Krka za tretjo zaporedno lovoriko pustila Lastovko na 33 točkah

Novomeški košarkarji so še tretjič zapovrstjo ugnali vso konkurenco v pokalu Spar. Za MVP izbrali Luko Lapornika.

Objavljeno
21. februar 2016 21.05
KOŠARKA Krka - Lastovka
J. P.
J. P.

Ljubljana - Košarkarji Krke so še tretjič zapored zmagovalci slovenskega pokala Spar. V finalu sklepnega turnirja v Tivoliju niso imeli pretiranih preglavic s presenetljivim tekmecem, domžalsko Lastovko so zlomili z zelo čvrsto obrambo in jo odpravili s 66:33 (52:21, 38:17, 17:10). Novomeščani so tako v svojo vitrino postavili že štirinajsto lovoriko s tekmovanj pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije - sedemkrat so bili državni prvaki, štirikrat osvojili superpokal, danes so dodali še tretjo pokalno trofejo. Lastovka, v tej sezoni novinka v ligi Telemach, se je kajpak prvič dokopala do finala pokala Spar.

Dvomov o zmagovalcu pred tisočglavo množico pod Rožnikom ni bilo niti za trenutek. Varovanci tenerja Vladimirja Anzulovića (ta je, zanimivo, lani na klopi Črnomlja v četrtfinalu pokala Spar klonil ravno proti Krki), ki so na poti v finale odpravili Helios Suns in državne prvake, košarkarje Tajfuna, so si že do glavnega odmora zagotovili udobnih 21 točk zaloge, ki so jo v nadaljevanju le še oplemenitili. Doslej še nobeden od finalistov ni dosegel manj kot 50 točk, kolikor jih je zmogla poražena ekipa v prvi izvedbi slovenskega pokalnega tekmovanja, Tinex Medvode (poraz proti tedanjemu Smeltu Olimpiji s 50:108). Lastovka je sicer svoje dosegla že s prebojem v finale, potem ko je ta teden na kolena spravila Hopse in Zlatorog.

Za najkoristnejšega igralca petnajste izvedbe pokalnega tekmovanja so izbrali 27-letnega krilnega igralca Krke Luko Lapornika. Še zanimivost: Lastovka je v finalu za svoj prvi koš v drugem polčasu potrebovala neverjetnih slabih osem minut.

»Nismo mogli bežati pred vlogo favorita. Čestitke obema ekipama, tudi Lastovki, ki je spisala lepo zgodbo za slovensko košarko, saj v njenih vrstah igra kar nekaj mladih fantov. Vprašanje pred tekmo je bilo, ali bomo motivirani, a ko je v igri lovorika, to sploh ne sme biti vprašanje,« je pod doseženo črto potegnil trener Krke Vladimir Anzulović.

»Dvoboj je morda navzven izgledal lahek, a za nas ni bil. V glavah smo se morali pripraviti nanj in ne začeti z mislijo, da smo pokalno lovoriko že osvojili, saj bi se lahko opekli, kot so se nekateri predhodniki. Soigralcem moram čestitami za pristop, ki je bil enak kot v polfinalu. Agresivna igra nas je pripeljala do naslova,« je pojasnil Luka Lapornik, ki je bil s 13 točkami tudi najučinkovitejši mož finala, med strelce pa so se vpisali vsi Krkini igralci.

»Zelo sem vesel za fante, ki so sicer zelo utrujeni, saj je bila zanje to že peta tekma v dobrem tednu dni. Realno gledano je zanje to, ob treningih, preveč. V finalu nas je zmanjkalo, za nameček smo pokazali preveč spoštovanja do nasprotnika, ki je igral agresivno in bil na nas odlično pripravljen. Igralcem nimam česa očitati, morda zgolj to, da so se obračuna lotili premehko. Skozi dvoboj je to težko popraviti,« pa je strnil vtise še Andrej Žakelj, trener Lastovke, pri kateri je bil z osmimi točkami najučinkovitejši Mensud Julević.

KRKA : LASTOVKA 66:33 (52:21, 38:17, 17:10)

Dvorana Tivoli, gledalcev 1100, sodniki D. Javor (Ljubljana), Majkič (Hrastnik) in Nedović (Kranj).

Krka: M. Rebec 8, Tratnik 7, Ivanov 6 (4:4), Sinovec 3, Rojc 5 (2:2), Lalić 6 (2:4), Tomič 2 (0:2), Mulalić 3 (1:2), Kastrati 9, Dimec 2, Polutak 2 (2:2), L. Lapornik 13 (2:3).

Lastovka: Percel 4 (2:2), Novak 4, Šaškov 7 (1:4), Mlakar 3, Pušič 1 (1:2), Julević 8 (1:2), Janc 5 (1:2), Rizvić 1 (1:2).

Prosti meti: Krka 13:19, Lastovka 7:14.

Trojke: Krka 9:19 (L. Lapornik 3, M. Rebec 2, Tratnik, Sinovec, Rojc, Kastrati), Lastovka 4:24 (Šaškov 2, Julević, Mlakar).

Osebne napake: Krka 23, Lastovka 24.