Laščani so še drugič speljali Olimpijo na led

Ljubljančanov ni izučil pokalni poraz z Zlatorogom, Krka tudi z zadržanim Armsteadom zanesljivo kos Rogaški.

Objavljeno
02. april 2015 01.08
Krka vs Rogaška. Na sliki Mirko Mulalić(9). Novo mesto, 01,04,2015
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Lekcije minulih mesecev so košarkarje Krke izučile, saj so v 3. kolu lige Telemach zanesljivo premagali vodilno Rogaško, Union Olimpija pa je šla v Laškem še drugič na led. Pred dobrim mesecem se je opekla v pokalnem polfinalu, sinoči pa jo je Zlatorog vnovič prekosil, pa čeprav tokrat ni imel Gorana Juraka.

Laščani so razveselili svoje privržence z zelo okleščenim kadrom, saj so odigrali celotno tekmo le s sedmimi možmi. Kljub temu pa jih je kar pet doseglo vsaj 12 točk, tako kot med pokalnim soočenjem pa so stopnjevali ritem. Izgubili so le prvo četrtino, nato pa odločili sebi v prid naslednje tri dele tekme, zadnjega kar z 28:18. To je dokaz, kakšna je bila obramba Ljubljančanov, ki so v 18. minuti vodili z 42:33, sedem minut pozneje pa s 57:47. Toda ko je bilo najpotrebnejše, so Sašo Zagorac, Miha Lapornik, Igor Tratnik & Co. prikazali veliko več energije in želje po uspehu. V 35. minuti so prevzeli vodstvo s 66:65 in prednost brez težav ubranili, kot da bi oni imeli v nogah kopico mednarodnih preizkušenj in ne gostje. Moštvi sta slednjič imeli identičen izkupiček pri metih za dve točki (22:37), Zlatorog je z desetimi poskusi manj zadel eno trojko več (8:16 v primerjavi s 7:26) in bil natančnejši pri prostih metih. Kljub vidnemu višinskemu primanjkljaju pa je pri skokih zaostal le s 33:34.

Krkin trener Aleksandar Džikić je pred začetkom lige za prvaka zagotovil, da v njej ne bo neporaženih moštev, in njegove besede so se uresničile že po treh kolih. K povečanju gneče na lestvici so včeraj prispevali svoj delež tudi njegovi košarkarji, ki so storili tisto, kar pred tem ni uspelo Zlatorogu in Tajfunu. Rogaško so spravili na kolena predvsem z dobro igro v tretji četrtini, v kateri so vodili že s 65:47. Dvoboj med najboljšima strelcema lige ABA in slovenskega DP je sicer prepričljivo dobil Sandi Čebular s 16:2, saj je Malcolm Armstead med svojo 28-minutno epizodo deloval dokaj nezainteresirano in metal le 1:7. Vendar je imel dovolj razpoloženih soigralcev. Novomeški stroj je najprej pognal kapetan moštva Jasmin Hukić, Mirko Mulalić je v tretji četrtini zablestel s tremi zaporednimi trojkami, Matej Rojc pa je dokaj enakomerno porazdelil svoj delež. Rogaška se je po visokem zaostanku približala na 67:74, vendar v zadnjih dveh minutah ni zmogla zasuka.

Novomeščani so metali za tri točke 11:23, dobili skok s 36:25 in prikazali raznovrstno predstavo, zato je bil Džikić zadovoljen: »Rogaška je vedno težak tekmec, saj ima velik napadalni razpon in nekaj odličnih strelcev. Zadovoljni moramo biti z dejstvom, da smo jo v prvi, tretji in zadnji četrtini omejili na 45 točk. Obrambno pa Slatinčani sodijo med moštva, ki pogosto uporabljajo tako kombinirane kot conske različice in poskušajo zmesti napadalce. Ob tem izberejo še nekaj igralcev, katerih napadalne sposobnosti ne spoštujejo, zato je njihova obramba ozka. Toda tokrat smo odlično metali, prevladovali v skoku in zbrali 25 asistenc, kar me še posebej veseli.«