Krki že regionalna vstopnica, toda za katero ligo?

Z rojstvom Premier lige pod nadzorom FIBA bi se moštva uvrščala v evropske pokale prek DP, a le v kvalifikacije.

Objavljeno
28. april 2015 10.36
Košarka Krka Olimpija Luka Lapornik Christopher Monroe Booker in Klemen Prepelič 18.4.2015 Novo Mesto
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Že pred današnjo uvodno tekmo 10. kola z Zlatorogom so si košarkarji Krke zagotovili prvo mesto v ligi Telemach za prvaka in prednost tekme več v domači dvorani v vseh dvobojih končnice. Prav tako so si že prilastili prvo slovensko vstopnico za regionalno sceno. Toda za ligo ABA ali novo Premier ligo?

Zmeda v evropski klubski košarki se stopnjuje ob novih informacijah, ki vsakodnevno prihajajo na plano. Potem ko je liga ABA dobila soglasno podporo klubov in se lotila preobrazbe upravljalskih razmerij, ki so šla tako v nos vodilnim možem FIBA in nekaterih nacionalnih zvez, se je v skoraj konspirativnih okoliščinah začela rojevati njena različica. Pred dnevi je Slovenijo obiskal Bolgar Kosta Ilijev, pri FIBA odgovoren za razvoj košarke 3:3, ter zastopnikom Krke in Uniona Olimpije predstavil projekt, pri katerem so očitno uporabili malo domišljije. O tem priča že ime Premier liga, ob katerem pomislimo na angleško nogometno prvenstvo, še bolj pa smernice tekmovanja. Pravilnik je domala kopija tistega iz lige ABA, le da bi v novorojencu sodelovalo le 12 moštev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, BiH, Črne gore in Makedonije.

»Zakaj izumljate toplo vodo, saj to vse že imamo? In še več, kajti v novem ustroju ne bi imeli glavne besede klubi, pač pa nacionalne zveze, medtem ko bi lahko FIBA na sleherno odločitev izrekla veto,« je bilo logično vprašanje, s katerim se je moral soočiti Ilijev, ki je lahko le odgovoril, da bo Premier liga uživala priznanje FIBA. Potrdil je, da bo imela sedež v Črni gori in da naj bi poslovala po tamkajšnjih zakonih. Imen članov operativnega vodstva ni razkril, prav tako pa še ni jasno, kako bi na leto zbrali vsaj 750.000 evrov za delovanje lige. Vsak klub bi moral plačati po 20.000 evrov varščine, in ker pokroviteljev ni na obzorju, bi nacionalne zveze prispevale za zagon in prvo sezono po 200.000 €. Podatek je seveda sprožil revolt tudi v slovenskih klubih, saj ocenjujejo, da bi lahko KZS v današnjih težkih časih vložila denar v razvoj košarke pri nas. Kot pravijo, klubi nimajo nikakršne gmotne koristi niti od tega, da imata liga Telemach in pokal Spar svoja pokrovitelja.

Če bi zamisel o Premier ligi padla na plodna tla in bi pritegnila najboljše klube iz regije, ki zaenkrat trdno vztrajajo na strani lige ABA, bi državna prvenstva postala odskočne deske za evropske pokale. Seveda, če bo FIBA dobila tudi bitko z ULEB, ki bo precej trši oreh. V dve novi tekmovanji bi vključili 88 moštev, številčno razmerje pa bi bilo precej manj ugodno v korist »velikih« držav kot zdaj. Toda večina bi se morala zadovoljiti le s kvalifikacijami, saj bi se v glavni del nove »evrolige« prebilo kvečjemu 24 zasedb. Marsikdo se je v hipu zamislil, saj bi sprememba poleg načelnega upanja na uspeh prinesla tudi precejšnje tveganje. Slovenski prvak bi moral denimo vložiti veliko denarja v sestavo konkurenčnega moštva in biti na vrhuncu forme že oktobra, zato da bi imel zagotovljeni le dve evropski tekmi, eno na domačem parketu. Če bi se uvrstil v naslednji krog, bi ga čakala še dva nastopa, čim bi mu spodrsnilo v kvalifikacijah, pa bi mu ostale preglavice zaradi drage zasedbe. Kosta Ilijev je prav tako potrdil, da FIBA le ne bo na široko odprla vrat vsem. Klubi bodo morali izpolnjevati številne pogoje, med drugim infrastrukturne, kar bi lahko pomenilo težave za Krko.

Sanjskih preskokov na bolje torej ni pričakovati. Nenazadnje so vodilni možje ULEB preizkusili domala vse možne različice evrolige, preden so se zaradi realnih razmer in zakonitosti tržišča usmerili k zapiranju sistema ter privilegije za največje klube. Če jih bo FIBA želela privabiti na svojo stran, bi jim morala za prekinitev dolgoročnih pogodb ponuditi vrtoglave zneske, in za majhne bi vnovič ostale le drobtinice. Pa četudi bi se uresničila domala pravljična napoved, da bi lahko med vse klube porazdelila kar 150 milijonov evrov, skoraj petkrat več, kot ima zdaj na voljo Ulebova evroliga.