Slovenija v kvalifikacijah za EP 2017 z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom

FIBA Europe je v Münchnu izžrebala kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo 2017. Slovenija v skupini E.

Objavljeno
22. januar 2016 11.22
Š. Ro., J. P.
Š. Ro., J. P.

Ljubljana - Evropska košarkarska organizacija Fiba Europe je v Münchnu danes izžrebala skupine kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2017. Slovenija je iz prvega kakovostnega bobna pristala v skupini E, skupaj z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom.

Na eurobasket, ki bo potekal na Finskem, v Romuniji, Turčiji in Izraelu, se bo uvrstila prvouvrščena reprezentanca iz vsake od sedmih skupin in še štiri drugouvrščene. Že predhodno so uvrščene vse štiri gostiteljice, že znana udeleženca OI 2016 Španija (evropski prvak), Litva (evropski podprvak) ter udeleženke kvalifikacijskih turnirjev za igre v Riu, ki so se na EP 2015 uvrstile od 3. do 9. mesta (Francija, Srbija, Grčija, Italija, Latvija, Češka in Hrvaška). Kvalifikacije bodo potekale od 31. avgusta do 17. septembra.

»Dobili smo solidno skupino, za katero pa je težko reči, ali bi bila lahko boljša ali slabša. Ukrajina je po mojem mnenju glavni tekmec za prvo mesto, medtem ko Bolgarije in Kosova ne poznam dobro. Dvobojev bo malo, zato bo vsak pomemben, še posebej gostovanja. Zdaj nas čaka organizacija priprav, ki je stekla že v Münchnu, kjer smo se dogovorili za nekaj pripravljalnih obračunov, o katerih pa bomo javnost obvestili, ko bo vse skupaj tudi uradno,« je poudaril športni direktor Matjaž Smodiš.

Novi selektor Igor Kokoškov pa ga je dopolnil: »V kvalifikacijah ni lahkih tekem, pritisk zmage je prisoten na vsaki, a slovenska reprezentanca mora biti na to pripravljena in ne sme bežati od vloge favorita v skupini. Še največ podatkov imam o Ukrajini, ki je že dolgo na mednarodni sceni, o Bolgariji in Kosovu pa je ta hip težko karkoli reči, saj ne vem, v kakšnih postavah bosta nastopala. Gostovanja bodo naporna, nacionalni ponos tekmecev pa bo, tudi zaradi političnega položaja v njihovih državah, izjemno velik. A nič ne de, naša filozofija in psihološka priprava morata biti usmerjeni izključno v nas same. Izbrati moramo kar najboljšo zasedbo, pri čemer upam, da bodo igralci zdravi in visoko motivirani, saj bo treba na vsaki tekmi po zmago.«

Kvalifikacije za eurobasket 2017:

Skupina A: Belgija, Islandija, Švica, Ciper.

Skupina B: Nemčija, Nizozemska, Avstrija, Danska.

Skupina C: Rusija, BiH, Švedska.

Skupina D: Poljska, Estonija, Belorusija, Portugalska.

Skupina E: SLOVENIJA, Ukrajina, Bolgarija, Kosovo.

Skupina F: Gruzija, Črna gora, Slovaška, Albanija.

Skupina G: Makedonija, Madžarska, Velika Britanija, Luksemburg.

Termini tekem:

Sreda, 31. avgusta
Sobota, 3. septembra
Sreda, 7. septembra
Sobota, 10. septembra
Sreda, 14. septembra
Sobota, 17. septembra