LeBron in Curry prečrtala Rio

Se je pa španski košarkarski zvezdnik Pau Gasol po daljšem kolebanju vendarle odločil za olimpijski nastop.

Objavljeno
26. junij 2016 13.05
NBA Finals Warriors Cavaliers Basketball
J. P.
J. P.

Las Vegas - Najbolj izpostavljena košarkarja minule sezone lige NBA LeBron James in Stephen Curry ne bosta pomagala ameriški izbrani vrsti v Riu v lovu za tretjo zaporedno lovoriko na olimpijskih turnirjih. To je jasno po objavi seznama igralcev, na katere bo selektor Mike Krzyzewski računal v Braziliji, na njem pa med dvanajsterico potnikov ni še nekaterih drugih zvenečih imen. Uradno bo spisek luč sveta ugledal jutri.

LeBron bi lahko postal prvi košarkar v zgodovini, ki bi trikrat zapovrstjo osvojil olimpijsko krono, a se to ne bo zgodilo, saj sta na seznamu zgolj dva obraza, člana zlate londonske odprave - Carmelo Anthony (New York) in Kevin Durant (Oklahoma). V ekipi so še Kyrie Irving, v minuli sezoni zmagovalec lige NBA, trije finalni poraženci Klay Thompson, Drymond Green in Harrison Barnes ter Paul George (Indiana), DeMarcus Cousins (Sacramento), DeAndre Jordan (LA Clippers), Jimmy Butler (Chicago), DeMar DeRozan in Kyle Lowry (oba Toronto).

Zaradi poškodb in izčrpanosti po dolgi in naporni ligaški sezoni pa so se olimpijskemu nastopu ob Jamesu in Curryju odpovedali še James Harden (Houston), Russell Westbrook (Oklahoma), LaMarcus Aldridge, Kawhi Leonard (oba San Antonio), Damian Lillard (Portland), Anthony Davis (New Orleans), Blake Griffin, Chris Paul (oba LA Clippers) in John Wall (Washington).

Turnir v Riu bo zadnje veliko tekmovanje za selektorja Mika Krzyzewskega, po olimpijskih igrah bo skrb za izbrano vrsto prevzel trener Ostrog iz San Antonia Gregg Popovich. Zasedba bo priprave začela 18. julija v Las Vegasu.

Pau Gasol ne koleba več. Foto: Philippe Huguen/AFP.


Gasol prižgal zeleno luč

Zato pa so lahko boljše volje španski košarkarski navdušenci, saj je zvezdnik Bikov iz Chicaga Pau Gasol po dolgotrajnem kolebanju le potrdil nastop v Riu. Visokorasli 35-letni in kar 213 centimetrov visoki katalonski center se je obotavljal zaradi tveganja okužbe z virusom zike, vendar pa je zmagala ljubezen do majice z državnim grbom.

Z izbrano vrsto se je na zadnjih dveh olimpijskih turnirjih prebil vse do finala, v katerem pa je moral obakrat premoč priznati favoriziranim Američanom. Na koncu bronasta zasedba ZDA je Špance ugnala tudi v četrtfinalu olimpijskega turnirja leta 2004 v Atenah.

»Moja odgovornost je bila opozoriti na vse nevarnosti in tveganja, povezana z ziko, saj gre za zelo resno grožnjo. A po drugi strani je moja odgovornost tudi oditi s to zasedbo na olimpijske igre,« je priljubljeni Gasol prekinil dneve negotovosti. Končni španski seznam potnikov v Brazilijo bo scer predvidoma objavljen prvi julijski dan.