Krka vendarle dočakala veliki trenutek

Novomeški košarkarji po šestih naslovih slovenskega prvaka prvič osvojili pokal Spar.

Objavljeno
09. februar 2014 00.31
Posodobljeno
09. februar 2014 08.00
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Maribor – V 12. nastopu na zaključnem turnirju slovenskega pokala in četrtem v velikem finalu je košarkarjem Krke le uspelo. Osvojili so še zadnjo domačo lovoriko, ki so jo pogrešali v svoji zakladnici, hkrati pa preprečili svoji ogorčeni tekmici Unionu Olimpiji, da bi zaokrožila svojo zbirko pokalnih trofej na nedosegljivih 20. In to v velikem slogu.

Včerajšnja odločilna tekma je imela povsem drugačen potek kot decembrsko soočenje najboljših slovenskih moštev v ligi ABA, ki so ga Novomeščani z izdatno mero sreče dobili šele po podaljšku. Imela pa je istega junaka – Eda Murića. Krkin kapetan je podobno kot pred dvema mesecema spravil v žep najnevarnejšega strelca stožiškega moštva Deividasa Gailiusa, na drugi strani igrišča pa bil najbolj zavzet pri polnjenju obroča branilcev naslova. In ker je imel ob sebi še nekaj razpoloženih soigralcev, predvsem izjemno motiviranega Sanija Bečiroviča, ki je prejel priznanje za najboljšega košarkarja turnirja, pa tudi Jako Klobučarja in Zvonka Buljana, je bila pot do pokalnega prvenca na stežaj odprta. Union Olimpija, ki se je krepko namučila že v petkovem polfinalu s Heliosom (59:57), je začela razpadati že sredi druge četrtine, in ker njena letošnja zasedba ne slovi ravno po psihološki trdnosti, je bila obsojena na visok poraz.

Ljubljančani so zadnjič vodili z 8:7, v 11. minuti so resda zaostajali le za točko (23:24), toda iz njihove igre ni bilo težko razbrati, da se jim obetajo težki trenutki. V njihovih akcijah je bilo premalo soli, neizdelani meti so vse bolj poredkoma zadeli cilj, medtem ko so se izgubljene žoge kopičile. Novomeška obramba je namreč odlično opravila svoje delo in omogočila izhodišče za številne nasprotne napade, skok (ob polčasu 16:9, na koncu) pa je bil prav tako dolenjska domena. Pri rezultatu 35:28, ko se je tekma začela lomiti, je Edo Murić že dosegel 13 točk brez zgrešenega poskusa, Gailius pa je zadnjič zadel iz igre v – 2. minuti. Potem ko so državni prvaki zadnjih štirih sezon odšli na glavni premor s prednostjo 13 točk, so se že lahko pripravljali na sproščeno ekshibicijo v nadaljevanju. Razbita stožiška vojska se sicer ni predala niti pri zaostanku 25 točk iz 24. minute (38:63), toda njihov odpor je bil pravzaprav le agonija. Krka je bila včeraj boljša za dva razreda, manjši padec si je privoščila šele v končnici tekme.

Krkin trener Aleksandar Džikić je po dvoboju skrivnostno izginil, vtise zmagovalcev pa je z veseljem povzel Jaka Klobučar: »Zelo smo veseli, da smo Krki prinesli prvo pokalno lovoriko. Od uvodne sekunde tekme smo vedeli, kaj hočemo, in nismo dovolili Olimpiji, da bi uveljavila svojo igro. Na žalost v finišu nismo dokončali dela, ampak smo popustili.« Olimpijin strateg Aleš Pipan je priznal, da so Novomeščani pokazali več: »Zaslužijo si čestitke. Izkoristili so napake naših košarkarjev, ki niso imeli odgovora za tekmečevo agresivno igro. Želeli smo se pobrati, toda v naši igri je bilo preveč slabosti.«