Krka se je s pomočjo Zadra le rešila pred izpadom

Poleg košarkarjev Tajfuna iz lige ABA še Sutjeska, Olimpija po štirih podaljških s Partizanom do končnega 7. mesta.

Objavljeno
08. marec 2016 00.57
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Sutjeska je še ob začetku zadnje minute dvoboja v Zadru vodila s točko prednosti in kazalo je, da se bo z zmago obdržala v ligi ABA. Vendar sta Lovre Bašić in Ante Delaš z natančnim izvajanjem prostih metov le prinesla olajšanje na vseh drugih igriščih. Še najbolj med košarkarje Krke, saj so bili naslednji na vrsti za izpad.

Novomeščani so v Beogradu dali vse od sebe, a so bili nekoliko prekratki v merjenju moči z resnim kandidatom za četrtfinale evrolige. Crvena zvezda je zaostala z 20:25 in prišla do svoje igre šele v drugi četrtini, ki jo je dobila z 18:9. Toda to še ni pomenilo konec Krkinega odpora. V 27. minuti se je približala na 48:50 in ohranila bojno moralo tudi po zaostanku z 48:60 in 58:72. Kakovost je bila vendarle na strani gostiteljev, med katerimi je bil najnevarnejši center Maik Zirbes (za dve 7:8, prosti meti 7:9 in 9 skokov). V dolenjskem moštvu je obetavno začel Matic Rebec (za dve 2:3, za tri 2:3, prosti meti 2:2), a zaradi težav z osebnimi napakami prebil precej časa na klopi. Slednjič pa je imel 16. poraz srečen pridih za Krko, ki je zaradi slabšega izkupička v soočenjih z MZT in Metalcem pristala na 12. mestu. Toda zbrala je le eno zmago manj kot Union Olimpija, ki je zaradi boljše razlike v koših v primerjavi s Cibono in Igokeo sedma.

V Tivoliju se nastopajočim košarkarjem nikakor ni mudilo končati regionalne sezone. Pod prho so se podali šele po štirih podaljških in 60 minutah zanimive igre. Bolje so začeli Ljubljančani ter tudi brez Saša Zagorca in Blaža Mesička vodili z 20:9 in 42:28, a je Partizanov dirigent Jamar Wilson poskrbel, da so gledalci videli pravi maraton. Če je v Beogradu nasul v Olimpijin koš 21 točk, je včeraj dosegel še 20 točk več (za dve 10:16, za tri 4:9, prosti meti 9:12), zbral pa še 7 skokov in 6 asistenc. Odhod Zacka Wrighta v Rusijo je učinkovito izkoristil tudi drugi organizator črno-belih Aleksandar Cvetković, zelo razpoložen pa je bil še krilni center Kevin Jones (32 točk in 11 skokov). Partizanova trojica je zbrala kar 92 točk, nadomestila slabši dan Eda Murića in spravila v težave stožiško moštvo. V 36. minuti so gostje vodili že s 66:58, toda Sava Lešić (31 točk in kar 21 skokov), Miha Lapornik (25) in Ronalds Zakis (15 točk in 8 skokov) so se pravočasno pobrali.

Ob koncu rednega dela tekme je Unionu Olimpiji »pomagal« Murić, saj je izkoristil le enega od štirih prostih metov in omogočil Dawanu Robinsonu, da je izenačil. V prvem podaljšku je bil spretnejši Partizan, saj je zaostajal že s 77:83, v drugem dodatku pa je bil bližje zmagi. V tretjem »bisu« je Wilson izničil prednost gostiteljev 105:101, nato pa je le padla končna odločitev. In tragični junak je bil Wilson, ki je tik pred iztekom igralnega časa zgrešil neoviran met iz prodora, nato pa še dva prosta meta. Utrujenost je očitno storila svoje. Jones je denimo prebil na parketu 55 minut, Lešić 53, Wilson pa 51. »Čudna tekma. Nikoli v življenju še nisem odigral štirih podaljškov. Nekoliko premehko smo začeli in Olimpija je dobila krila. Na koncu je bilo težko, imeli smo le dva razpoložena moža,« je priznal Murić. Tajfun se je medtem poslovil od lige ABA z 12. zaporednim porazom. V Šentjurju sta obe moštvi zadeli po 12 trojk, gostitelji so prevladovali v skoku (32:24), vendar je imela Igokea na voljo 15 prostih metov več, kar je bilo ob tesnem razpletu odločilnega pomena. Slovenski prvaki so popustili predvsem v tretji četrtini, ki so jo izgubili s 14:26, tako da sta izpuhteli v prazno dobri predstavi Sandija Čebularja in Stanka Sebiča. B. E.