Krka po porazu čaka tekmeca

Košarkarski prvaki in Union Olimpija v četrtfinalu lige Telemach proti Heliosu ali Portorožu.

Objavljeno
29. april 2015 01.39
B. E., šport
B. E., šport
Laško – Ker si je Krka že pred zadnjim nastopom v ligi Telemach za prvaka zagotovila prvo mesto pred začetkom končnice, je lahko zaigrala podobno kot v uvodnem delu DP, v katerem je doživela osem porazov. Precej bolj motiviran je bil Zlatorog, saj je z zmago skočil na 3. mesto, z njega ga lahko zrine le Rogaška z današnjim uspehom v Grosuplju.

Pred torkovim začetkom četrtfinalnih bojev so si lahko prvaki zadnjih petih sezon privoščili predstavo v pisani zasedbi. Zaigrali so brez Malcolma Armsteada, Jasmina Hukića, Alexisa Wangmeneja in Tomaža Bolčine, nekateri drugi nosilci so imeli močno zmanjšane vloge. Chris Booker in Mirko Mulalić sta denimo prebila na parketu le po deset minut, drugi polčas pa sta v celoti presedela. Kljub temu so se morali Laščani, ki še vedno močno pogrešajo izkušenega Gorana Juraka, zelo potruditi, da so dobili soočenje nekdanjih evroligašev in reprizo letošnjega finala pokala Spar. Ko so v 23. minuti pobegnili na 37:27 in pet minut pozneje vodili s 47:38, so si njihovi privrženci bržkone obetali lažje delo, toda po treh minutah igre v zadnji četrtini si je Krka že priigrala prednost 50:49. V zadnjih 53 sekund sta moštvi vstopili pri rezultatu 60:58 za gostitelje, ki so imeli v raztrganem finišu zelo povprečnega dvoboja tudi izdatno mero sreče. Po napakah so jim namreč Novomeščani vneto vračali žogo z enako mero lahkomiselnosti.

Laščani so prevladovali pri skoku z 42:29 (Sašo Zagorac 18) in nadomestili 16 izgubljenih žog (Krka jih je zapravila 14), Aleksandar Ponjavić je zbral 7 skokov, 6 asistenc in 6 dobljenih žog, prvo ime moštva pa je bil vendarle Igor Tratnik z metom za dve točki 8:11, 7 skoki in 2 blokadama. Njegov trener Predrag Milović je bil zadovoljen: »Mislim, da smo povsem zasluženo zmagali. Krka je sicer namenila počitek glavnim igralcem, a zmaga je tisto, kar šteje. Ob tej priložnosti bi rad čestital igralcem za vse, kar so storili v tej sezoni, celotnemu strokovnemu štabu in upravi kluba, ki skrbi, da je s finančne plati vse na najvišji ravni. Če dobiš plačilo natanko na dogovorjeni dan, je vsem veliko lažje delati.« Krkin strateg Aleksandar Džikić je dodal:»Igrali smo tekmovalno, čeprav so priložnost dobili tudi mlajši košarkarji. Erjon Kastrati se je vrnil po dveh mesecih okrevanja in si poškodoval gleženj, a bo nared za končnico, na katero smo osredotočeni.«

S kom se bosta v četrtfinalu pomerili Krka in Union Olimpija, ki ima pred današnjo tekmo s Tajfunom zajamčeno št. 2, bo odločil derbi v ligi za obstanek v Domžalah. Če bo Helios zmagal ali izgubil z manj kot petimi točkami razlike, bo vstopil v končnico kot sedmi na razpredelnici in se bo spopadel do dveh zmag s stožiškim tekmecem, Portorožani pa bi se udarili z branilci naslova. Rogaška si lahko z zmago nad Grosbasketom zagotovi izločilni dvoboj z istim tekmecem, v primeru poraza pa bi jo čakal Tajfun. Potem ko je Maribor Nova KBM v klavrnem slogu izstopil iz lige Telemach in prepustil mesto drugoligaškemu prvaku LTH Castingsu iz Škofje Loke, se bosta Elektra in Hopsi Polzela v dodatnih kvalifikacijah za obstanek pomerila z 2. in 3. v 2. SKL. To sta Terme Olimia iz Podčetrtka in Vzajemci Lastovka iz Domžal.