Krka zgled zrelosti, Olimpija nezrelosti

Novomeškim košarkarjem že peta zmaga v ligi ABA, Ljubljančani izgubili že dobljeno proti novincu.

Objavljeno
03. november 2014 00.51
Košarka Olimpija - Metalac 1.novembra 2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – S skoraj identičnim izidom sta se končala slovenska nastopa v 6. kolu lige ABA, toda med njima je ogromna razlika. Krka ni blestela, a je z minimalistično zmago v Sofiji pokazala lepo mero zrelosti. Union Olimpija je očitno njeno nasprotje, saj se je spet grdo poigrala s svojim imenom in izgubila že dobljeno.

»Smo boljši na papirju, a smo izgubili preveč žog. Toda pomembno je, da smo zmagali,« je priznal novomeški trener Aleksandar Džikić, potem ko je njegovo moštvo vodilo največ z sedmimi točkami prednosti in poldrugo minuto pred koncem zaostajalo za Levskim za tri točke. »Igrali smo katastrofalno, predvsem v drugem polčasu,« pa je bil kratek Olimpijin strateg Aleš Pipan, a z enim povsem točnim stavkom povedal vse. Po taki predstavi se kajpada ni mogel ogniti lepemu delu krivde. Njegovi košarkarji so sredi druge četrtine imeli že 18 točk naskoka in možnost, da bi dokončali delo pred glavnim premorom. V 23. minuti pa so še vedno vodili s 50:33. »Končno mirna tekma. Tega ne more zapraviti nihče,« so ocenili gledalci, ki so upravičeno menili, da novinec v regionalni ligi še zdaleč ni dovolj kakovosten za zasuk. A kaj, ko so večino dela opravili kar domači igralci. V zadnjih 17 minutah so zaostali z 19:37 za zadnjim na lestvici, ki ga je Krka odpravila s 30 točkami razlike.

Novomeščani so bili v Sofiji manj natančni kot gostitelji (izkoristili so 40,6 odstotka metov iz igre, gostitelji 46,3 in ob tem zadeli štiri proste mete več), a so po zaslugi dobljenega skoka (38:30) in 18 izgubljenih žog Levskega imeli na voljo kar 15 poskusov več. Tako kot običajno je najprej najmočneje vlekel Malcolm Armstead (za dve 6:13, ta tri 2:6), ki pa je neredko pretiraval s posamičnimi akcijami, zato je bil dragocen učinek Mirka Mulalića (za tri 4:4), Chrisa Bookerja (za dve 7:10 in 6 skokov) in Nebojše Joksimovića, ki so dosegli tudi odločilne koše v končnici izenačene tekme. Marsikaj pa bi bilo lažje, če bi kakšno točko prispeval tudi Jasmin Hukić (iz igre 0:5 v 27 minutah) in če bi Krka izkoristila še kakšen poskus od daleč. Če odštejemo Mulalićeve trojke, je bil njen met izza črte le 2:19.

Prepelič ni prinesel sreče

Olimpiji ni pomagal niti Klemen Prepelič, ki bo po besedah direktorja kluba Matevža Zupančiča ostal v Stožicah »vsaj do konca sezone in do nadaljnjega igral brezplačno.« Banvitova odpravnina za predčasno prekinitev triletne pogodbe mu očitno to dopušča, v soboto pa se mu je ponudila priložnost, da bi prinesel zmago, toda njegov zadnji met ni zadel cilja. Vse skupaj pa bi lahko bilo manj dramatično, če bi Ljubljančani znali odigrati dva vsaj približno (s)podobna polčasa. V prvem so se prikupili občinstvu z dinamično in učinkovito igro, drugi pa je bil negledljiva nočna mora. Po glavnem premoru so metali iz igre 5:24 (za dve 5:16, za tri 0:8), zgrešili 12 prostih metov in zapravili osem žog, za kar so krivi vsi. Košarkarji, ker niso bili niti podobni profesionalcem, njihov trener pa, ker po nizu menjav ni več našel prave peterke in taktike.

Marko Marinović je bolj dušil igro, kot razigraval soigralce, a je prebil preveč časa na parketu. V igro je denimo vnovič vstopil pri 61:53 in se vrnil na klop pri 64:66, kostanje iz žerjavice pa je moral reševati Luka Rupnik, ki je pred tem zadnjič igral v 14. minuti. Povsem hladen je moral svojo epizodo opraviti tudi Paolo Marinelli, medtem ko si je Halil Kanacević po solidnem prvem polčasu drugega ogledal s klopi. Mirza Begić (v drugem polčasu 14 točk) je bil premalo za uspeh, pa čeprav ne pomnimo, da bi v Ljubljani kdaj zmagal skromnejši gost. Srčni košarkarji Metalca so prvič nasploh odnesli točki iz slovenske metropole, saj so v letih 1973-79, ko so bili člani prve jugoslovanske lige, šestkrat poraženi zapustili Tivoli. Toda z bratoma Brankom in Zoranom Kovačevićem je bil zelo neugodni v domačem Valjevu, kjer je Olimpija zmagala le enkrat (s 96:84), ko so v njenih vrstah zablesteli Vinko Jelovac (39), Krešimir Ćosić (20), Joško Papič (19) in Franci Volaj (12).

»Ko nismo izkoristili priložnosti, da bi strli odpor Metalca, se je v moštvo naselil strah. Kdor zgreši 19 prostih metov, si niti ne zasluži zmage. Zdaj bi bilo najlažje popljuvati igralce, toda ne mislim, da je Marinović vzrok poraza. Zaradi Rupnikove neposlušnosti in cirkusantskih avantur nismo pričakali polčasa s +20,« je vztrajal Pipan. Toda če je šlo za pedagoški ukrep, zakaj je neodgovornega branilca vrnil v igro v najtežjih trenutkih?