Le Jefferson premalo, da bi bila Olimpija uspešna

V drugem kolu evropskega pokala so ljubljanski košarkarji doživeli poraz v Ulmu (82:87).

Objavljeno
20. oktober 2016 01.02
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ulm – Znova so se košarkarji Uniona Olimpije dobro borili, a kaj ko so spet tudi pričakovano izgubili. V evropskem pokalu bodo težko prišli do gostujoče zmage, prav to se je potrdilo že na dvoboju v Ulmu.

Le deset košarkarjev Uniona Olimpije je bilo v zapisniku tekme, saj so zaradi poškodb in bolezni v Ljubljani ostali Blaž Mesiček, Jure Pelko, Jan Barbarič in Semen Šaškov. Da so lahko ljubljanski košarkarji nemoteno opravili treninge v Ulmu in vadili igro pet na pet, je bil v moštvu še 19-letni Aljaž Stopar.

Trener Gašper Okorn je prvo menjavo opravil šele v sedmi minuti prve četrtine, kaj ga najbolj moti, pa je nakazal rezultat prve četrtine. Olimpija je prejela kar 25 točk, zato je Okorn zahteval več zbranosti in želje. »Zbudite se,« je v povišanem tonu dejal med eno od minut odmora. »Ni problema, če zgrešite, samo hitro se morate vrniti v obrambo,« je pristavil. Priložnost je zatem ponudil vsem igralcem razen Stoparju, zaigral je tudi Žiga Jurček.

Za nekaj trenutkov je lahko na klop odšel Brandon Jefferson. Še prejšnji teden se je Okorn šalil, da bi ga moral pustiti na hladnem za kakšno tekmo, da bi malce omilil zanimanje bogatejših klubov za ameriškega košarkarja, a kaj ko je Jefferson ostal edini zdravi organizator igre. V Ulmu ga je za kratek čas skušal zamenjati Gregor Hrovat (to ni njegovi naravni igralni položaj), vendar je bilo kmalu opazno, da Olimpijina igra brez Jeffersona nima pravega ritma. Američan je bil kmalu spet na parketu, Ljubljančani pa so z nizom uspešnih metov prišli do izenačenja na 39, čeprav so že zaostajali za enajst točk (25:36). Najboljši je bil prav Jefferson, v prvem polčasu je dosegel dvanajst točk, na koncu pa celo 28.

Košarkarski strokovnjaki radi izpostavijo, da je v obrambi najpomembnejša želja, toda vseeno imajo igralci Olimpije kar nekaj trdnih argumentov, zakaj so njihove noge vse težje, posledično pa njihova obramba ni na pravi ravni. Nekaj moči poberejo številne tekme, nekaj naporna vožnja z avtobusi, zdravi košarkarji pa so preobremenjeni zaradi poškodb soigralcev.

Ulm je v prvem kolu evropskega pokala proti Valencii dosegel le 58 točk, tokrat je to mejo presegel v tretji četrtini. Kljub temu je imela Olimpija prav tedaj najtrdnejšo obrambo, a kaj ko enako velja tudi za Ulm. Razlika se je zato ves čas gibala nekje med petimi in desetimi točkami, Ljubljančani pa niso imeli ustrezne energije, da bi se znova približali nemškemu tekmecu s številnimi ameriškimi igralci.

Razlika je najbolj narasla v zadnjih minutah. Pri Olimpiji so spoznali, da bodo izgubili še na šesti od osmih letošnjih tekem, zato so svoje misli že usmerili v prihodnost. Najprej proti soboti, ko bo v Ljubljani v ligi ABA gostovala zagrebška Cibona. A bo Olimpija – če ne prej – skoraj zagotovo spet zmagala v ponedeljek proti skromnemu Portorožu v državnem prvenstvu.