Maljković ostaja slovenski selektor

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije se je odločil, da Božidar Maljković ostaja slovenski selektor.

Objavljeno
12. december 2011 18.54
Posodobljeno
12. december 2011 19.13
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Strokovni svet Košarkarske zveze Slovenije je na novembrski seji obravnaval poročila obeh članskih reprezentanc in mlajših selekcij, danes pa je to poročilo preučil se IO KZS in se odločil, da bo na čelu slovenskih košarkarjev še naprej Božidar Maljković.

Ko je srbski strokovnjak sedel na slovensko klop, so mnogi pričakovali medaljo z evropskega prvenstva v Litvi ali vsaj uvrstitev na olimpijske igre, kar pa slovenski reprezentanci ni uspelo. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, v vodstvu KZS Maljkoviću še naprej zaupajo, piše STA.

Volčič: Za neuspeh na EP krive odpovedi ključnih igralcev

»Na današnji seji je poleg drugih zadev IO obravnaval tudi poročilo strokovnega sveta o delu vseh reprezentanc. In to, kar večino najbolj zanima, tudi o delu in rezultatih moške članske reprezentance. Po analizi vseh skupaj in po precej obširni debati je IO sprejel sklep, da se nadaljuje z obstoječim selektorjem in da se zastavi načrte za prihodnje, da se potegne nauke iz obstoječe zgodbe in da se v največji meri nadaljuje v leto 2012 in naprej,« so bile prve besede predsednika KZS Romana Volčiča, ki je še dodal, da slovenska ekipa ni dosegla tekmovalnega cilja, a to - po njegovem - zaradi objektivnih razlogov, ki se skrivajo v odpovedi nekaterih ključnih igralcev.

Kljub številnim odpovedim košarkarjev pred nekaterimi največjimi turnirji pa v prihodnje vodilni na KZS ostajajo optimistični. Zavedajo se, da je EP na domačih tleh dodaten motiv za vsakega igralca, ki čuti pripadnost reprezentanci, predsednik Volčič pa je prepričan, da bo teh odpovedi v prihodnosti manj.

Ne želijo zapreti vrat reprezentance nobenemu košarkarju

S tem, ko se Slovenija ni uvrstila na olimpijski turnir, ostaja brez večjega tekmovanja v naslednjem koledarskem letu. To je bilo eno od ključnih vprašanj, a v tej smeri na KZS že razmišljajo.

»S tem vprašanjem smo se v zadnjih tednih, tudi mesecih veliko ukvarjali. Najprej smo želeli počakati na to, da tudi uradno dobimo evropsko prvenstvo do 20 let. Cilj je, da po končanem EP, ki bo v Sloveniji med 12. in 22. julijem, naredimo nek tritedenski cikel priprav, ki naj bi se končal do 15. avgusta. Namreč merimo na pripravljalne tekme z reprezentancami, ki 15. avgusta začenjajo kvalifikacije za EP v Sloveniji. Naša želja je organizirati en močen turnir v Ljubljani. Prioritetno spet z ekipami nekdanje skupne države,« je povedal direktor reprezentanc Matej Avanzo, ki je izpostavil, da vodstvo čakajo tudi pogovori s slovenskimi igralci, ki kandidirajo za dres z državnim grbom, nobenemu košarkarju pa ne želijo zapreti vrat reprezentance.