Laščani in Slatinčani želijo spremeniti ritem

Helios in Hopsi Polzela danes na domačem parketu za polfinale lige Telemach.

Objavljeno
08. maj 2014 11.46
All stars v grosupljem. Grosuplje,Na sliki Rebec.29. 12. 2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – V uvodnih osmih tekmah četrtfinala lige Telemach so šestkrat zmagala domača moštva, v gosteh sta bili uspešni le Krka in Union Olimpija, ki sta si že zagotovili napredovanje. In če bi obveljal dosedanji trend, bi v polfinalu dobili identična para kot na letošnjem sklepnem turnirju pokala Spar: Krka – Hopsi Polzela in Union Olimpija – Helios.

Košarkarji Zlatoroga in Rogaške se kajpada ne strinjajo s takšnim scenarijem, saj so prepričani, da lahko pripravijo »break«. Statistika jim resda ne govori v prid, saj v tej sezoni še niso zmagali na Polzeli oziroma v Domžalah, čeprav je vsako moštvo imelo po tri priložnosti v časovnem razponu sedmih mesecev. Laščani in Hopsi so skupno odigrali kar šest tekem in si razdelili izkupiček, v merjenjih moči med Heliosom in Rogaško pa so bili doslej uspešnejši Domžalčani s 4:2. Številke vendarle razkrivajo le delček zgodbe. Če se bo Slatinčanom drevi uresničila želja, se bodo oni prebili med elitno četverico DP, čeprav bodo pri interni primerjavi s četrtfinalnim tekmecem le znižali skupni zaostanek.

»Tokratna tekma bo za nas najpomembnejša v celotni sezoni. Med moštvoma razumljivo ni nikakršnih skrivnosti, prednost Heliosa bosta domače igrišče in večja ponudba košarkarjev. Vseeno upam, da bodo zdržali tudi naši fantje. Menim namreč, da bo zmagovalca odločila dnevna forma igralcev,« razmišlja trener Slatinčanov Damjan Novaković. Med njegovimi varovanci sta bila v prvih četrtfinalnih tekmah najučinkovitejša branilca Jure Pelko (povp. 13) in Sandi Čebular (11), ki je v sezoni 2011/12 branil barve Heliosa in bil njegov peti strelec v ligi ABA s povprečjem 5,1 točke.

Pri Heliosu je v četrtfinalu doslej največ prikazal 19-letni organizator igre Matic Rebec (14 točk in 5,5 asistence), na katerega je vrgel oko tudi selektor Jure Zdovc, le malo pa za njim zaostajata centra Đorđe Majstorović (13,7) in Blaž Mahkovic (12,5). Njihov trener Zmago Sagadin jih kljub denarnim težavam poskuša ohraniti v dosedanjem ritmu: »Slatinčani živijo in delajo v urejenem okolju. V torek smo imeli slab dan, saj smo začeli igrati šele, ko je razlika narasla na 20 točk, zato upam, da bomo na domačem parketu igrali bolj odločno. Naše misli sicer niso najbolj osredotočene zaradi nemogočih razmer v klubu, a upam, da bomo strnili sile in pokazali vse, kar znamo. Verjamem, da smo to sposobni.«

Še bolj omejeno kadrovsko ponudbo imajo Hopsi, zato bo večina pogledov usmerjenih v veterana Gorana Jagodnika, ki je Zlatorogu v prvih tekmah četrtfinala natresel v povprečju 19 točk in dodal 9,5 skoka, ter centra Alexisa Wangmeneja (14,5). Z zelo podobnimi številkami se lahko pri Zlatorogu ponašata Milan Milošević (19,5 točke in 7 skokov) in Goran Jurak (14 točk in 8 skokov). »Zmagovalec se bo uvrstil v polfinale DP in k temu ne morem dodati ničesar, razen vabila gledalcem, naj nam pomagajo k uresničitvi želja,« pravi trener Zlatoroga Jernej Kobale, njegov laški kolega Predrag Milović pa dodaja: »Pričakujem podobno tekmo, kot sta bili zadnji dve. Vsi v klubu se zavedamo, kaj nam lahko prinese. Ni namreč vseeno, če končaš sezono v četrtfinalu ali v polfinalu.«

Para tretjih tekem četrtfinala: Hopsi Polzela – Zlatorog (17.30), Helios – Rogaška (20).