov

Novomeški košarkarji si bodo v zadnjem kolu lige ABA reševali kožo proti Ciboni, a tudi Olimpija mora ugnati Zadar.

Objavljeno
11. marec 2017 01.11
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Novo mesto – Večni optimisti bi rekli, da je slovenska klubska košarka napredovala. Pred lanskim zadnjim kolom lige ABA je bil Tajfun obsojen na izpad, Krka pa je potrebovala ogromno sreče, da se mu ni pridružila. Letos gori pod petami le Novomeščanom, a zato še bolj kot pred letom. Ne le, da morajo jutri ugnati Cibono, na pomoč jim bo morala priskočiti tudi Union Olimpija v Zadru.

Ironično, Zadrčani so pred letom rešili Krko z zmago nad Sutjesko, ki se je morala posloviti v družbi Šentjurčanov. Letos bo izpadlo le eno moštvo, edina kandidata pa sta lanska »zaveznika«. V njunih dvobojih je bila sicer uspešnejša dolenjska zasedba, a ker se je slabše odrezala proti drugim moštvom, pričakuje dan D na zadnjem mestu z zmago zaostanka. Dvoboj v Novem mestu bo celo nekakšna parada največjih nesrečnežev druge polovice regionalnega prvenstva. Krka je namreč v zadnjih 17 nastopih iztržila le dve zmagi, v Zadru in doma proti Cedeviti, Zagrebčani pa so na visokem 6. mestu, čeprav so od sredine decembra iztržili le eno zmago (nad MZT) v enajstih kolih. Pokonci jih držijo stare zasluge, med njimi domači uspeh nad Krko z 88:65. Takrat je zanje igral tudi 19-letni Ljubljančan Žan Marko Šiško (dosegel je 15 točk brez zgrešenega meta), ki je teden dni pozneje zapustil klub in okrepil slovenskega drugoligaša Ilirijo, medtem ko je prvi Cibonin adut Ante Žižič skoraj istočasno prestopil k evroligašu Darušafaki.

Krkin kapetan Matej Rojc se zaveda, da je njegovo moštvo stisnjeno v kot: »Proti Ciboni šteje le zmaga, zato bo pritisk večji, vendar vemo, da smo se sami spravili v težave. Na dogajanje v Zadru ne bomo mogli vplivati, zato se moramo osredotočiti izključno na našo tekmo.« Trener Simon Petrov dodaja: »Želim si, da bi bil nared tudi oboleli Duško Bunić. Naredili bomo vse, da bi ugnali Cibono, zato upamo na bučno podporo s tribun.«

Da bi zagotovilo regularnost, je vodstvo lige ABA prestavilo tekmo med Krko in Cibono na nedeljo in isto uro kot dvoboj v Zadru. Brez skušnjave pa bržkone le ne bo šlo. Olimpija bi z zmago v dvorani, poimenovani po njenem nekdanjem košarkarju in trenerju Krešimirju Čosiću, resda lahko pomagala rojakom v stiski, hkrati pa pridobila kakšno mesto na sredini lestvici v primerjavi z Mego Leksom, Karpoš Sokoli, FMP in Mornarjem. Toda v primeru izpada Novomeščanov in njihovega enoletnega regionalnega »izobčenja« bi se lahko otresla enega domačega tekmeca v boju za uvrstitev v ligo ABA 2017/18. V njej bosta Sloveniji pripadli dve vstopnici, po spremembi tekmovalnega pravilnika KZS pa naj bi ju prejela finalista končnice DP.

Pari 26. kola lige ABA, danes: Igokea – Partizan (17), Cedevita – FMP (19); nedelja: Krka – Cibona (19), Zadar – Union Olimpija (19); ponedeljek: MZT – Mornar (18), Crvena zvezda – Budućnost (21); odigrano sinoči – Mega Leks : Karpoš Sokoli 82:69.

Pari 21. kola lige Nova KBM, danes: Rogaška – Šenčur GGD (19), LTH Castings – Terme Olimia (20); odigrano v sredo – Krka : Zlatorog 85:78, Sixt Primorska : Union Olimpija 81:87; sinoči – Hopsi Polzela : Helios 87:70 (69:46, 47:27, 20:14 – Ćup 17, Hodžić 15, Čebašek 14; Kyzlink 13, Bolčina 11), Portorož : Tajfun 46:77 (29:66, 20:43, 18:22).