Krka proti vrhu, Olimpija proti dnu?

Novomeški košarkarji bodo proti Igokei lovili že peto zaporedno zmago v ligi ABA.

Objavljeno
19. november 2016 00.30
Slovenska košarkarska reprezentanca z dnevom odprtih vrat v dvorani Planina v Kranju zaključuje pri del priprav na evropsko prvenstvo. Center Žiga Dimec. Kranj, Slovenija 25.julija 2015.
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Slovenska zastopnika v ligi ABA sta doslej povzročila veliko hude krvi, ker kljub nasprotovanju KZS vztrajata na regionalni sceni, medtem ko le občasno razveselita svoje privržence s privlačno igro. Košarkarjem Krke se bo danes vendarle ponudila priložnost, da se s šesto zmago povzpnejo tik pod vrh lestvice. Težje delo bo imela Union Olimpija, saj bo gostovala pri drugouvrščeni Budućnosti.

Novomeščani so resda doživeli že dva poraza v slovenski ligi Nova KBM (proti Sixtu Primorski in Tajfunu) ter v sredo s težavo ugnali polzelske Hopse, zato pa jim gre v zadnjem času zelo dobro od rok v ligi ABA. Potem ko so v domači dvorani ugnali Zadar in MZT, v gosteh pa Cedevito in Mego Leks, bodo danes poskušali iztržiti še peti zaporedni uspeh. Pričakali bodo prvakinjo BiH Igokeo, ki je doslej zbrala eno zmago manj kot Krka in se zasidrala na sredini razpredelnici na nenavaden način. V domačih Laktaših je bila doslej kos le Olimpiji (s 73:72), na gostovanjih pa so pred njo morali položiti orožje Karpoš Sokoli, FMP in Zadar, medtem ko si je Crvena zvezda komajda rešila kožo z dvema točkama naskoka. V dosedanjih nastopih se je najbolj izkazal branilec James Robinson, s povprečjem 17,7 točke peti najučinkovitejši strelec tekmovanja za Ivanom Marinkovićem (Zadar, 21,4), Antejem Žižićem (Cibona, 21,2), Pierrom Jacksonom (Cedevita, 18,2) in Željkom Šakićem (Cibona, 18,1).

Krka se je z Igokeo doslej pomerila desetkrat in zmagala šestkrat, dobila pa tudi obe tekmi v prejšnji sezoni. Novomeško moštvo še ne bo moglo računati na novinca Darka Jukića, vprašljiv pa je tudi nastop Marka Lukovića in Erjona Kastratija. »Igokea ima dokaj izkušeno moštvo z desetimi dobrimi košarkarji, ki še posebej dobro igrajo v gosteh. Predvsem si želimo, da bi v dvorani Leona Štuklja že od samega začetka vladalo takšno vzdušje, kot je drugem polčasu tekme z MZT. Navijači nam lahko vlijejo dodatno energijo, ki jo bomo zagotovo potrebovali,« poudarja Krkin strateg Dejan Mihevc.

Union Olimpija se bo po včerajšnjem dvoboju za točke DP s Tajfunom, v katerem ni mogla računati na kaznovana Blaža Mesička in Brandona Jeffersona, jutri pomerila z Budućnostjo, ki je doslej doživela le en regionalni poraz, v Skopju proti zadnjeuvrščeni zasedbi Karpoš Sokoli. Spodrsljaj je tako pretresel Podgorico, da je trener Vlado Ščepanović nemudoma odstopil in na klopi ga je zamenjal Ilias Zouros, ki je vodil Grčijo na EP 2011, februarja pa je prevzel skrb za izbrano vrsto Gruzije. Možnosti Ljubljančanov so pičle, toda nič lažje jim ne bo niti v naslednjih dveh kolih, saj se bodo pomerili še s Crveno zvezdo in Cedevito.

Pari 10. kola lige ABA, danes: Mega Leks – Mornar (17), Zadar – Partizan (19), Krka – Igokea (21); nedelja: Budućnost – Union Olimpija (17), Cedevita – Cibona (21); ponedeljek: Crvena zvezda – Karpoš Sokoli (18); odigrano sinoči – MZT : FMP 89:68.

Pari 7. kola lige Nova KBM, danes: Terme Olimia – Šenčur GGD (19), Rogaška – Portorož (19), LTH Castings – Zlatorog (20); nedelja: Sixt Primorska – Helios Suns (17); odigrano med tednom – Krka : Hopsi Polzela 83:80; sinoči – Union Olimpija : Tajfun 88:71 (Oliver 19, Mulalić 15, Janković 13; Grant 12, Sarajlija in Brodnik po 11).