LeBrona priganja prijatelj Tyronn

Liga NBA: poraz košarkarjev Clevelanda po desetih zmagah v končnici.

Objavljeno
23. maj 2016 02.46
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Kar deset zaporednih uspehov brez poraza so nanizali košarkarji Clevelanda v končnici lige NBA in se povsem približali rekordu LA Lakers (11 zmag v letih 1989 in 2001), preden so naleteli na boljšega. V tretji tekmi finala vzhodne konference jih je prekosil Toronto, ki se očitno prebuja po utrujajočem dvoboju z Miamijem in je znižal primanjkljaj na 1:2 v zmagah.

Potem ko so v prvih dveh soočenjih s Konjeniki zaostali za 50 točk, so se košarkarji edinega kanadskega moštva v elitni ligi pobrali. Zmagali so z 99:84 predvsem po zaslugi branilcev DeMara DeRozana in Kyla Lowryja, ki sta skupaj dosegla več kot polovico točk pri zmagovalcih, in v Zairu rojenega centra Bismacka Biyomba, ki je zbral kar 26 skokov in izboljšal klubski rekord v tekmah končnice. O težavah Clevelanda zgovorno priča že podatek, da prvič po 20 zaporednih tekmah ni dosegel stotice, kar mu je nazadnje spodletelo 24. marca v Brooklynu. Obtičal je pri 84 točkah, potem ko je izkoristil le 35 odstotkov metov iz igre, čeprav pri poskusih za tri točke niti ni bil porazen (14:41 ali 34 % – J. R. Smith 6:15, Channing Frye 3:4), in tudi za prvega zvezdnika moštva LeBrona Jamesa (24 točk ob metu iz igre 9:17, 8 skokov in 5 asistenc) bi težko rekli, da je prespal tekmo. Zato pa sta odpovedala organizator igre Kyrie Irving (iz igre 3:19, za tri 1:7) in krilni center Kevin Love, ki je prispeval pičle tri točke ob metu 1:9.

Prišel je torej večer, ko igralci Clevelanda niso delovali nezgrešljivo in nepremagljivo, kar je LeBron James pričakoval že sredi izjemnega niza v končnici. »Porazi niso prijetni, vendar so lahko izjemno koristni, če jih moštvo doživi na pravi način. Menim, da bo tokratna slaba predstava prišla prav tudi Kyrieju in Kevinu ter da bosta na naslednjih tekmah znova igrala veliko bolje. Ne moremo si namreč privoščiti, da si dva asa takšnega kalibra ne bi upala gledati proti obroču. Precej bolj odločno bo morala opraviti svoje delo tudi naša druga peterka. Spremeniti moramo nekaj malenkosti, pa bo vse videti veliko bolje,« meni James, ki je ob lanskem porazu v velikem finalu z Golden Statom upravičeno pogrešal pomoč poškodovanih Irvinga in Lova. Letos sta zdrava, vendar se ne moreta ogniti nihanjem.

Dragocene izkušnje v končnici nabira tudi 39-letni trener Tyronn Lue, na katerega so mnogi gledali z zvrhamo mero dvoma, čeprav je v igralskih dneh – resda z obstransko vlogo pri LA Lakers – osvojil dva šampionska prstana v letih 2000 in 2001. Toda slednjič je postal prvi novinec, ki je začel krstno sezono v končnici z desetimi zaporednimi zmagami. »Imeli smo slab večer. Vsi naši fantje vedo, da lahko igrajo veliko bolje,« verjame Lue, za katerega so mnogi vendarle prepričani, da je le podaljšana roka LeBrona Jamesa. Vendar formula prinaša uspehe. V uvodnem delu sezone je namreč Clevelandovo moštvo igralo, kot da se ne bi povsem zavedalo svojih odlik in prednosti.

»S Tyronnom sva prijatelja od mojega 17. leta starosti. Toda pri vse kočljivih okoliščinah moram razumeti, da je zdaj moj trener in nadrejeni. Priganja me po igrišču in mi marsikdaj reče kaj, kar mi najbolj všeč, a opazko hitro pogoltnem. Kot igralec je sodeloval s Philom Jacksonom ter bil pomočnik Doca Riversa pri Bostonu in LA Clippers, zato je doživel prav vse v ligi NBA. Zaupamo mu in sledimo njegovim ukazom, čeprav so s tribun stvari morda videti drugače,« meni LeBron James.

O moči Clevelandovega moštva je prepričan tudi David Blatt, ki je moral 22. januarja prepustiti krmilo Lueju, čeprav so Konjeniki vodili v vzhodni konferenci z izkupičkom 30 zmag in 11 porazov: »Menim, da fantje igrajo odlično. Letos so vsi zdravi in so v primerjavi s prejšnjo sezono so celo razširili nabor košarkarjev. Zelo pozitivno ocenjujem tudi Tyronnovo delo. Z vsemi člani strokovnega štaba sem bil v odličnih odnosih, zato jim želim vse najboljše,« pravi nekdanji strateg Maccabija in ruske reprezentance, ki se je v minulih tednih znašel na seznamu kandidatov za trenerja New Yorka, Sacramenta in Houstona.

Finale vzhodne konference – Toronto (2) : Cleveland (1) 99:84 – 1:2 (DeRozan 32, Lowry 20, Joseph 14; James 24, Smith 22).